Saturday, January 29, 2011

hujan emas di negeri orang~

selagi lagi Sya mengupdate kisah di dalam buku hidup~
semalam alhamdulillah...
Sya dimurahkan rezeki...
di mana kocek duet lgsg tidak dikeluarkan untuk makanan...
walaupun rmi kawan yg tidak mahu ikut dan ramai yang pulang..
ingatan terus kepada Gya yang kelakar..

Sya:Kuantan ni cepat jammed...
gya:hurmm tuh lah...kena tmbh lagi jalan ni....
Sya:tambah jalan camne gya oi~ni pun dah 3 lane ni...
gya:x dak..buat lagi satu jalan initiative...
SYa:*cuba menahan gelak* Gya...jalan alternatif...bukan initiatif...
Gya:eh!initiatif tuh usaha~hehehe..altenatif2~~

*balik pada topik!!!*
mak cik amira yusoff (mesra dengan pgln ummi) telah membekalkan Sya dengan kuah kari ayam berserta nasi tomato
untuk sarapan pagi!
ulang suara
SARAPAN PAGI!!!
mesra btul ummi~huhu

pada paginya sya menghadiri latihan bola jaring bersama rakan zenith...
kemudian dapat jemputan perkahwinan sepupu sahabat di permatang badak
mulanya Sya agak kabur dengan jalan yg diterangkan oleh farihin
jadi Sya dan Masitah hanya pergi mengikut hati Sya shj
siapa sangkamereka bakal berjumpa Prof Tariq!!!
membuatkan mereka x lalu makan dek teringatkan nota pharmacology yg masih belum disentuh
*lawak sahaja...kami jumpa lepas makan*

lepas makan (tgh hari) kami berpeluang untuk mencubit2 pipi anak sepupu farahin
Hana Kaisah..Hana Aminah??hehhe
montelnya ya ALLAH!!!
membuatkan kerinduan Sya kepada keluarga sangat menebal~
cepatlah hari selasa datang~kerinduan sangat menyesak~
permudahkan perjalanan sya nanti~

mereka mengambil makanan

mas:wah!baguz lah tmpt amik makanan x campur laki pompuan..

Sya:oh,johor campur ek?kalo kedah even tmpt makan pun asing laki pompuan~so no wonder la kalo org kedah kawen byk khemah..hehe

mas terlopong...

mereka melihat pelamin pengantin...

mas:simple but nice~kan?

Sya:huhu~yup~

Mas:majlis dia simple sgt~

Sya:aah..lgpun majlis lelaki~menyambut je pun~ala kadar la..kalo pompuan mmg meriah~

Mas:kalo tmpt mas,depan pelamin ni mesti penuh dengan benda2...simple je sini~hantaran tu mmg hias daripada rupa tin susu x nampak cam tin susu dah~hahah

Sya:hahah~kalo rumah shake,kami x de pelamin~

Mas:hah??kenapa x dak???

Sya:lain tmpt lain adat...lain org,lain pemikiran...abah shake suka tmpt yg x bising dengan kugiran..dia nak org meriah dengan perbualan~ x terganggu dengan lagu2...pelamin tu..abah x nak sebab membazir,byk sgt isu pasal pelamin ni~nak tgkp gambar atas katil je lah..dah halal kan?huuu,tp kami meriah dengan benda lain...

Mas:ape dia?

Sya:haha!makanan!!!tgh hari tuh untuk nasi,bila start pukul 3..dah naik benda lain,mcm bihun sup,pukul 4,laksa,pukul 5 benda lain pulak~sepanjang masa akan ada cendol pulut n rojak buah...dulu untuk budak2,abah akan bg gula~time jibah kawen ritu abah letak aiskrim..hahah!makan la puas2!tp jgn mintak gula2...hahhaa...itu bunga telur dioranglah~'bunga telur' org2 tua,bg yassin atau mathurat~kejiranan kami mmg kalo ade kenduri pape mmg makan kat tmpt kenduri je lah~itulah istilah gantung periuk~lgpun kawasan shake mmg adat kampung masih kuat..org tolong2~even hantaran,mak sediakan 5-6 je dulang~yg jadi byk tu sebab jiran atau kawan byk bg makanan~halwa yg cantik2,1 kueh tat yg sgttttttt besar,n mcm2 lah~kadang2 boleh jadi sampai 14-15 dulang...dek sebab kawan bg~huhu..kampung,mcm tu lah~

