Wednesday, December 30, 2009

sedap lg ni...huhuhuh

coba kau dengar
coba kau coba
diam bila ku coba
untuk berbicara dengan kamu

pernahkah kau anggap
bila ku perlu tuk meluahkan rasa hati

dan bila kau bersuara
setia ku mendengar
agar senang kau merasa

siapa sebenarnya aku padamu
mungkin sama dengan teman lain
yang bisa kau buat begitu
dan bila
tiada lagi teman bermain
kau pulang mendapatkan aku

itulah aku padamu

coba kau lihat
coba kau coba
renung ke mata kau
bila ku kaku melihatmu
pernahkah kau ada
bila ku perlu tuk menyatakan rasa sakit dalam diri

dan bila kau perlu
setia ku menunggu
agar senang kau merasa


maafkan kerana ku tak pernah
terlintas tuk menulis padamu
salahkan ku
tak mungkin lagi aku meminta
untuk kau mendengar
untuk kau melihat ke mataku

pergh!!~~~sedap seyh lagu ni
hehehehe...




Tuesday, December 29, 2009

ermmm...

tatkala diri perlu sebok dengan eap...tangan teringin untuk menaip sesuatu dlm blog kesayangan ni...huhuh..
diri ini mahu memulakan hidup baru..x guna pandang ke blakang..longing 4 sumthing yg menyedihkan hati
...diri harus hepi!!ceriakan diri...ingat tuhan..dan ingat orang2 sekeliling yang menghargai diri ini...susah,namun harus dikuatkan juga...almaklumlah...semua orang insan yg lemah..yg boleh beri kekuatan hanya ALLAH..dan pada DIA lah aku meminta...ya lah,tahun baru kan..??kehidupan pun harus baru...ngehehe...untuk kali ini biar munirah syakirah mengunakan kata ganti diri aku...

tahun 2009..byk yang aku blajar...thn aku berada di cfsiium...medcy,klas yg rmi lelaki..huhuhu...kelas yang rmi perempuan...n kehidupan aku sendiri yg penuh cabaran...beyond apa yg aku expect...tak sangka aku akan melalui fasa2 itu..tp ALLAH maha kaya..dia kasi aku blajar..td ada usrah sebelum mak n ayah aku datang...dlm usrah tuh ckp..sbg remaja..kita kena perlu byk fikir..blajar jadi matang...bukannye nak cepat tua..tp itu yg sebaiknya..ALLAH jadikan semua sekeliling kita untuk kita berfikir...
orang yg berada dlm kegelapan susah untuk keluar untuk melihat cahaya...melainkan kita yang berada dlm cahaya ini yg harus tunjukkan cahaya tuh...contohnya,..orang yg lost,x da erti hidup...kita yg tgk ni rasa kesian...knapa kita rasa kesian...cukupkah rasa kesian tuh.??x..kita kena bawak org tuh ke arah kejayaan..itu yg dpt mengindahkan satu hubungan..cantik kan ukhuwah??huhuh..itu tujuan hubungan sebenarnya...sama2 membawa ke arah kebaikkan...

rakan2 yang sentiasa berckp benar sangat diperlukan
..walaupun sakit..ya..aku sedar itu..terima kaseh kawan2ku...huhuhuh..kawan yang baik adalah kawan yg menyakitkan..huhuhu...sini lah aku blajar erti ketabahan yg luar biasa...erti kesabaran..dan erti kesetiaan...perghh!!!setia benar aku pada medcy..huhuhuhuh...x caye..??tye la dak2 uia..hahahahaha...bersama kawan2 aku aku blajar erti penghargaan...indahnya satu persahabatan ika kita tau memberi,dan membahagiakan sesama kita...yg penting ngan korang aku blajar hargai diri aku sendiri..huhuh..tq kim,gya,pikah,izan,amy,jibah,nukman,sher,ipan n rmi lg..sori aku x leh nak listkan semua...huhuh..korang sentiasa ada untuk aku...terharu~~huhuh

medcy...satu nama yg gah...di situ aku dikenali...tiadalah shake tanpa medcy..siapalah shake tanpa snr!!huhuhu...kat situ aku blajar camna nak berurusan...mcm mana nak plan...dan aku tau siapa diri aku...apa kelemahan aku...org yg ske menyalahkan diri bak kate pikah..huhuh...tp jgn main2 ngan shake skrg...!anda dlm bahaya..huhuhuh...

byk lg aku nak citer...tp aku rasa baik sapa yg baca kongsikan bersama di komen yg bawah..sebab eap dah memanggil aku..huhuhuh...tp papepun thn ni sgt memberi impak untuk aku..esp bulan2 yg akhir ni...membentuk siapa MUNIRAH SYAKIRAH AB RAHMAN

p/s: mak ayah aku dtg td..huhuhu...lepas rindu yg membungkam jiwa..pergh!!~~~rmantik seyh..ehh.nak tye..aku ni romantik ke..??huhuhuhu...kasi komen..=p..bukan hape..rmi yg ckp..pelik aku...ape yg wat org ckp aku romantik pun x tau..hehe..salam

Sunday, December 27, 2009

SeJaRaH TelAh BerUlANg

sejarah boleh berulang....
bila kita cuba untuk mengelak...
semakin ligat sejarah akan kembali
mencari sesiapa yg yang takut...
sejarahnya akan berulang....

sejarah datang dengan tiba2...
melalui jelmaan lain pula...
dengan menggunakan alasan yg x munasabah
tapi ku maafkan walaupun tidak kuterima...
punyakah beza..???
6 tahun dengan 6 purnama..???
nampaknya munirah syakirah sudah terbiasa
dengan orang yg tiada phm erti menghargai

adakah aku meminta terlebih bicara...
sehingga kebahagiaan aku menjadi alasan...
ini bukan cerita fiksyen romantik zaman 60-an
ini realiti penuh dugaan...

kesetiaanku tiada byknya...
hanya satu juga kiranya...
sekali kesetiaan dimainkan juga...
kesetiaaan yang x penah goyah walaupun sedikit
sudah terbukti kau tidak layak untuknya...
buat masa ini....

walaupun aku hanya insan biasa...
TP AKU ADA KEKUATAN YANG ORG LAIN TIADA...
x perlu orang lain berkata
munirah syakirah budak yang tabah...
kerana ketabahanku milik yang Esa...
KasihNya melebihkan segala untukku...
aku x perlukan perhatian semua

alasan bagaimanapun yg ada...
jika itu yg diminta...
bermakna itulah yg kita nak
tak kiralah alasan seagung mana
alasan tetap alasan jua

tidak ku meminta apa2...
kerana aku ada segala..
jgn jadikan aku alasan tidak bahagia
segala usaha sebenarnya perlu ada BERSAMA
apakah masalah selesai dengan berdiam saja..???
apa guna aku,melukut di tepi gantang..???

maafkan aku wahai sejarah...
dirimu hanya ciptaan yg Esa...
ini pelajaran untuk hidupku sebg hambaNYA
sudah bertekad sekian lama
aku adalah wanita penuh dengan harga
sekali kecewa tidak akan merayu domba...
jika itu yg dipinta...
mengapa aku harus merayu pula..???
jgn diri menyesal aku tiada...
jgn sedih jika aku hilang...
kerana diriku yg sedang ditinggalkan
kerana SEJARAH TELAH BERULANG...

Monday, December 14, 2009

hanya merancang

alhamdulillah..setakat ini tiada benda yg membosankan diri ini dia uia...anak2 lecturer terlampau lincah tatkala dilayan...itu mampu mengubat kerinduan pada anak2 sedara tersayang..tatkala tangan sebuk menaip...mata tidak mengadap skrin laptop...tp wajah2 asyrafi,kakak,miya,adli,nina,wiya,lukman,minna,n aya terpampang di mata ini...ALLAH sahaja tau betapa diri ini penuh dengan rasa kerinduan...(aduh nanges la plak)..balik..??ohhh...x boleh...byk perkaa perlu diselesaikan...
perasaan ini sedang dikorbankan..rindu itu akan bawa diri ini kepada tuhan insya-ALLAH...
bila disingkap apa yang terjadi...ya..kita hanya merancang..tuhan yang menentukan...sebesar mana pun keinginan..sebesar mana pun harapan...kita hanya mampu untuk merancang...bergantung pada cerita 1 pihak mmg jadi kebiasaan org melayu...tp perlukah dipersalahkan..??dlm dunia ni x dak siapa yang salah..munirah syakirah selalu dikuatkan dengan benda tuh..sebab diri ini x suka persalahkan sesiapa...melainkan itu dah menjatuhkan maruah agama atau diri ini...diri ini lebih suka diassumekan diri ini yg bersalah..senang cerita kan..??kalo x,mula jadi panjang...tp diri ini akan memujuk yang tiada siapa yg salah...jika ada 1 org yg specific untuk dipersalahkan dalam sesuatu hal..maka mmg x jadilah cerita...

semua orang tak sempurna...diri ini selalu diingtkan dengan hal itu...hidup mmg perlukan kesabaran...utk jadi rasional...semua jenis cerita harus didengarkan...bahasa harus digunakan dengan baik...jarang diri ini nak marah..tp jika nama diri ini tergugat...sukar diri ini hendak memaafkan...sukar...terlampau sukar................................

hidup perlu percaya pada kawan...tp jgn sampai tidak percaya pada orang lain..even pada musuh kita sendiri...

syukur...sudah byk mata ini melihat...segala hijab terbuka selepas byk perkara yg terjadi...byk yg aku tau jadi tau...yg tak kenal jadi kenal..

ini dunia munirah syakirah...yg nak hepikan..yg nak buat dunia jadi dull...nak dunia penuh kejayaan..adalah munirah syakirah sendiri...

