Friday, September 18, 2009

Ceritera choc chip..akibat overdose keja di UIA

18 Sept 2009-
aku bgn pukol 5.00 pg.tuh pun lepas mak yang kejutkan.terkejut tgk jam.suppose aku bgn setgh jam awal.adehh.mesti mak dah abes masak.ni yg x syiok ni.serba salah.pttnye aku tido awl mlm tuh.tp disebabkan mata ni x dpt nak lena.aku spend time bersembang dgn kwn yg lame aku x ckp sejak aku sgt2 bz ngan idup di uia.SGT BUZY.x caye..?tye rumet aku.ahaks!

bgn pukol 5,urus diri.pegi dapur.buat air teh dkt mak n abh (rutin).mkn skali

MAK:kita nak wat kueh rini kan..??
AKU:aah..mak nak wat pukol bpe?
MAK: lepas makan..
AKU: hah...???!!! [tu la sape suh tido lewat lg..heh]
MAK:nape..?x nak wat ke..??
AKU:eyh,boleh2..[alamatnye aku sorang la yg memutar rini]

event : baking choc chip cookies
venue : dapur baru mak!!hehe
date : 18 sept 2009

action plan-
12 sept - beli brg untuk mem'baking'
tindakan - mak,abah n me

16 sept - make sure semua barang mencukupi dan dlm keadaan yg baik
tindakan - me

18 sept - mari kita buat biskut!!
tindakan - abah (PM)[pantau ajee],mak (PC)(pub n info juga..huhu) and me (committee..Prep n tech,special task..)..no catering for bulan puase.^_^

Master plan (kita akan buat skali dengan post morterm ek!)
5.30 - preparation
*basuh pinggan (mak agak pelik dgn aku sejak aku balik kali ni..adik mengemas dapurtiap hari..??!!!=D) tindakan - me
*semua materials dah tersusun.tindakan- prep n tech
*calling anak2 yg ade untuk turun padang [along je la yg ade pown selain aku..naseb baik umah sebelah] tindakan- pub n pro..hahahahah!!!
notes (post mortterm) - barang semua ada kecuali esen vanilla..special task lain kali beli barang bawak list k!!hehe

6.00 - solat
* solat
*pastikan diri dlm keadaan yg kemas
* notes : tiada masalah kecuali..comitee tmbhn dtg lewat (yakni along kerana kena menguruskan anak2 n beli barang untuk raya dulu..hehe..adik beradik semua otw balik)

6.15- sesi membuat kueh bermula tindakan - me
since kita buat 4 adunan..
*4 buttercup dimasokkan dlm bekas dipukul sampai kembang
*masokkan gula merah ( 800 g)
* masokkan 4 biji telur
*masokkan esen vanilla

AKU : mak,lupa nak cari esen vanilla laa
MAK : aduh,mcm mane leh lupa ni...
ASYRAFI N ADLI(nephews) : [baru mandi woo!!]assalamualaikum!!!
AKU : waalaikumsalam..abg!(asyrafi) tolong tye mak (along)..dia ada ESEN VANILLA x..??
ASYRAFI : ala,abg baru sampai
AKU : [ampeh]ala abg,jap je..mintak mak esen vanilla..sebut ngan maksu [tkt budak ni x reti sebut..budak baru darjah 1] E.S.E.N. V.A.N.I.L.L.A
ASYRAFI: ESEN VANILLA
AKU: haa!tolong ek

10 minit kemudian....
AKU:????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ASYRAFI : nah maksu..
AKU:awat abg bawak BESEN???(dak naik dah loghat kedah aku)[berfikir,BESEN ngan ESEN x jauh]..hahahahahahahahhahaha
MAK:hishhh..btol la tuh..maksu mintak besem (sambil bisik kat aku,budak2 dah tolong jgn buat dia malu nak tolong dah)
AKU: (angguk tp masih gelak..hahahahahaha)
MAK: (sambil tahan gelak) okeh..x dak ESEN VANILA (saja mak tekankan benda tuh..lg x tahan aku gelak) pun x pa..utk untuk pewangi je..
AKU: baek bos!
Asyrafi : abg nak wat ape??
AKU: [pucuk dicita ulam mendatang!!tp x kena masa lg la]..abg tolong tgkp gambaq naa...

*masokkan susu tepung (240g)

MAK:haih!!wayar masokkan dlm adunan tuh!
AKU : (panik)..hah!!(angkat pemutar adunan tanpa tutup dulu..abes suma kena percik dek adunan tuh..termasok aku)
ADLI : (ngan muke x bersalah)..adli baru je mandi...sambil lap bdn dia yg kena mentega ngan tgn
AKU:sori2 abg adli..maksu x sengaja...hahahahahaha
MAK:dah2 (bg kat adli tisu)..pi alih wayar tuh dulu...
ADLI : x mau la duduk cni..nak tgk tv
AKU : [jgn la merajuk!x dak masa nak pujuk ni..hehe]..ala adli..nak pi mana..meh la duk cni...
ADLI : adli nak tgk upin & ipin puase
AKU : [asyik tgk cite yg same je..busan..tp mmg kanak2 ske tgk cite yg same kan..??]