Mas:ohooo!ye ke?kami hias2 ni mmg byk lah~kadang2,kalo pelamin tu org sampai x masuk,sebab hiasan pelamin tu je dah penuh~hahaha...n mmg kalo tmpt mas,adik beradik saje pun dah ramai~tetamu sampai susah nak masuk sebab adik beradik dah penuh~kugiran tuh lg lah~

Sya:aah~shake ade abg ipar dari johor..datang tmpt dia ada sitem tol2 la pulak~hahah..nak masuk umah pengantin kena berpantun~hahah..nasib baik abg ipar shake yg sulung mmg hebat bab pantun ni~tol pulak bukan satu,dua..tiga tol!!!!hahaha...tp tmpt kami jarang org buat karaoke,ade je~tp x byk~itu baru adat org utara n org selatan mas...org pantai timur cane pulak kan..yg bandar tu pulak cane~

mas:tuh lah..ni 1st time tgk org pahang punye majlis...

SYa:org pantai timur shake x tau sgt,tp apa yg shake penah datang,diorang punye sangat simple lah,esp laki punye majlis~gi ganu ritu,yg layan tetamu is pengantin..trima duit hadiah semua~bukan tuan rumah~kalo kedah mmg tuan rumah yg urus semua,pengantin tgkp gambar je sakan~hahah...tgk jibah blur2 time kawen dia kat ganu~kami gelak2 je~kami pun blur~tp best la dapat tau adat org...

semakin ramai yg hadir,kami mintak pulang dahulu ke uia~
pebualan semakin rancak

mas:skrg ni kat rumah mas,lepas abg atas mas kawen,kenduri yg ade semua cukup jambul lah~x de dah kawen2...

Sya:haa!kenduri cukur jambul.kalo kedah,ade..tp family kami kenduri cukur jambul tu x de.kalo bt akikah pun,kami campur skali kenduri kawen sepupu2 kami...jadi kenduri khusus untuk cukur jambul tu x de~tp kedah kalo bt cukur jambul~sgt gile lah simple~ps ni pun maybe lame lagi kot family shake nak ade kenduri kawen..maybe nak wat kenduri pun~mmg kenduri saje2~

mas:mcm2 cerita tol lah~tp dpt tau pasal pengantin td tu kan...mmg hidup skrg ni~usia dah x kesah kan?pompuan tua pada laki ke,ape ke?kalo dah jodoh~jodoh je lah~

Sya:huhuh..hidup nni masih panjang~sumtimes we have to expect the unexpected...kita pun x tau macam mana lah life kita pas ni kan?huhuhuh

mas:agak kelakar la kan,pakcik ni x ske org kelantan~mau2 dapat 3 menantu org kelantan~

Sya:konklusi~jgn nak x ske sape2...neutral sudah!!bahaya toll!!!!hahahah

perbualan semakin rancak mengenai isu adat istiadat dia malaysia~
teringatkan sahabat mak warga siam,perkahwinannya sangat unik!!!
makanan hidang masih ada,tetamu dioffer dengan lauk tambah!!!
kebykkn tetamu wanita berseluar bukan berbaju kurung~
tiba2 rmi yg ber'speaking' klantan walaupun tmpt lokasi perkahwinan di alor star,kedah
anda akan tahu mereka adaah warga siam muslim...

setelah sampai ke uia,julia minta untuk dibawa ke kuliyyah untuk lawatan adik2 dari cfs...
dapat berjumpa adik2 yg lama x ketemu~
usikan masih berbisa nampaknya dari loqman hafidz
x habes2 lagi diorang ni~

setelah habis,Sya ke cafe untuk membeli makanan~
tiba2~abg sham suami kak ana,offer nasi goreng tomyam kegemaran Sya...
n teh ais kegemaran juga~dengan percuma~makan dengan abg sham n anak2nya~
jadi tiadala duit dikeluarkan~
semoga semuanya berezeki murah~amin...

tiba2 sya dpt tau,sahabt zenith 14 buat vid yg sgt menyentuh hati~
kredit untuk mereka!sangat baguz~
jika mahu bt lagi~kami sentiasa menyokong dan membantu~

di bawah ni ada link youtube mereka...
n ade lagu maher zain,insyaALLAH versi melayu~silalah dengar~

maher zain-inshaALLAH..versi melayu

http://www.youtube.com/watch?v=LVOwEw9xu3k


1 comment:

Zaza said...

la. ingtkan lagu tu yg bahase melayu..
haishhh. buat saspen je..