maafkan diri ini jika tersalah apa2...diri ini byk kelemahan...byk diri ini perlu berbaiki..almaklumahlah...munirah syakirah MINAH YANG LEMBAB!!!cukup lah..diri ini byk makan hati...tp diri masih mampu rasional...kumpullah segala kesalahan...diri ini x kesah dipersalahkan...kerana dlm dunia ini tiada yg boleh dipersalahkan
_________________________________________________________________

random pic...


fateh
nik

sayangku lukman..=)
comiitee snr 1st year...adik2ku..sgt hargai diorang...sebelum kita kehilangan..


saje nak ajak korang layan lagu ni..
http://www.youtube.com/watch?v=3rmRvRXW-Qo

sori x leh upload..x tau nape


Sunday, December 13, 2009

tertarik pandangan ini...

mata ini tertarik dengan satu berita seorang pelajar universiti (org loq staq) yang hanya bergelar isteri dlm masa 3 jam sahaja...
ya ALLAH,...sesungguhnya Kau dapat melihat kekuatan yg yang ada dalam Teh Afiffah..
Kau tidak akan menduga sesiapa tanpa mengetahu kemampuan mereka..SubhanaALLAH...berkenalan dengan suami dari sekolah menengah...tak sangka akan berakhir begini...ajal maut di tangan tuhan..malang x berbau...ada hikmahnya..mungkin jika perkara ini tidak berlaku,si isteri berlaku nusyuz (nauzubillah)...pasti ada hikmahnya...doa munirah syakirah baik2 untuk teh afiffah...semoga dirinya kuat untuk menerima kehilangan suami tersayang...dapat rasa impian yg dibina setinggi gunung kinabali ranap begitu sahaja...Allah lebih mengetahui apa yg kita tidak tahu...

apa yg akan terjadi jika apa yg kita impikan tidak kesampaian..ya ALLAH,sedih tuh bukan kepalang...jodoh pertemuan semua di tangan tuhan...bagaimana harus kita bersedia dengan semua ini..???konsep ubuddiyah harus diterapkan...mintak ALLAH kuatkan iman...

manusia ni..sentiasa menyimpan harapan..semua org punyai impian kan..??munirah syakirah juga punyai impian sendiri...munirah syakirah juga ada menyimpan harapan segunung tinggi...tp setelah byk perkara berlaku...mungkin tidak patut diri ini menyimpan harapan kepada orang lain...jgn mengharap...(tidak ada kaitan dengan cerita diatas)...semakin tinggi kita berharap..semakin byk possibility untuk hancur perasaan ataupun punyai kesan pada hal yg lain..hanya sekadar berserah pada ALLAH..letaklah harapan tuh pada ALLAH...tp biarkan semua berlaku tanpa ada tindakan..??BUKAN ITU CARANYA...tindakan harus ada..tp harapan...hurmmmmm...

takut sebenarnya harapan ni..sebab kadang2 secara tidak langsung diri ni pernah meletakkan harapan kepada orang lain...lemahnya munirah syakirah ini...dapat rasa jika harapan x kesampaian...lepas ini biarlah...walapun diri ini tahu payah...

__________________________________________________________________

aktiviti2 weekend...

kemas bilik...
jalan2 jaya one
pegi skating...berjaya utk berskating tanpa jatuh!
pegi jalan tar


kenduri sharaf x dpt hadir atas beberapa sebab...maaf...tak xdpt memenuhi jemputan (yg tahu hukum wajib jika dijemput)

Friday, December 11, 2009

X nak

bukan munirah syakirah pinta untuk berada seminggu ketika semua sahabat berseronok di rumah masing2...setelah ditimbang2 semula semua baik dah buruk...lebih baik munirah syakirah berada di sini..byk yang perlu diuruskan...rasa nak nanges memikirkan semua..tp setelah difikirkan...rmi sahabat lg di sini..dan munirah syakirah ptt enjoy apa yang dia lakukan...huhuhuhuh...byk perkara perlu dikejar..sesungguhnya diri ini sudah tertinggal dia byk aspek...tp munirah syakirah sanggup gadaikan cutinya bersama keluarga untuk selesaikan segala masalah...masalah takkan diselesaikan jika perasaan selalu dilayan...
ibarat batu berat (perasaan)..diletakkan dan masa depan berlegar di hadapan...susah untuk pergi ke depan tanpa tinggalkan batu besar itu...pengorbanan perasaan yg sgt besar skrg...
x pe...munira syakirah enjoy berada di sini..jadi cukuplah mempertikaikan kenapa munirah syakirah tidak pulang...sesungguhnya diri ini sudah menimbang baik dah buruk...

jangan risau...banyak kerja akan munirah syakirah lakukan di sini...hanya tumpukan akademik...???ohh...tensi jadinya..huhuhuhuhuh...sudah semestinya tumpukan pada pelajaran yg tertinggal..susungguhnya byk yg 'lost'...munirah syakirah sudah lost dan dunia pelajarannya..dia perlu mencari matlamatnya semula..semuanya insya-ALLAH ketika berada di sini..diri ini harus biasakan diri semula..munirah sudah lupa dia ialah seorang pelajar!!kini dia mencari dirinya semula..jgn risaw..dia baik2 aja...^_^...sem sebelum ini senang aja difahmi segala yg diajar..tp sem ni kefaham susah diterima..mungkin byk dosa..mungkin fokus telah beralih arah...munirah syakirah perlu mencari puncanyaa...caiyok...

apa lagi munirah syakirah akan buat...haaa...amira dah kasi nama diri ini untuk membantu adik2 dari darjah 2 sampai ting.4...nak kata mengajar tak juga...hanya sekadar membantu adik2 dekat sini mengajar...amirah offer time kami bermain basket pg td...secara jujurnya..diri ini sgt x selesa bermain ketika brother yg dikenali sedang bermain..tp apakan daya..itu bukan tempat tertutup..nak x nak diri ini hanya bermain..tp skdr ala kadar...munirah syakirah harus lupakan rasa tidak selesa itu nanti...arghh!!sampai bila hendak begini...dari dulu diri ini x suka melompat depan bro...tp lepas bro ramai dah balik...bestnye main!!huhuhu..tp diri ini mengaki..bukannye terer bermain..diri ini hanya menuntut badan yg sehat...bila kawan2 yg tersengih mendengar diri ini bermain basket..she took it as a surprise,not a joke..!peduli hape..asalkan enjoy main..tensi la katekan..kena release kadang2...

ape lagi yang akan dibuat..???blogging...!!!diri akan sentiasa updatekan diri..dan segala pendapat dan applikasi baru dlm pelajaran yg ada..diri ini akan berkongsi di blog ini...harap pembaca x bosan...

facebook
sudah semestinya!!kaawan di rumah harus ditanya khabar..=)..kawan di rumah,kakak2 di kedah,kuantan...selalulah call munirah syakirah di sini ya..??huhuhuhu...kadang2 kita takut nak mengganggu sesiapa kan..sini diri ini sentiasa free untuk bersembang...huhuhuhuh

ape lagi akan dibuat..??ya!!mencari baju untuk agd..katanya tema dah ditetapkan..FABULOUS GLAMOROUS..fuh!!!,mane nak cari aku pun x tau...yg penting yg sopan tuh...huhuhuh...buntu2...mungkin dengan jibah nanti..ntah lah...tiba rasa x da semngat nak ke agd...buat masa skrg laa..byk benda nak dibuat kan..??mungkin diri ini akan cari slow2..ntahx da baju terus..hhahah...terus x yah gi agd kan..??mengamuk adik2 tuh kang..huhuhuh...tp rasa x best la cari baju...x de kaki nak ajak kluar cari baju..huhuhuh..x pe la..tgk la guane..

okies..itu je nak ckp...diri ini berundur..tanggungjawap sbg hamba ALLAH memanggil...assalamualaikum

Wednesday, December 9, 2009

Minggu Ini...

semakin byk perkara terjadi,semakin kuat jari menaip...hipotesis munirah syakirah makin menjadi2...diri ini ingin membusykan diri (nampaknya itu perlu menjadi salah satu hobi munirah syakirah)...distraction perlu ada buat masa skrg...namun diri ini lebih suka distraction pada pelajaran buat masa skrg..physic 2 menangis2 mahukan perhatian..rasa kurang sedap jika abaikan ilmu tuh...chem 3,eap, dan btq juga mahukan perhatian..diri ini perlu berlaku adil..pada keperluan akademik,hati dan insan...jadi,kerja yang berat sgt2 dielakkan sekarang (munirah syakirah sudah tahu menimbang kerja sebelum menerima)...jadi fokus busy itu lebih kepada hal akademik buat masa skrg...jadi diri ini sudah mengambil keputusan untuk tidak pulang pada mid sem break kali ini...

firstly,munirah syakirah hendak menyampaikan rasa kagum kepada adik2 1st year...gud job lah!!huhuh..kira itu event berjaya..sebab anda lakukan dengan kudrat anda sendiri..sgt kagum ngan adik2 snr..;)..ini la platform baru korang..nik menangis..??huhuhuh...diri ini merasakan ASST headcom snr mmg akan menangis pada event pertama..huhuhuhuhuh...itu la perasaan ini ketika event pertama (zokathon) berlangsung...PC pulak ckp MASAKAN PERTAMA mereka kurang garam..
alah,next MASAKAN kita tambah rempah n garam byk2 ye dik..??=)
iftar medcy sister...tiba2 dpt msg drpd vice president medcy yang sister medcy dijemput berkumpul di musolla tingkat 3 (sebelah bilik munirah syakirah) untuk berbuka puasa...agak terkejut tiba2 diri ini ditya mahu makan apa malam tu..tmintak benda lain..pasti kena suruh beli nasik goreng kampung...heran..diri ini kepingin nak makan kerang bakar..tp masitah kate kerang susah nak dpt..so mintak je la nasi goreng pataya...tibe2 ptg tuh..kami kena bertukar makanan..terkejut tiba dpt apa yg diidamkan..melompat satu musolla dengar..hahahaha..ya ALLAH rase nak nanges..=p..selalunye tukar hadiah..kali ini tukar makan plak...makan plak kena rotate..semua org boleh rasa makanan org lain..huhuhu..masyuk2...lepas tuh ada la sedikit modul dan perkongsi antara comittee..seronok la jugak...

