Friday, May 11, 2012

9 perkara...

rutin harian berlaku seperti biasa~~

bersiap2...baju,buku dan beg tersedia...
7.20 selalunya sudah berada di dalam kereta...
sambil membelek nota lecture di tangan (membelek utk membaca)
engine dipanaskan...
radio ****** di pasang...

topic fanas..~~

mengenai seorang lelaki~ bernama J ingin mendapat peluang kedua dari kekasihnya~

mengapa???

kerana sikapya yg terlampau mesra dengan ramai wanita~ dan dia tidak mampu utk mengubah kerana itu sifatnya...

Sya hanya ketawa...wahh! sampai minta bantuan radio tu dapatkan kekasih semula~~
 wanita tu sudah tentu istimewa utknya~

mcm2 jenis respon Sya dengar dari orang yg menelefon~

ada yg suaminya pun berperangau kemudian..kemudian mereka bercerai kemudian rujuk semula~tobat suaminya sudah berubah~ x nak berpisah~ aduh kuasa cinta~~

tp Sya masih pelik..mengapa sampai ke radio mahu di minta tolong~

adakah J mahu menunjukkan kepada bekas kekasihnya yg dirinya sangat penting?? jadi mengapa sikapny ayg terlalu mesra tu masih tidak boleh diubah jika kekasih itu terlalu penting???

adakah sikap terlalu mesra ini dalah sikap atau tabiat??
apakah itu sikap???
apakah itu tabiat???

sikap adalah kelakuan yg ditonjolkan oleh seseorang kepada org sekeliling~

tabiat adalah sikap yg selalu ditonjolkan dan menjadi kebiasaan pada si pelaku~

tabiat mmg dtg dr sikap..tp sikap belum tentu lagi akan menjadi tabiat~

menurut buku yg Sya baca di dalam Act Like a Lady, Think Like A man.... lelaki mmg sukar utk menyukai hanya seorang wanita...benarkah??

fitrah mereka yg cenderung kepada perempuan mmg sukar untuk di nafikan...

setujukah wahai rakan2 di luar sana???

tapi adakah hal ini sama dengan lelaki melayu yg boleh dikatakan Semuanya (di dalam undang2 malaysia dan ciri2 Islam di Malaysia ada org yg Islam itu adalah melayu) Beragama Islam...

Sya rasa mereka pun tidak terkecuali~ tapi ada limit agama yg yg jelas dan dan nyata utk mengawal perasaan sendiri~

menjatuhkan pndangan... menajga prgaulan dan etc..dan wanita pun turut membantu dengan menutup aurat dan sbgnya...

tapi sepanjang SYa mendengar radio tiada pun disebut atau jaminan lelaki itu mahu mengubah sikapnya itu~ itu sangat berbahaya~

bukan sahaja kepada kekasihnya~ tapi juga kepada org yg tidak menjadi kekasihnya~

well,, see... women r so fragile~...lelaki bg ayat tgkp leleh sket..buat baik sket..dah terharu lebih2~
kadang2 terfiikir lelaki x fikir ke kalo diorang buat baik2 dengan perempuan mmg sgt bahaya~

bukan bermaksud x leh tolong langsung~tapi walaupun anda ingin menolong keadaan mesti perlu nampak formal~ tidak boleh berkasual~

kadang2 fikir mereka adalah kasanova ataupun bajet hensem bila perempuan terpikat...

sy ingin tekankan di sini~ wanita tidak (atau sy perlu ckp jarang yg ada) penah melihat pada rupa tau bentuk paras lelaki utk menjadi suami atau teman lelaki~

jadi senang je jika anda mahu mencari teman wanita sebenarnya...

tapi adakah itu penting???

mengapa anda mahu habeskan masa dengan kerja2 yg boleh menghabiskan duet ataupun air liur anda dengan perempuan yg belum tentu lg itu jodoh anda??

hidup di dunia yg sedia mencabar ini sangat susah utk tidak bergaul lelaki dan perempuan..

tp bukan itu alasan utk kita mudah utk mencairkan hati sesiapa...

samaada kita sengaja atau tidak sengaja~~

well, jika anda sudah ada commitment dengan seorang gadis maka tumpu la dengan comitment tersebut~ 

gurls yg x kawen lg...nak ada calon mmg no problem~selain ada agama cari lelaki yg btol2 yg...

