Saturday, January 22, 2011

IKG

jam sudah menunjukkan pukul 8.30 malam...
Sya menyiapkan diri ke court badminton...
untuk melihat perlawanan ping pong,badminton...
sepanjang perjalanan Sya teringat perlawanan volley dan basket ptg itu...
terasa aman permainan basket~
teringat ahmad al farabbi memakai jersey kuliyyah lain
tidak marah atau tidak pelik...
hanya tersengih!~
sangat kecil baju itu~hhahahaha~maaf mr coach!

"eh!itu bukan bukan course lain ke yg main tu..?"

SYa yg sedang seronok melihat menjawap
"aah..nape??"

"eh~ x pe ke main untuk kuliyyah lain?"

"huhuh...ape salahnye..kalo itu dapat menyelamatkan permainan..hanya sekadar nak cukupkan pemain..mungkin pemain dia ada benda lain yg menghalang untuk datang..daripada x de pemainan..ape salahnye mintak tolong org lain mainkan kejap.."

"ohh!hurmm..mcm x seronok je~x de semangat pasukan"

"hohoho!itukan dah jadi pasukan dia untuk sementara...kalo dia x main untuk kuliyyah dia pun..dia main untuk keseronokkan dia sendiri..dia main untuk membantu~itu dah cukup baik~diorang cube bg saingan yg sengit pada lawan~kan lebih meriah tu."

zaidi yg pulangd ari cuti blok untuk bermain dengan dentist...semangat betul kan?huhu..terbaik!

sesungguhnya beza perlawanan basketball pmpn dengan lelaki~
nampak lebih pro untuk lelaki...
dan kurang keganasan..huhu

lamunan ditamatkan...
SYa sudah sampai ke cafe...
berjumpa dengan beberapa orang sahabat lama..

"sya!lme x jumpe!aku dengar sal volley..ape kes?"
"huhuhu~diorang disqualifiedkan sebab jibah main netball"
Sya senyum sambil duduk bersama mereka
sambil diri ini menerawang pada hari kejadian...

perlawanan dengan sciences sangat tegang~
Sya sudah pancit dikawal ketat oleh WD...
penat mmg berleluasa~
kak long pun x dpt membantu...
yg hanya dapat membantu menyelamatkan perlawanan ketika itu adalah..
org yg datang kebetulan mahu berlatih volleyball...
jibah~
hanya untuk game itu sahaja~
itu sahaja solusi yang ada~
kerana kamu sesungguhnya x cukup pemain~
mmg tangkap muat sungguh!
cube memberikan perlawanan yang sengit...
setelah perlawanan habis...
kami berbincang dengan pemain sciences..setiap org..
alhamdulillah..
mereka tidak punyai masalah...
jadi jibah kemudian kembali semula ke court volley~

jadi Sya akan cube bermain sbg WA semula~
tiba lain pula terjadi...
org atasan muncul dengan berkata ade pemain yang tidak puas hati...
kapten agak pelik dengan statement tu
sebab kamu dah bertanya pada setiap pemain
jadi dari mana datangnya report???
pttnya masalah itu boleh diselesaikan dalam court..
bagaimana boleh terlepas keluar~

agak lama perbincangan..
sehingga perlawanan final terpaksa digendala...
Sya agak stress dengan keadaan tersebut
cuba melarikan fokus pada perkara lain

"cepat lah start.."
"macam mane nak start kak...diorang halang pemain kitorg ..sabar ye?"
"alahhh!main je lah...amik je pemain yang ade"

SYa sgt terpaku dengan jawapan itu...
ayat tu menagndungi 101 makna
macam mana nak main...?
kalo mmg kami kurang pemain...
nak amik pemain tangkao muat lagi?kami mmg dah kena tahan sebab amik pemain tgkp muat tu!
mesti mereka juga mahukan perlawanan yg baguz~
adakah mereka masih belum faham bagaiaman dunia medik
belum faham dengan batch 1st year yg cuti~3rs yer yg posting di temerloh...
4th year yg exam
dan 5th year yang kelas tidak menentu~
Sya cuba memahami rasionalnya perkataan itu...
kecewa bertambah

secara officialnya..team jibah diqualified
tapi dia dibenarkan main WA netball...
jadi Sya biarkan dia lakukan terbaik~
alhamdulillah..medic menjuarai netball~
tapi Sya menangis semahunya untuk team volley~
kecewa bertambah lagi...

jibah sedih bukan kerana dirinya diqualified...
tp mengapa satu team?
biarlah kami bermain~
sebab pingat bukan matlamat kami
kami hanya nak selamatkan game~
dan cube berikan yang terbaik~
tp jika itu keputusan maka biarkanlah~
jika dikatakan mahu ditarik balik pingat emas netball tu
tariklah..
asalkan team volley boleh bermain
kami hanya nak main~
kami hy cuba selamatkan game...
tidak tahu mengapa itu menjadi isu..?
malah..
Sya pelik...
tiada siapa yg pohon explenation...
mengapa ada jibah di court netball~
tiba2 ada report..???

mungkin sudah tahu dari mana datangnya suara2 tersebut...
kecewa semakin bertambah..
tapi...biarlah~
MMG KAMI SALAH
sebab import pemain volley~
sebab kami hanya nak save perlawanan tersebut...
yg sudah berlangusng separuh jalan...

pttnya kami tarik diri...
biar nuss bermain dengan science...
dan jibah n team boleh berpeluang untuk bermain volley~
nasi sudah menjadi bubur~

IKG mmg berbeza dengan apa yg prog sukan yg Sya penah urus dari sekolah sampai ke cfs...
tersentak dengan lamunan~
jauh Sya mengelamun sewaktu bersembang dengan sahabt lamanya~
Sya hanya tersenyum mengenangkan kata pujangga
"jika mahu mengenali seseorang..tgk waktu dalam perlawanan~dan itulah diri mereka sebenarnya"

kemudian kami bersama2 ke court badminton untuk melihat perlawanan~
IKG bakal berakhir~
n Sya x sabar untuk melahay perlawan terakhir esok...

closing ceremony?lupakan~
byk lagi perkara penting....

mahu fokus apa yg sudah tertangguh~
kerja kami untuk bermain dan perticipate sudah berakhir~
ramai yg menyalah anggap~
biarlah~
WE PLAY TO SAVE THE GAMES~N WE DID IT!

4 comments:

hamzi hashim said...

WE DID IT! :)

M Syakirah said...

yes!!!we did it!!huhuhu

max'*bubble said...

ni kak jibah mane ney.
kakak akak ke ?

M Syakirah said...

kakak akak lah