meeting untuk rafest pulak bermula...diri ini dilantik menjadi biro special task...insya-ALLAH diri ini akan cuba untuk lakukan kerja sebaik mungkin...dan ini adalah ruangan untuk melihat prestasi adik2 bekerja..

bukan sahaja aktiviti yang byk...diri ini berhadapan dengan macam2 jenis fenomena..huhuhu..jgn risau..bukan fenomena sehebat rasulullah membelah bulan...tp alhamdulillah,kali ini munirah syakirah dapat handle perasaan dengan tenang..beberapa dugaan sebelum fenomena ini berlaku membuatkan munirah syakirah menjadi tegar dengan hal2 begini...dahulu diri ini biasa tereffect...rasa bersalah,kecewa selalu menguasai diri..namun pengalaman mengajar...kali ini dpt diatasi dengan tenang..syukur pada tuhan...rasa macam tak sudah kalo diri ini tereffect...tp tipu jika saya katakan saya x rasa serba salah,kecewa,marah,sedih dan macam2...tp pengalaman mengajar...solusi dapat mengatasi masa...harap perkara2 begini tidak akan terjadi lg..diri ini jarang terlepas marah..tp sekali terlepas..tersalah tindakan jadinya...jadi diri perlu betulkannya..
perasaan ini macam batu yg berat...kita x dpt ke depan atau selesai perkara lain jika kita pegang batu yg berat tuh...lupakan batu tuh...bergerak la ke depan
munirah syakirah mampu berckp..bukan kerana munirah syakirah hebat..diri ini hanya belajar..harap diri ini dpt melakukan seperti yang ditulis..ameen..munirah syakirah mahu jadi kuat...kuat untuk org2 yg tersayang...=)

demam exam sudah bermula..diri ini cuba melengkapkan diri dengan sebaiknya...byk yg masih kurang difahami..tp masih mencuba..serius..byk kekurangan kali ini...tiba2,saat2 begini...minda ini menerawang ke tgh court mcm court basket AC...duduk ramai2..makan2 sama...berkelah ramai...ada kek,ada hadiah,ada makan..celebrate ramai2 (nak celebrate ape..??)..ntah kalo tension jadi best pe..huhuhu...indahnya impian...bayangan pun dah cukup indah...tp takkan jadi memori jika ditinggalkan dlm impian..hurmm...

selamat menduduki peperiksaan semua!!~~~

Thursday, December 3, 2009

physic is an application of life

ramai yang tertya macam mana nak aplikasikan apa yg kita blajar dlm hidup...munirah syakirah x tau bagaimana orang lain mengaplikasikan apa yang mereka blajar..tp inilah salah stau cara munirah syakirah...munirah syakirah seorang yg susah untuk berterus terang masalah atau pun apa yg dirasakannya pada umum...sgt susah...jika marah skalipun,..diri ini akan cuba mencari apa yg baik supaya kemarahan boleh dikurangkan...blog adalah satu medium untuk diri ini meluahkan segala rasa...diri ini lebih suka menggunakan bahasa yg tidak direct kerana itu yg lebih baik dan menganggap perkara tersebut sudah diluahkan..itu cara munirah syakirah mengawal rasa marah...lepas itu org tye ok..??ok saja..huhuh..mengapa..??jika diri ini kata x ok...diri ini akan jadi lg x ok...baik senyap..tp selepas hati dah reda dengan amplitude A=0..baru kita boleh selesaikan masalah...
tp x bermakna lupakan perasaan marah boleh buat kita lupa kita ada masalah yg perlu diselesaikan

eh..??ape kena mengena dengan tajuk di atas ni..??maaf..itu hanya mukadimah..=)...setiap apa yg kita blajar pasti boleh diaplikasikan dalam hidup...ya!kali ini munirah syakirah sgt2 tertarik dengan topik inteference...2 wave jika bertemu boleh terjadinya inteference...ada wave bergolak di satu tempat.,..tiba2 dtg lagi satu wave dtg dari arah lain...kadang2 interference ni baguz...tp bergantung daripada wave yg datang dari luar...j
ika wave yang datang sama arah amplitude dengan wave yg sedia ada...nah!!!besar lah jadinye!!
kan susah ...tp kalo xada interference lgsg pun x boleh jugak...
jadi mahu interference menjadi effective supaya wave yg bertemu menjadi berkurang atau kosong wave yg bertemu hendaklag berbeza arah................

mngapa munirah syakirah kaitankan dengan wave..???hidup kita umpama wave...kadang kita hepi (amplitude= +) kadang2 kita sedih (amplitude = -)..kadang kita rasa biase je...kadang2 naik kadang2 turun..macam wave...kita leh kaitkan dalam hubungan,diri sendiri dan soal akademik sendiri....

kadang2 interference perlu menjadi constructive...contohnye..si A pantang dicabar..tibe2 dia menjadi sgt sedih atau down dengan sesuatu benda (A= -)...jadi si B jika hendak membantu diperlu memberikan wave yg arah yg sama iaitu mencabar balik!!!jadi interferencenya arah yg sama...contructive!!!..si A akan tercabar dan akan berusaha utk ke arah amplitude 0 sebelum ke arah positif...secara tidak langsung akan sedikit demi sedikit akan ke arah positif..lebih balik dari biarkan amplitude jadi negatif sentiasa..apapun bergantung pada oranglah...x boleh pandai2 intefere...

itu applikasi untuk hari ini...sudah munirah syakirah katakan dulu..bila diri ini berasa sedih..bila hati sedih,badan akan cuba bertindak balas..mata akan mencari sesuatu untuk dilihat dengan teliti..harap badan tidak penat...
tidak mahu mengganggu sesiapa mahu bersendirian...semua org mahukan masa bersendirian kan..??
tp munirah syakirah x suka bersendirian...huhuh...hurmmm...jadi apa lagi boleh mengisi masa lapang jika tidak kerja..?huhuhuh

cukuplah takat ini tgn menaip...banyak lagi perkara perlu difokuskan...hanya sekadar menulis apa yg dirasa...segala apa yg munirah syakirah menaip penuh dengan rasa..antara tidak faham dan faham...terserah pada pembaca...mata masih tidak boleh lelap...jadi,apa lagi..kerja!!!!=)..

mahu upload gambar hari ini..tp cable x jumpe..hurmm..x de rezki

Wednesday, December 2, 2009

WuT Happened..??

mungkin agak kontroversi jika diri ini memilih tajuk seperti ini...tgh malam pulak tuh..huhuh...saje..badan ini sgt penat...tp mata ini masih tidak mahu berehat..apa yang kau nak wahai mata..??huhuh...ntah kenapa..biarlah munirah syakirah meniti malam ini hanya dengan berblogging..

minggu ini macam2 benda jadi...terasa masa sngt mencemburui diri ini..tp hati ini tetap tenang..syukur sungguh diri ini tidak melatah..x la sedih...awalnye mmg sgt susah hati mengenangkan tutor chem,physic,presentation eap,yang masih belum terusik langsung..bersama dengan prog medcy yang terbaru,H2H...terus terang diri ini katakan..ini adalah waktu paling sukar sebenarnya untuk munirah syakirah...diri ini sgt tidak puas menerima ilmu dari lecturer..mungkin byk dosa yg munirah syakirah lakukan sehingga dia x dpt memahami pelajaran..itu adalah perkara paling sedih...terasa diri ini sesat mencari jalan pulang..segala tutor2 dan latihan tidak akan jadi masalah jika diri ini memahami apa yg diblajar...jadi,diri ini harus mengejar apa yg telah tertinggal...

skrip presentation untuk eap hanya boleh ditaip pada malam sebelum presentation...terasa tegang pada awalnya..tp masih tenang...pada masa itu terasa ingin menitis air mata ini kerana diterima ketenangan pada saat2 diperlukan..syukur...lagilah terkejut bila munirah syakirah dipilih menjadi sister pertama utk buat presentation outline...terkejut dan gugup..tp masih rasa tenang...=)

tutor chem dan tutor physic pula menanti..bersama adik2 dan tanggungjawap sebagai headcomm memanggil...diri cuba utk mebahagikn diri...tp masih serba salah dengan committee medcy kerana tidak dpt menghadirkan diri pada semua event utk H2H...
dpt rasa perasaan jika comittee sendiri tidak dpt hadir kerana hal2 kecik...maafkan saya...

munirah syakirah suka membzkan diri...sukakah..??huhuhuhuh...tp minggu ini bukan bz yg biasa...sehingga waktu utk baring pun terpaksa dilupakan untuk menyiapkan tanggungjawap yang ada..bukan tidak mahu mencari masa untuk diri sendiri tp mmg minggu tidak memberikan peluang..tp sekurang2nya...dpt jugak diri ini meluangkan masa bersama org yg tersayang (rumet,family n etc) walaupun hanya 5 minit...dan serius!!itu pun sudah memadai...rumet sgt memahami...dan 5 minit itu sgt berharga untuk diri ini walaupun hanya sekejap..cukup buat diri yg tenang menjadi reda...=)

bersama amy dan jibah hari ini aku blajar,satu tanggapan tidak boleh dijadikan fakta jika tiada perkenalan yg khusus...jika kita masih belum mngenali seseorang dengan baik..susah untuk kita menjustifikasikan seseorang...kadang kita lihat org yg suka berkerut,jalan laju..itu serius,garang...tp mereka masih belum kenal betapa pandainya org begini melayan kerenah dan lawak jenaka..hahahaha...org yg kecoh,bising,kaki shopping tidak semestinya suka berckp sepanjang masa..mereka ada 'masa' walaupun masa itu hanya sekejap..tp sekejap itu yg bahaya!!!huhuhuh

huhuh..maaflah..post kali ini hanya skdr ckp2 kosong..cuba memujuk mata untuk tidur...agaknya mata pun dah mengalah...diri ini akan cuba utk beradu...semoga semuanya hepi2..yang penting carilah ketenangan...assalamualaikum ^_^

Friday, November 27, 2009

SlOt NuR KAsIh...maaf..slot yg pnjg

adakah kiranya jika diri ini menulis tentang nur kasih semua akan mentertawakan slot ini..huhu..mungkin pembaca akan berfikir

"amboi!besar sungguh impak nur kasih sampai dlm blog pun nak bercerita"..

tp nampaknya munirah syakirah seakan2 tergila2kan drama ini..huhuh..ya memuji drama ini..bukan mudah munirah syakirah menunjukkan rasa kagum terhadap sesuatu benda..jika diri ini sudah memilih..bermakna ada KUALITI yg org mungkin nampak dan mungkin x nampak..lebih2 lagi tentang drama ataupun filem..cukup susah diri ini melihat seni di layar perak yg sgt berkualiti..dan buat masa ini drama dan filem arahan kabir batisha (btulkah ejaan tu) sgt bagus!diri ini sgt memuji drama tersebut kerana beberapa aspek...