1- berani berjumpa parents anda SEBELUM anda memberi hati kepadanya
2- berani memberitahu parents tentang isinya yg mahu berkahwin dengan kita
3- yg x hesitate utk berkahwin dah berusaha bersungguh utk berkahwin...
4- yang tidak akan terus memberi hint yg panjang lebar yg boleh menyakitkan~ tapi terus terang ingin melamar.. nak sweet2 lepas kawen boleh~
5- yang hormat anda sebagai seorang wanita~~ *nak anak dara org kena ingin pompuan tu anak orang~ nak jaga anak dara org bukan dengan kluar berdua2..cari la mahram jika ada apa2 yg mahu..berkenalan dengan keluarga dan kawan2nya adalah terbaik*
6- ada kaitan dengan yang no 5... berusaha untuk mengenali keluarga dan rakan2 kita...
7. sudah punyai plan yg baik selepas kahwin...
8. yang tidak merasa perkahwinan itu satu bebanan...- x guna kahwin tapi rasa nak sara kita ni menyusahkan dia~
9- berani nak telefon keluarga anda tanpa anda...

ada wanita nak tambah lg???=p

well,, nampak demanding kah??=))... ini nak menunjukkan betapa susahnya untuk menawan hati wanita sebenarnya~ bukan dengan kata2...

benar..kata2 boleh bt hati wanita cair~

tapi anda hanya akan dpt kepercayaan dan kesetiaan wanita 100% bila anda memberikan dia jaminan berbentuk tindakan....

p/s: kadang2 kita menggunakan alasan ITU ADALAH SAYA  utk tidak mengubah apa yg PATUT DIUBAH

8 comments:

Anonymous said...

wah2....
da sapa seru ke
ke da ada y punya d hati

arsal74 said...

Mustahil ka dak :: ntah2 yg dok cerita dlm radio tu sbnrnya lelaki kesepian yg tiada peminat - saja nak ubat duka :-D

.::annemishi::. said...

duuhh... dah nama lelaki tuh lelaki gak. heh.

aku dah baru nak sejuk pasal isu lelaki buat main bab2 hati nih. isu orang2 di sekeliling aku.
baca ni terus panas balik.

9 lists yg patutnya lelaki tuh buat. too good to be true lah shake. kalau ada pon. 1 in a million would do such thing. aku sekarang dah sampai tahap tak percaya in guys.

kalau tanya kenapa, sebab aku penat.
penat nampak lelaki yg baik hanya di depan, belakang jahanam.
dan semuanya orang yg aku rapat. duh.

M Syakirah said...

kalo anonymous ni cam kenal je~ahaks!!! seru tu x sure..kena tgu nak dekat baru sure dah sampai seru ke x..=p

M Syakirah said...

cikgu ipin: mungkin jugak~ tapi perlu ke? itu yg penting PERLU KE??

M Syakirah said...

ops!semua kategori tu tunang aku dah buat anneh...hahaha...aku x layan dia sebelum dia buat benda2 alah tu...

hahaha..besa la anneh..orang perlukan masa utk mata...maybe kawan kita lambat sket... ada ja umoq 40 tahun tapu x matang g...adehhh...masalah...

dulu aku penat gak weh...

payah betoi..nak berpunya..tapi x mau berani nak melangkah...huhuhtapi ang kena yakin satu hari nanti ada laki mcm tu mai utk ang...have faith in him and HIM..=)

.::annemishi::. said...

maybe. and maybe not. :)

i trust Allah more rather than trust yg bernama manusia.

"betapa manusia seringkali munafik dalam urusan itu" -Tere Liye:bidadari2 syurga.

itu merujuk urusan pernikahan.
heh.

M Syakirah said...

hahahah~~well...sebab tu x leh involve ngan laki yg mmg berkenalan ngan pmpn tanpa tujuan utk bernikah~