1) angle yang digunakan dah penggunaan cahaya dan tone sgt baik!~~cuba lihat semua baju pelakon2..warna yg digunakan seangkatan je!

3) pelakonnya menyampaikan cerita dgn baik..suara yg jelas sehinggakan apa yg dikatakan diterima dgn baik...tersenyum bila orang kat luar mempertikaikan pelakon yg menggerakkan watak2 ni...watak yg pernah berlakon atau punyai latar blakang sosial yg kurang disukai melakonkan watak yg sgt baik...uhuh..itu tandanya, jika sudah dikenal dengan keadaan lain..susah utuk kita terima dengan keadaan yg lain pula...paham tidak bahasa ni..??saya lebih ska berkias di bahagian ini...

3)jalan cerita yang tak melampau dan diterima akal...segala apa yang dilakukan semuanya mengikut syarak yang ditetapkan..tak kira apa sahaja..mungkin dia x menampakkan life sebenar org di malaysia..tp ini adalah cara2 hidup org ISLAM yg sebenar dimana rakyat malaysia majoritinya umat Islam...nah!satu contoh yang baik utk diterapkan dlm hidup kita seharian...segala keputusan yg dilakukan mmg tepat dan mbgikut syarak

mari kita terjah lebih mendalam...

menjadi anak Imam...
rmi org ckp..anak imam mesti elok..tertib..padahal semua org perlu tahu..imam itu manusia biasa..dan anak yg ada bukan bermakna akan mengikut jejak langkah...diri ini sedar kerana diri ini anak imam...namun begitu byk ketidaksempurnaan dlm diri ini...tp kena diingatkan iman tidak boleh diwarisi..jadi diri ini perlu mencari hidayahnya sendiri...boleh nampak dengan sikap sarah yg lain n sikap adam pun yg lain pada awalnya...

poligami..
maaf..munirah syakirah bersikap natural..walaupun diri ini mengetahui jika diri ini ditempatkan bersama perempuan yg berpoligami..ntah bagaimanalah hati ini...kuatkah..??namun hati yg waras masih mengatakan hidup akan bahagia jika poligami diletakkan ditmpt yg btol...yg menjadi masalahnye adalah soal HATI..ya ALLAH,..hati kena kuat untuk poligami...terbayang wajah katrina..aduh!~bagaimana perasaan katrina ingin menerima hakikat yg adam terlampau cintakan nur..terpaksa menerima kenyataan tu hanya kerana dirinya masih menyintai adam hassan...perit2~perasaan bila kita katakan "miss u" tp perkataan itu tidak terjawap..bila kita memandang lelaki yg kita sayang namun pandangan itu tidak dibalas..pergh!sgt sakit..ahaks!~~

langit vs bumi
sini ada menunjukkan perbezaan yg besar dlm adik beradik jugak suami isteri..tp adakah itu menghalang..??tidak kan..?malah ia membantu..stuju benar diri ini dengan pendapat watak aliya.."mengapa kita perlu lihat perbeza jika kita punyai persamaan..?"n perempuan ni when it comes bout love...they will try to accept it..even it is hard...bak kate jibah (kakak)"kita takkan tau bila kita bersedia sehingga kita mencuba"padahal perbezaan jugak boleh dilihat dari sudut positif (mengapa berfikir hal negatif..??itu hanya menimbulkan masalah..melainkan anda hendak mempredict satu yg bakal terjadi..tp x bermakna AKAN TERJADI)..perangai yg jauh bak langit dan bumi itu perlu disatukan dengan melengkapi antara satu sama lain..=)..

love after marriage
indah kan..??huhuhuh...tp yang membuatkan satu hubungan itu bahagia adalah orgnya..bukanlah jenis cinta tersebut...tp susahkan nak bahagiakan org yg kita sayang..??huhuh..cube hayati di situ...lihat situasi adam dlm episod yg akhir2..dia hendak serahkan nur pada aidil..dia ingt itu jalan terbaik untuk bahagiakan aidil dan amina..btolkah..??akhirnya sakit juga...

perempuan boleh pinang lelaki...
cume melayu terlampau mengikut adat..di sini menunjukkan betapa melayu telah menganggap satu adat itu adalah perkara yang wajib..padahal itu hanyalah adat adalah perkara Harus..bukan sunat..tiba2 teringat kata2 mak "mak x kesah berapa rmi laki angpa nak bawak jumpa mak...tp sapa yg cepat nak chop anak mak,dia la yg dapat..jodoh x mengira manusia..bukan kita yang merancangnya"..takut dengan kata2 itu sebenarnye..tp apakah erti di sini..??ertinya jodoh yang kita x semestinya dapat jika tiada usaha ke arah itu...terimalah seadanye

byk juga kata2 yang boleh diquotekan di sini...tp kebykkan kata2 dialog ini saya teringtkan diri saya sendiri

"jgn buat keputusan demi kebahagian orang lain,nur"adam kepada nur..

"shake,..kadang dalam hidup kita,kita kena berlaku kejam...cuba pikir pasal ang sat"mirah

"dalam situasi ini tiada siapa yang salah..."ibu angkat nur

"dalam hidup x ada yg dikatakan salah..melainkan berkaitan agama..kerana perkara yg dikatakan salah tu akan bawak kita ke arah yg btul.."shake

konklusinya,munirah ingin mengatakan drama ini sgt berkualiti...harap sgt penonton yg melihat melihat kualiti yang sama..diri ini jarang melihat sudut luaran sesuatu benda...diri ini lebih suka melihat kualiti suatu seni atau orang yg disekelilingnya..pengajarannya terlampau byk..dan mengikut syarak..byk nilai2 yang baik yg boleh dijadikan contoh dlm filem ini..ambillah..perbaikilah diri ini...bukan untuk diminati..menjadi lebih baik utk menjadi contoh terbaik...bukan hanya sekadar lakonan...mungkin rmi yg berkata kami tidak mau hipokrit..tp apa sebenar fitrah mereka..??

ape2 pun..munirah syakirah berikan 5 bintang utk drama nur kasih dan berharap sgt drama2 melayu selepas ini dpt memberi kualiti yang sama...kualiti dan nilai yg sgt baik...diri ini yang tidak suka melihat filem atau drama kerana kualiti dan nilainya yang merosot kini membuka hati utk menanti apakah drama2 bakal menandingi drama nur kasih ini...akhir kata...

jadilah lelaki SEBERANI ADAM dan SETULUS AIDIL

jadilah wanita yang BERANI MENGORAK LANGKAH SEPERTI ALIYA,dan SEKUAT HATI NUR AMINA...

kita cuba meengubah diri untuk jadi lebih baik...dan munirah syakirah yakin ramai yang ingin menjadi seperti nur amina selepas ini..diri ini..??huhuhuhuh..cukupkah kualiti diri ini..?
diriku x mampu menjadi nur aminna..kerana diri ini ada jalan ceritanya sendiri..^_^..dri ini hanya insan yg lemah

Hidup ini akan menjadi indah..jika kita corakkan dengan warna2 Islam,Iman dan Ihsan

Thursday, November 26, 2009

PuLaNg...

tika diri ini mencoret satu lg post yg biase dilakukan,diri ku sudah berada di rumah...sudah 2 hari hati ini berlari ke kedah,sementara jasad masih terkapai2 di uia...ibarat kekasih merindui kasihnya..sebegitu jasad merindui hati..dan sekuat itu diri ini sgt merindui keluarga tercinta meskipun baru terpisah dalam jangka masa seminggu (abah dtg minggu lepas)..diri ini bukan jenis mempamerkan kerinduan kepada sesapa kepada semua org..cukuplah diri ini kucar kacir dek kurniaan ALLAH yg serba indah itu sendiri..

semalam begitu kalut diri ini menguruskan hal untuk pulang..kelas eap kali ini dikejutkan dengan kejutan dari madam vasunthara yg meminta pelajarnya membuat esei yang telah lama kami tinggalkan sejak sem kedua lg..huhuh..lab phy jugak begitu menyeronokkan..tp kurang kemeriahan kali ini sebab amy kurang sehat..huhuhu..berpeluang membaca post pasal diri sendiri...tp setelah melihat post tersebut..terus diri ini tersenyum,senyuman yg terus sehingga ke malam..hahaha..jgn menyangka yg bukan2..rasa penghargaan di situ..terima kasih kepada rakan tersebut..satu pujian yang munirah syakirah rasa tidak layak utk diterima...diri ini hanya insan yang lemah..namun bersyukur dengan kurniaan Illahi...

klas petg diteruskan..namun hati sudah lari ntah ke mana...naik bas ke kedah barangkali..jasad sudah mencari..seolah tak x dpt hidup tanpa hati...huhuh..ya,badan x dpt hidup tanpa hati...jiwa sudah kacau bilau..dek keinginan yg mahu pulang sgt kuat..hati berbunga bila dpt msg dari kakak (Jibah)...dia sudah mahu sampai ke uia...bersiap2lah diri ini untuk keluar..Mirah pun ikut skali...bila dah siap semuanya...keluarlah kami ke Mid vAlley

Jibah enjoy sgt sgt sembang dengan mirah..hepi juga tengok...dlm kenny's tuh terkekek2 jibah bercerita...mirah dan aku hanya medengar...jibah mmg kuat bercerita..kuat pada aku..huhuhu...tp mirah pandai melayan...macam2 jibah cerita..malah cerita pasal diri ini pun jibah bertanya pada mirah...byk jgk diorang bercerita

"sape kasi adik sedih n marah gitaw akak..." jibah dlm nada serius..mirah gelak..aku hanya mampu senyum

mungkin jibah rasa aku agak stress di uia kali ini...mungkin..tp aku hepi skrg..ataupun aku stress secara x sedar..ahaks!!boleh ke jadi gitu..??lupakan soal itu..tp mirah ngan jibah boleh get along..huhuh..semua kawan aku akan rapat ngan jibah..jadi memang dah jadi kebiasaan..mcm2 la diorang borakkan...pasal diri ini hingga ke hal sukan sampai ke hal tanggungjawap

"kalo nak tunggu ready baik x yah buat hape2..tunggu aje..padahal hidup perlu mencuba.."skali lg jibah bermadah..aku hanya boleh sambung makan..mirah hanya diam..tp tersengih

seronok btol jalan2 kali ni..bukan senang nak jumpe jibah..stiap kali dia dtg uia mmg dia akan dperkenalkan dengan kawan2 munirah syakirah...huhuh..dan dia sgt suka berkenalan dengan kawan2 adik dia...sehinggakan jibah lebih pantas mengajak mirah datang beraya berbandingdiri sendiri..aduh!maaf mirah..=)

bila sudah sampai di rumah,jibah dah ajak aku kluar teman dia melihat baju kawennye..huhuh..cantik..hope i cn see her wearing that dress on her happy day...ya ALLAH,permudahkanlah...keinginan untuk pulang sgt tinggi walaupun diri sedar perjuangan masih belum selesai di CFS..perjuangan terakhir...aku boleh terima jika rakan2 ckp..DAH EXAM,NAK WAT CAMNE KALO X LEH NAK PEGI..tp fahamkah mereka..perkahwinan yg disebut itu adalah perkahwinan kakak terchinta..??bagaimana hati ini pecah merenung baju yg sudah disediakan utk diri ini ketika hari besar itu...bagaimana byk soalan diajukan sama ada aku boleh pulang atau tidak..mungkin ini hanya soal hati kan..??mengapa perlu dilayan...tp perasaan jika x dilayan dengan lama boleh mempengaruhi akal yang waras...itu yg diri ini bila sedar yg badan ini tidak memberi peluang hati ini utk dilayan..

lupakan soal itu..hari ini kakak2 aku melayan aku..diorang sgt melayan aku...mungkin itu yg buat aku susah untuk meminta..mereka lihat apa yg aku perlukan dan cuba utk dptkan apa yg aku perlukan walaupun aku hanya duduk diam...sangat prihatin dan sgt memahami..dah perkara itu yg buat aku sgt sayang...SAYA SAYANG KELUARGA SAYA....

Tuesday, November 24, 2009

kecewa vs bahagia..??

alhamdulillah...semakin lama semakin cepat blog ini ter-update...harap2 dapat memberi manfaat kepada semua pembaca...setelah meminta utk berehat seketika dari sebarang jawatan event, alhamdulillah diri ini untuk mendapat tenaga yg hilang..tp masih belum semua..maaf...tenaga yg hilang terlampau banyak...susah untuk diri ini mendapat semua tenaga pada masa yang singkat...utk menjaga hati yg sentiasa lemah...kadang bersyukur mempunyai akal yang waras.....ALLAH mengetahui segala..=)...mempunyai badan yg cepat merespon ketika emosi sedang berkuasa...baru diri ini sedar,jika jiwa ini terguris,badan akan terus mencari jalan utk menyebukkan diri..mencari apa sahaja utk menjadi permainan hati dan minda agar tidak memikirkan tentang jiwa yg sedang kacau...mata akan sebuk fokus pada satu perkara agar air mata tidak dilihat sebg air mata yg lemah..walaupun akal sentiasa mengingatkan...munirah syakirah adalah wanita yg lemah...=p

itu kesedaran kedua utk kali ini..ketika diri ini sedang berehat..barulah diri ini boleh hayati segala perangai baik dan buruk yg pernah lakukan..sebab itu selepas kerja badan ini menjerit utk berehat...masa perlu ada untuk diri...munirah syakirah pernah terlupa perkara itu..huhuh..naseb baik diri ini dikelilingi oleh kawan2 yg sentiasa memperingatkan

"shake...ang ni jenih kalo sedih ang akan keep urself bz...buat ang lupa buat sementara hal tu sampai satu saat ang akan kembali pada masalah itu untuk diselesaikan...ang lebih rasional pada kami...jgn sampai lupa untuk berehat"mira snr
huhuh...tutup soal peringati diri..hari ini aku dapat tau yang adik2 1st year snr sedang mulakan kerja registeration untuk R2H (Run 2 Heal)...jgn lupa join!!!tepuk tangan untuk adik2!...keja yg baik buat takat ni...kak shake tabik spring untuk korang...stakat x tau sket tuh biase la..mane ade org tau terus..kami dulu pun terkehel2 jugak..naseb baek ada meji n kak nab...x boleh bandingkan diri dengan sesiapa...itu sgt menyakitkan!tp kerja yang baik utk adik2 snr...


kim n amy..seronok btol
bila semua dah ada..berdiri pun x kesah...
haa..gaduh2...=p

aduh!~~dah lama tak luangkan masa yang byk di booth..kali terakhir diri dpt meluangkan masa bersama rakan sekerja adalah ketika HnF..wah!~~sgt hepi walaupun aku sgt letih..bila kita gembira..letih pun kita lupa..huhu..rindu untuk bersama dengan rakan snr semua..mungkin tika picnic nanti..insya-ALLAH..harap semua snr baca..=p..bila dah ada kat booth..semua prob macam lupa..lepak kat situ..sambil enjoy buat kerja masing2...aduh..indahnya CINTA (sahabat)

hari ini klas BTQ..venue telah bertukar ke S2120..rmi yg x dtg kelas gara2 x tau..huhuh..utk kali ini ustaz berckp pasal misguidance..bawah tajuk tuh kami dah bincang pasal al-kufr,al-zulm dan al-fisq..yang lain tuh ustaz hanya ulang apa yg kami dah blajar..mmg itu gaya mengajar ustaz...al-kufr dan al-zulm mmg selalu di perkatakan oleh rmi org..tp diri ini tertarik dengan kata2 ustaz tentang al-fisq..

yg perkataan fisq digunakan utk membezakan buah kurma yg buruk dari yg elok...atau untuk manusia kita merujuk pada org yang melakukan dosa dan melakukan dosa dengan kebanggaan dan menganggap itu satu budaya...

sekali lagi bibir ini mengukir senyum..wah!baru 3 hari lepas hal ini dibincangkan bersama rumet tercinta..berkaitan dengan ade student yg menengking pak guard uia dan ketawa selepas tuh...orang yang berbangga bercerita apa yg mereka pernah lakukan dan hal itu terang tang tang satu kesalahan...terus terang saya katakan sister juga ada yg tidak kurang 'macho'nya merasakan dirinya hebat jika dpt melakukan kesalahan dan terlepas...jika terlepas apa yg hebat..??bukan mengaku dan mendapat hukuman yg setimpal itu lebih hebat..??kerana itu lebih menunjukkan sikap tanggungjawap...mengapa perlu rasa bangga menceritakan kesalahan diri..atau lebih tepat..aib diri sendiri kepada semua org...tp x salah jika menceritakan hal tersebut dengan rendah diri dengan niat untuk memperbaiki diri...semua orang tidak sempurna..
after klas btq..bergegas ke klas chem..kuiz!!!tp x study lgsg...x tipu!!!jgn ikut tau

satu hal yang aku dpt iktibar pada hari ini...pengalaman berada di kelas sister rmi x sama ngan kelas brother ramai...jiwa ini perlu tenang...hati mmg sentiasa retak..jadi munirah syakirah perlukan pasti kan ada gam yg kuat utk cantumkan semula...masih ramai ragam di luar sana...harap diri ini masih punyai peluang utk belajar...
clasmate baruku..=)

Friday, November 20, 2009

cuti...

jgn semua beranggapan cuti yg disebut adalah cuti sem atau cuti raya...cuti yg disebut ialah cuti dari sebarang keja medcy...tak tipu..sesungguhnya aku sgt sayang pada medcy...dari medcy tempat aku timba pengalman dan dari medcy aku timba byk kenangan..bersama kawan2 dan teman2..yg aku anggap seperti keluarga aku sendiri..medcy tempat aku tumpahkan segala kesetiaan yang ada..wah..setiakah aku..??=p..tp serius..susah untuk aku berubah hati jika itu pilihan aku maka itulah yang aku akan ikut dan akan betulkan..x kira dari sudut kerja ataupun apa2..=).di situ byk aku kena siapa diri aku...bagaimana diri aku yg sebenarnye..dan siapakah sebenarnya anak bongsu prof madya left. kol. ab rahman mustafa ni...aku pernah berada di bawah..dan aku pernah berada di atas...aku dah rasa semua...tp pengalaman tuh semua masih x cukup kalau aku x berupaya untuk berubah..cuba untuk bergerak ke arah fitrah aku sendiri..fitrah diri yg suci dari segala dosa...tp aku tau..aku bukan manusia yg sempurna walaupun aku digelar perfectionist oleh kawan2 n advisor..=)

sebelum aku menyambung apa2 biarlah saya katakan di sini..saya lebih suka menceritakan kisah saya dan cuba mengambil iktibar..maaf jika blog saya ini terlampau bosan..hak semua untuk mengkritik sebenarnya..bak kata irfan "hidup ini umpama esei" dan di sini lah aku coretkan esei2 aku...

Smac merupakan pengakhiran event yg sgt memberi impak pada aku..di situ baru aku tahu...aku adalah seorang yg suka bekerja..namun kita memohon utk berehat..bermakna saya perlu berehat...jika tidak..segala EQ,IQ dan SQ saya akan menurun...masih terngiang2 wajah2 sister2 futsal yg terkejut dan marah melihat brother pakai jersi sister..saya faham..saya juga perempuan..saya tau mereka jugak tidak marah saya..=)...ntah mengapa malam closing smac yg septtnya saya enjoy menjadi malam yg penuh dengan air mata...terasa bersalah dengan semua anak2 buah..semua players...tp saya tetap seorang manusia biasa...saya tidak menjalankan tugas dengan baik...boleh diperbaiki

abah selalu pesan...ketika aku sedang sedih2...

adik..dalam hidup kita ada EQ,SQ n IQ...IQ ni semua org boleh capai..dengan syarat RAJIN..kalau adik rajin..adik akan capai tahap IQ yg adik nak..tp sejauh mana IQ adik guna itu terserah pada adik...tp SQ dan EQ ramai yg x boleh dpt...EQ bagaimana kita hendak kawal emosi kita dan SQ bagaimana kita mengawal pergaulan kita...semuanya berkaitan rapat..x guna IQ tinggi jika kita x pandai kawal emosi..x guna IQ tinggi jika kita x tau bagaimana hndak bergaul..kalau adik dpt kuasi ketiga2 kualiti ni...adik orang yg paling hebat!tekniknya senang...pandang jari adik..ada lima..berpautlah pada 5 rukun islam dan lima huruf..I.H.S.A.N...ihsan akan bawak adik pada semua benda yg adik nak...susah nak buat..tp xmustahil


kata2 abah terngiang2 dlm klas btq...tersenyum sendiri time blaja...blaja ngan ustaz nasiruddin terasa mcm pegi ceramah agama..buat aku terasa sgt leisure tp boleh absorb..rmi yg ngantuk..tp x penting mcm mana gaya persembahan...yg pentingnya ilmu yg dipersembahkan..

huhu..ni skdr penuhi masa lapang...ingt balik apa yg jadi...baru 5 hari event terakhir berlalu...aku dah mula rasa hendak bekerja semula...addict ke aku ni..??bahaya2!!!help me!!!diriku harus seimbang!=)..penat harus dilepaskan...ntah mengapa event thn ni penat..walaupun dulu event berlangsung 3 hari berturut2 (smac,family day dan AGD) tp aku tetap hepi n enjoy....hmmmm.....

Monday, November 16, 2009

SMAC dah berakhir...kudrat jatuh ke tahap sifar

x byk benda pun aku buat utk smac ni..al maklumlah..aku bukannye pemain...hanya sekadar menguruskan...eh bukan menguruskan..hanya MEMBANTU menguruskan..=)...peranan aku hanyalah kecik...tp letih..ntah hape yg aku buat aku x tau...kalo di bandingkan ngan org lain...(dari sudut pandangan lain aku tau ape org ckp...eee!!!meluat btol shake ckp mcm tuh)...dari sudut IQ aku semakin develop...EQ agak kurang mantap...esp time nak abes SMAC..SQ pun ntah hape2..byk yg aku perlu baiki diri aku sendiri..dlm usahakan diri ke arah fitrah sendiri..

so far,smac kali ni sgt mencabar emosi aku..dari start cuti final sem sampai la habes smac kali ni..sungguh mencabar aku dari sudut emosi...selama ni aku diberi cabaran dalam bentuk berfikir..tp kali ni...semuanya cabaran baru...skrg aku tau mcm mana nak handle ngan emosi sendiri...mcm2 perasaan berbaur pada masa yg sama...bagaimana nak handle dengan masalah2..tanpa ada perasaan emosi yg membelengu secara melampau..

mcm2 jadi smac ni...penuh kondisi aku jumpe..ade yg jenis buat x tau,jenis tau tp x nak tunjuk dia amik berat,ada yg terlampau concern,mcm2 la...sampai kadang2 terkonpius..huhuh...saat ada smac ni la kita tau mana yg sudi membantu,atau sebaliknya...sayang semua komiti..=)...

biarlah aku bersikap professional seketika,...tinggalkan emosi aku buat sementara...seperti biasa..baik kita mulakan dengan yg baik...disiplin utk smac dan penguat kuasaan dlm bidang peraturan permainan sgt ketat...tepukan yg gemuruh buat komiti smac...pergaulan antara bro dan sis jugak dikawal walaupun agak sukar..almaklumlah..manusia...ketegasan amat jelas..refree pun dijemput dari luar...menunjukkan ketelusan mereka..2 piala yg gah menunjukkan smac kali ini x dibuat secara main2..huhuh

namun ada jugak kelemahan..almaklumlah kita kan manusia...smac kali ni byk tumpukan kepada habiskan game...sehinggakan kita lupa kebajikan pemain itu sendiri...penutup smac dekat AMF..??agak pelik..sebab marching di amf telah membuka byk kelemahan...3/4 gambar di slide show merupa comitee smac itu sendiri...mmg benda kecik..tp lupakah pada sistem tuan rumah dan tetamu..comitee smac adalah tuan rumah..dan pemain adalah tetamu..lebih baik kita meraikan tetamu sebelum meraikan diri sendiri...penggunaan mic ketika perlawanan tgh berlangsung menunjukkan tiada profesionalime di kalangan comitee...pengguna mic hendaklah org yg terpilih dan cara penggunaan kata2 hendaklah baik dan tidak menyakitkan hati...

agak keterlaluan apabila ketika perlawanan berlangsung,bila ada pemain yg injured,mereka tidak bertye di manakah RCC,mereka bertya..MANA BUDAK MEDCY..???kerja kamikah itu..??yg agak marah sebab org yg dikacau adalah pemain medcy..konsetrasi telah terganggu..mungkin benda ni x diketahui oleh pihak atasan...x kesah sebenarnye..saya rasa mmg kena ngan MEDCY pun..tp knapa perlu kacau pemain..??manager,n penonton pun rmi dak medcy...maaf..emosi kembali..saye cuba untuk professional..

reharsal marching...in short notice,kami dpt tau sister x dpt join marching..kami boleh terima..tp perkara tu dpt tau pada 1 jam sebelum marching bermula..1 JAM,...gak terkejut..drpd marching yg dirancang secara rapi oleh kntijen medcy terlebur begitu sahaja...mungkin asst head comm kurang info tentang marching ni...maafkan asst head comm tuh...satu lg yg benda aku sentiasa ingt setiap kali wat event...kita harus tahu ngan siapa kita kena handle..budak sport berbeza ngan budak2 yg lain..cara menegur jugak berbeza..esp ketika dlm perlawanan..perlawanan yg mendebarkan..tp org suruh senyap...involuntary kan..??huhuh...tp perlawanan selepas kol 12 malam mmg ptt biar sister pulang..tp kenapa perlu teruskan perlawanan selepas pukol 12..??bolehkan proceed pada hari seterusnya..??maaf jika saya nampak mcm x professional..tp saya katakan begitu kerana pada petang final tu match sangat lengang...mungkin semua comitee bz dengan preparation di AMF...byk yg perlu diuruskan kan..??=)

maafkan saya jika saya katakan smac kali ini kurang meriah...meriah bukan sudut seronok berhu-ha...tp kualiti perlawanan itu sendiri..di mana kita boleh lihat perlawanan yg sengit2...dek gara2 byk pemain yg penat pabila sampai ke final..dek kerana bermain 5 set match sepanjang hari..

maafkan saya byk mengkritik..ni hanya sekadar pendapat dari saya yg tidak punya pengalaman n kursus yg hebat dlm bidang menguruskan satu event..saya cuba untuk jadi professional..walaupun saya tau saya sgt emosional...maafkan saya byk ckp...maafkan saya kerana saya salah sorang dari org yg byk menyusahkan cmitee smac....inngt lg saya byk menyusahkan beberapa cmitee smac sampai dah dpt detect muka aku ni muke nyebok...mereka dah cuba untuk buat sehebat dan grand yg boleh utk smac tahun ni..trima kaseh kerana adakan smac thn ni..=)..trima kaseh kerana ingt diri saya bagaimana untuk bermain semula...

maafkan saya wahai ahli medcy...jika saya byk menyusahkan dari sudut kewangan dan tenaga anda..saya manusia biasa yg hanya mempunya tenaga yg sedikit...hanya itu yg saya mampu berikan kepada pemain medcy..dah byk sem saya bersama medcy,x byk yg saya sumbangkan..setiap kata tahniah,trima kaseh pada malam marching tuh buat aku rasa sebak..malam tika kepenatan tahap kemuncak..setiap ucapan terima kaseh diterima ngan lelehan air mata plak..hahaha..pelik tol malam tuh...harap semuanya hepi dengan pengalmn masing2...sangat rindukan comitee snr...rindukan kak2 senior smac thn lepas...ingt surprise party untuk meji n kak nab dulu..

harap sgt boleh wat surprise party untuk snr..ikut la nak surprise sesapa...tp aku dah x da duet..dah sengkek sgt...huhuh..maafkan aku sgt2..i'm juz trying to be a gud leader of urs..but i noe i;m nt perfect...skrg ni aku sgt mengidamkan saat bersama2 ngan satu family snr n makan sama2...tp tenaga aku dah tahap sifar...tp aku perlu teruskan..walaupun aku terpaksa gunakan tenaga hingga ke tahap negatif...h0pe to see ahli comitee aku hepi ngan keje diorang...kalo diorang hepi..aku pun hepi...

Sunday, November 1, 2009

Mak...Nak Balik...

mak..adik nak balik...!!~~~i miss u so much...mak mai la uia...16 hb 11 tuh lambat lg...mcm mana mak boleh wat keja sorang2 ha mak..??bertuah abah dpt mak...huhuhuh...

adik sehat2 ja kat sini...hope mak hepi sana...(ntah mak bace ke x blog ni)

adik rindu mak sgt2...rindu abah..rindu along...rindu jibah...JIBAH!!dtg la uia...adik jarang mintak ni...dtg laa...plss..7 hb ni start SMAC...dtg la jibah...

Saturday, October 31, 2009

100th post!!!-tahniah aizat!!~~

mariah - eyh!!biar btol ni..??kita nak ke mana ni..??btol ke kawan kita kawen ni..??
tu la ayat mariah awal2 nak berjalan..huhuaku masih digemparkan dengan kedatangan abg senior ke cfs..yakni meji n hm..sronok..lame x jumpe..meji sempat la tgk bekas anak2 buah training untuk smac..doakan kejayaan kami ya!!~~esp dak2 medcy du luar sana..kami dah berpakat utk ke majlis yg akan jadi kenangan hari ni..hebat!!~~

bun,aku,shida n mariah dah berpakat nak pergi ke majlis akad nikah aizat..yup!!aizat dah kawen..huhuh..masih x percaya yg dia dah kawen..rasa mcm baru kejap je tgk dia selalu main hp aku..blagak mcm masked rider...aizat2...tmbh meriah perjalanan kami bila meji n hm pun turut nak bergerak skali..

pagi tuh..aku bgn pg..pastu teman gya n izan ke UKC 1 utk trining..agak pelik pakai baju kurung sambil pgg bola..hahah..aku dah nampak meji n hm duk tgu kat lobby ukc...dlm kol 9 tepat kami terus naik bus ke kl sentral..sampai ke stesen kamuter..tren cncel sampai kol 10 50..10 50!!aizat akad kol 10 30!!ADEHH..so hm kate kita naik teksi..terkejut gak ngan tmbg dia

sampai ke giant seksyen 18..kami dah x tau mana hala tuju...pgl teksi lain..n pakcik antar ke masjid al-nadhah..huhuh...pakcik tuh kate.."ala...jgn risaw...kalo 10 30 tuh start..gerenti kol 11 30 baru akad..khutbahnye panjang..pakcik pun baru antar org ke sane..pengantin baru sampai je.."..aku pun melopong je la..dl hati masih x percaya..aizat tuh ke pengantin..??heheh..poyo2!!
sampai ke masjid..alhamdulillah..masih blum mula pape..kami x terlepas ape2 lg...jumpe afiq,lan,n afew senior yg aku ingt muke tp x ingt name..sori yek!=)..semuanye serba putih..termaosk bun..x gitaw kitaorg nak pakai baju same..sian kami..huhu..tp kang pakai kami jd geng marhaban!!haha..btw,semuanya serba sederhana..bguz la..ikut syariat islam..tp aku masih x caya aizat nak kawen.hahaha..
kami dtg terus start ngan khutbah untuk pengantin..haila..mariah ckp..AKU RASE MACAM EVENT MEDCY JE..SEMUA DAK UIA KAT SINI..hahaha..aku pun rase camtu sebenarnye..rase cm dlm event uia...muke hm,meji n bun pun ade..n org ckp2 macamm ade talk..hailaa..mmg kepala keje tol...mane taknye hantaran pun makanan n hamper!aku rase am family day lak!dahla aku lapar gilewww...haha...lupekan isu lapar..hamper tuh yg buat aku rase aku in da middle of event..huhuh...lawak2..pelik tol pemikiran..tibe2 ade makcik baju purple ckp yg kek hijau tuh..adik aizat yg buat..wahh!!kagum gile aku kalo laki wat keje2 gini...sgt hebat!!=D =p

kata2 pakcik teksi tuh sgt benar!!khutbahnye sgt panjang!!tp byk input!!hahah..kalo kedah mmg khutbahnye sgt pendek...n simple..selalunye org kedah ske nikah kat rumah..soalan pun kset aje..tp aizat kena byk soklan..tp simple je kan aizat..?ahah..soalan rukun nikah tuh mmg common..tp yg x leh blah..soalan KNAPE NAK KAWEN NGAN SHAHEEDA...??huhuh 5 sebab beb!byk soalan dia..n sebelum ayah kak shida nak nikahkan siap ade pesan lg..penuh ngan pesanan..byk input..byk vid aku rakam..kalo nak mai jumpe aku..huhu


pada tgh hari selamat la aizat menjadi suami kepada shaheeda bt azhar dengan maskahwinnya rm 300 tunai...huhuh...makanan dia sedap seyh!aku plak ngah lapar..hehe..time akad tuh..aku plak rase tkt..ye la..kawan sendiri kawen kot!byk tggungjawap lepas ni..ingt ya aizat!mmg poyo jugak lafaz aizat utk memberi mahar pada ISTERINYE...huhuh..x sangka aizat gitu..ahaks!baru ku tau mcm mana majlis akad kat selngr ni..sebab kedah x de lafaz beri mahar...juz sarung n salam je..gugup kang pngntin laki..hahah..poyo2!
lepas duduk kejap...salam ngan tuan rumah..kami pun jalan utk balik..senior2 ni bincang camne nak antar adik2 jr diorang (aku,shida,mariah n bun) balik..hehehe...so ade senior antar kami ke stesen k0muter berdekatan..tgk naik komuter stgh jalan..komuter wat hal lg..kami stop kat taylor collge..2 kali tiket burn sebab komuter..rugi2..dulu time gi sunway pirmid...kali ni kawen aizat lak..duet byk bes..tp x pe..untuk kawan kawen kan..huhu..bukan selalu..

agak bape lame stuck kat taylor...kami ikut je bun ke mana...bak kate mariah,ISK!!KITA NI MACAM MADU 3 NGAH IKUT SUAMI BERJALAN KAT DEPAN TUH...geram tol..hahaha..dari bajalan tepi highway (berbaju kurung lak tuh!),naik bukit..langkah divider...haiyo!!!!bun2!!x gentlemen lgsg..hahha..duk gelak je tgk kami ikut dia..jgn lupa tambang ya bun!!=p..dlm bus still ckp lg..x caya aizat dah kaween..hehe

sampai uia...rasenye x sempat nak sambung research eap...aduh..rehat2 jap...sembang ngan kawan..tup2!!perut aku pedih...sakit sgt...ingtkan kejap..lepas solat..tido jap..time asar..x tahan sakit dah..gya n izan belikan aku susu ,bum,n bubur..aduh..x penah sakit gini..(skrg ni ngah tahan sakit..tp x tau nak wat pape..kalo baring pun pedih..baik duduk..)

skrg ngah rehat...kena legakan perut ni..malam ni x leh tgk budak medcy training..mmg pedih sgt...(minitik air mata dah..=p)..ntah salah makan pe...

papepun congratulation to aizat!!selamat menjadi suami!!jage kak sheedah baik2...tuh amanah tuh..=)...ingt butir khutbah tuh bebaik..n pesanan bapak mentua kau sebelum kau akad!!huhuh..kalo lupe aku ade rekod!=p...

aizat dah kawen..pembaca plak bilew lagik..=p..tepuk dada tye hati ya!!



Wednesday, October 28, 2009

PeRmULAaN Yg TerAkHiR...

hurmmm...pejam celik dah sampai aku ke sem terakhir di cfs...sedih sebab bakal meninggalkan cfs..x sabar sebab bakal pergi ke tmpt baru (yg aku tau cabarannya sgt besar)..hepi sebab aku telah menghabeskan masa2 aku di uia dengan sebaeknya...byk pengalaman yg aku dpt dari aspek blajar,prasaan,menyesuaikan diri,dan pergaulan...penuh suka duka..=)...

first2 masok sini pun dah start ngan meeting..well,dah agak benda tuh...smac dah nak dekat..mmg ptt bersiap sedia dari skrg...dah 3 minggu berehat kat umah..bila start balik rasa lain plak..haha...kena biasekan diri balik...a few things kena sttle n aku kena pntau dak first year ngan lebih rapi since aku bakal meninggalkan cfs..x nak arr tglkan diorang ngan tgn kosong...

haa!!bagaimana pulak ngan klas..??huhuh...??

group aku group 3...kali pertama dlm sejarah aku sekelas ngan geng yg rmi perempuan!!!ya ALLAH...doa aku tetap termakbul walaupun lambat...yg penting SABAR kan..??ALLAH PASTI TUNAIKAN..=)...wondering ex classmates aku rindu ke x kat aku..=p..but ipan said "x pe..kiteorg dah biase ngan klas GAY!"hahah...tp aku enjoy ngan klas rmi pompuan ni...sian gak tgk dak laki klas aku..diorang ngah rase pe yg aku rase dulu...perasaan yg pada awalnye x best...tp aku tau diorang boleh punye..hehehe..aku enjoy klas rmi lelaki dulu..mcm2 aku dpt tau dari diorang..tp aku pun seronok klas ngan rmi perempuan..sebab aku boleh expresskan ape yg aku xleh wat dulu..haha!

klas chem 3..madam susilawati..aku penah jadi students dia tme chem 1...dah biase ngan survival being her students...so kena work hard la...pencarian ilmu sendiri sgt penting...

physic 2...madam maziah!!!sgt hebat!!!!hahahhaa...dia ajar sgt paham la...cume dak klas aku agak x biase nak terang2 kat depan n soalan2 yg byk dan juge kena blajar sebelum masokk klas..huehueehueh

BTQ!!!ustaz nasiruddin...!!ustaz yg sgt comelll bg aku!!!hahaha..gelagat dia buat aku x ngantuk..tp jibah siap leh tersengguk..n yazid pun..hahahah..tp ustaz tetap maintain..yg paling best..sesi teka meneka perkataan yg dia bakal pakai lepas dia stop..huhuhuh...ada kezutan..x sangka...tp leh adapt jek...

huhuh..itu la yg aku leh citer..aku actually ngah ngantuk.. study chem 3 sebenarnye..kan aku ckp chem 3 kali ni perlukan survival..huhuh...tp x sedar bila aku tertido atas meja beralaskan chem brown..45 minit jugak la tido yg kate kejap tuh..naseb baek pikah call kejutkan aku..lame x dikejutkan ngan dicall..hahah..pikah nak beli kfc!!eee..lame x makan..=p..n makan kfc pada weekdays sgt spesel..=p...ntah ape yg penat aku pun x tau sampai suara x de...tp minggu ni mmg minggu memerah otak...nak biasekan dir balik ngan hidup yg bz...

aku sgt terharu ngan rumets aku yg gile bapak dah paham aku...huhuhuhu...mmg pandai btol korang jage aku..bahagia aku duduk ngan korang...=p...

pikah dah tau ayat2 x direct aku kalo aku minta pape..

gya yg tau mcm mane nak approach kalo tgk aku sedih2...

juju pendengar yg baik...

izan ngan kate2 semngat dia tuh..huhuh

kim x leh lupe...kembar aku tuh..boleh buat aku x leh kate tidak

korang pandai buat aku ketawa balik...hahah...hadoih!!!huhuh

pelengkap diri dan peneman aku dikala kesunyian di bumi CFS..x de sape dah nak layan aku ni..wat ayat sedih..=p..but tat the truth...

thanks...may ALLAH bless u all..x de pape aku leh ckp melainkan..i love u sooooo much!~~~=)

Sunday, October 25, 2009

pehal..??

baru balik dari SBPIKP..rindu btol ngan jr2 n cikgu2 terchenta..kebetulan mak kena bg ceramah kat cikgu2 aku..huhuh..so aku amik kesempatan jumpe semua...ohh!!~~semuanya masih rindukan aku..=p...esp adik angkat aku HAWA...da one n only adik angkat yg aku ade...aku selalu pantau keadaan dia kat sekolah...jangan jeles yek jr2 yg lain...sape suh cari kakak2 angkat or ABG ANGKAT yg lupe nak dtg sek..??heheheh...maybe diorang bz...so boleh la aku lepak2 kat adik angkat aku lame2..lame x kongsi citer ngan dia...mcm2 la kluar...dia tunjuk stiap perubahan kat sekolah tuh..beza kami 4 thn je...cume dulu org ske konfius aku ngan dia..bukan muke kami..dia jauh comei dari aku..huhu..(sori!!x leh kaco dia...!!!) cume kalo kami jalan agak serupa n dari jauh (dari blakang la.) org akan kata dia is aku n dia pun jd librarian gak..hehe...dah pantau2 keadaan adik angkat...jumpe cikgu pas ceramah..semo tegur aku kurus..ye la!uia x kasi aku makan kot..x macam sbpi..seaktif2 pun dia kasi aku makan..=p tuh yg jadi berisi tuh dlu...dah la sambil study ske makan..=p..dulu je la..sebab dulu makan nasik kawah..cepat ngntuk..makan je la leh ubat ngantuk..lebih 2 jam situ,aku pun balik

balik...kemas pe yg ptt...usha hp...x de pape pun yg leh usha sgt hp tuh...try pejam mate...

mak : adik ok..??
aku : ok ja mak..
mak : nak makan x..??sedap ni...[lain macam je mak layan ni]
aku : x nak la mak..x lalu..(snyum2 kat mak)
mak : tuh mengelamun pe tuh...
aku : x dak papa..sindrom nak balik kot mak..ngantuk..jalan byk td
mak : lain btol la adik blk ni...meh kat sini meh..mak usap2
aku : [wahhh!!!peluang jgn dilepaskan!!]
mak : awat panaih sgt kepala
aku : huhu!!panaskan enjin mak..kat uia kena byk pikiaq..
mak : hurmm..panaih ni..pi mandi satgi na..jgn sedih2 sgt...mcm kurang kasih sayang ja
aku : [erk..??]mak usap la lg..payah nak dpt ni..hahah!
mak : ok la...mengelamun ni ok kadang2...hehe
aku : x da la mak...sindrom nak balik uia kot..
mak : rumet adik baik..hepi dak ngan depa..?
aku : ..??depa mmg baik..baik sgt2...hepi sgt2...
mak : ohh..ok..pi la mandi..panaih sgt pala ni...
aku : [ x pening pala pun..hurmm] ok

pehal ek..??pelik sgt ke aku cuti ni..huhuhu..tq mak...layanan yg sgt baek di ambang mauk ke perantauan...

tq abah...mcm2 adik dpt balik ni...x sangka nak dpt 'benda' baru dari abah...mmg tau yg lame tuh dah lapuk tp masih leh digunekan...tp actually rasa x layak nak dpt..adik x penah buat pape yg buat adik berhak dpt pape dari mak n abah...result pun x membanggakan mcm jibah..dah la dpt sebelum dpt result..lg la rasa x berhak..adik rase mmg x layak nak mintak pape...x pe..alhamdulillah..

x sabar utk pulang...hope uia pun x sabar menunggu aku...urmm..

Thursday, October 22, 2009

hurmm....

result kluar semalam...

boleh ckp alhamdulillah...

itu pun bukan aku yg tgk..

aku mmg jenis terlampau takutkan result...

aku kena ada org support aku dulu utk tgk...

baru leh tgk...

but seems semalam famili aku agak bz...

n aku x nak kecohkan sal result lg...cukup aku suak sorang2...huhuh

aku jenis lemah ngan result...

thx pada jibah kazmin yg tolong tgkkan..huhu

tp alhamdulillah...

syukur,,=)...

jgn lupa apa yg kita dpt...jgn sampai nak mengejar sesuatu..yg kita ada keciciran..!!!!

Monday, October 19, 2009

Cakap2...

baru semalam aku sampai..rupanya byk post baru yg blom terbaca...maaflah kalau aku x sempat bace post atau aku x add korang dlm list blog kawan...aku x wat pape di rumah...tp dah biase sebok dan cube utk membusykan diri di sini...x dak apa yg nak dibuat dirumah sgt...abah dah tamatkan perkhidmatannya sbg timbalan rektor kolej universiti insaniah pada 15 oktober 2009...atas nasihat anaknya sendiri...semua ni sebab abah penah jatuh sakit n terlantar di hospital selama 3 hari gara2 terlampau penat berulang2 alik KL-KEDAH byk kali..

since abah never say 'NO' to works...sampai skrg dia masih berfikir yg dia masih boleh buat kerja walaupun kerja org lain kalau kerja tuh lambat progressnya..lebih tepat x ske keje lambat...bcoz for him..time is everything...duet n tenaga boleh dtg lg...abah x ske mengharap org wat keje untuk dia...
woo!!skrg aku tau aku anak sape..huhu!~~
..sampai la saat dia sakit gini...terpaksa masok hosp sebab terlampau penat...n Angah nasehat supaya abah amik rehat n continue kerja only as Dean...hey..ape yg korang harapkan dgn lelaki berusia 60 thn depan..??

tp paling kagum..abah sgt dekat ngan anak2 walaupun bz...duet is important but children is our future...masa depan lg penting..anak2 saham dunia akhirat..x de duet anak leh tolong,x de kat dunia..anak yg nak doakan...

skrg...bila dah free...do ya think he's gonna sit n rest..???nahhhh!!!dia bawak aku n mak aku round mesia la!sejak di bz dia x leh sgt lepak2 ngan cucu2 n adik2 ipar dia kat kuantan..so kami pegi KL (umah uyun),Kuantan (jumpe jibah n balik kg mak),Kelantan (umah angah..angah wat master kat USM),SP (umah una) n then balik semula ke jitra..maybe itu bg dia rehat...some peeps..rehat means duduk umah n bla3..nt for my family i thnk...

bile dah balik..bace2 blog..irfan's post is bout dreams..yup..kdg kita x dpt apa yg kita nak tp benda tu akan bawa kita ngan apa yg kita nak SEBENAR2NYE...so,pada sesape yg x dpt pe yg dia nak..kena tgu..mesti ada benda lain yg dia dpt..jgn tgk pada yg negatif...melayu ske tgk pada name..tp aku kagum tgk org cina yg menjadi doktor falsafah bahasa melayu..aku kagum tgk datuk yg x de rumah besar...n mcm2 yg boleh dikagumkandari name...sharaf's post is bout looking for answers of life...farisham's post plak pasal nasehat untuk pasangan lelaki n pompuan yg nak berkawen...n i think some of my frens like the posts n me too..becoz i found my answer from the posts n they r funny la!hehe..but act semua tuh serious thing..walaupun korang rase nak tergelak,aku pun nak tergelak..tp kerana benda2 x da pun leh gaduh2 kan..?

n jibah kazmin pasal susah x jadi lelaki akhir zaman..??huhuh...n aku ske satu part tuh...LELAKI AKAN AMAN KALO PEREMPUAN PANDAI JAGE DIRI...almaklumlah..wanita ni pembawa kekecewaan...penah dengar pasal benda ni...ada article kat sekolah dulu..tp jgn salahkan wanita dengan setiap kekecewaan yg ada...fitrah lelaki n wanita berlawanan utk melengkapi sesama sendiri...eyh..have to cook for my nephews..1 lauk je....ayam kicap madu plak budak2...

lastly...juz have to continue my life...lupakan apa yg ada...malas nak harap pape...bak kate sumi jgn mengharap kan..??tp sgt rindukan uia...tp kena spend time puas2 kat umah...jgn sampai kerana satu benda aku lupa nak hargai satu benda yg lain...kadang2 kerana setu benda yg jauh atau x da kita lupa benda yg dekat...sampai benda tu dah x de..baru nak tercari2...so kena hargai apa yg ada...hargai family,kawan2 n semua yg care...okies...