*masokkan tepung gandum ( 400g) tepung jagung (1200g)
*masokkan badam yg dicincang halus
*masokkan coklat chip byk2 tanpa batasan!!^_^

notes (post morterm):
*arahan kena tepat pada org yg tepat..ni mintak budak darjah 1 cari ESEN VANILLA..ape kes..!huhu
*jgn panik bila wat keja..esp ngan org yg handle ngan electrical appliances ni (prep n tech)...x pasal2 ade la yg kena percik ngan mentega..huhuh
*appreciate comittee kita walaupun dia x wat keja byk mane..esp ngan budak2..time ni perangai diorang mudah dibentuk..jgn kerana ketawa sebab tersilap amik buat dia malas nak tolong org dah kat dapur (kate2 mak tuh)
*janji kena tepati...esp ngan budak2...kalo dah janji nak makan skali bukak puase kali ni..kena buat..dah janji kalo diorang tolong,bbleh bukak puase rmi2...sebab kalo kita x pegg janji ngan budak2..besar2 diorang akan biase ckp janji boleh boleh dimungkiri..walaupun diorang tau dlm islam x boleh...bahaya (kata2 mak lg)

8.30 - proses membakar (paling busan!)
*cup disusun...adunan di letakkan dlm cup

AKU:ha!abg tolong susun (semmgnya aku tau yg asyrafi mempunyai anugerah seni yg sgt bgoz!..sejak dia umur 3 thn..bakat melukis dia terserlah).nanti aku tunjuk salah satu keja tgn dia time umo dia 5 thn.
ASYRAFI:susun ka..??bleh2
ADLI: adli nak taruk2..(maksudnye nak masokkan adunan dlm cup)
AKU:haa..taruk2 la..tp basuh tgn dulu..n lap tgn k
MINNA (2 thn):acu..kaku.......
AKU:huh..??[ape plak dia mintak ni..??mak dia plak gi pasar..hmmm]
MINNA: kaku....
AKU: [sesi meneka bermula](nampak minna tgk botol dia)..nak susu ka..?
MINNA: (angguk..)
bg susu kat minna..nak minum atas aku la plak..kena la wat keja sambil memangku

lepas 15 minit..
ADLI:busan laa...abg jom tgk tv..
ASYRAFI:sat la..buat keja dulu..
AKU :(senyum aje)
ASYRAFI:dah siap!jom adli!
AKU :haih..mana siap lg ni..ni baru skali..ada lg pas bakar
MAK :biaq pi kat depa..satgi bila depa nampak hasil keja depa..depa lg syok nak tolong
ALONG:(baru sampai dari pasar)asslamualaikum!!
AKU:wskmslm..yeah!!along dah sampai!
ALONG:ye ye ye..jom2 buat..huhu..mana anak2 daku ini..??
AKU: ntah la..runsiing hamba memikirkan mereka..
MAK: usah dirunsingkan anakandaku sekali...baik anakanda semua susun kueh2 ni..bonda dah x larat..
gelak2..dpt hasil bakar yg pertama..pgl asyrafi n adli..sronok..diorang tolong skali..btol ckp mak..

10.00 - bakar kali terakhir

MAK:adik,mak dah x larat...
AKU:adik pun..
MAK:buat keja bukan bidang kita..mmg la x larat..nak suh mak duduk depan komp 5-6 jam boleh je..atau tanda ketas..atau mengajar..heheh
AKU:huehuehe..[aku snggup ulang alik amf n court futsal ukc tuh beribu kali n pantau beribu2 event dari duduk n buat satu keje je..demam panas pun puas..ops!!!sori mak..hehe]
AKU:mak tido la..i'll do the rest...
MAK:ha!tuh yg mak nak dengaq tuh..hahahahahahah
AKU:cehh..huhuh..tp mak kita dpt 4 balang je ni..anak2 mak ada 6 org..semua nak satu balang...

Abah dtg dari mana x tau

ABAH: haa..buat la lagi pasni
MAK:amoih..abah,penat la buat..sedap aje ckp buat lg..
ABAH:suh la anak2 plak buat..kita tgk sudah
MAK:huh..??bukan leh caye budak2 ni bab2 membakar (baru ku tau aku ikut perangai mak aku..hahahaha)
AKU: buttercup pun dah abes bah..
ABAH:beli la..pastu buat lain..
MAK:dah2,x larat dah...kalo nak buat boleh tp mak dah x larat
AKU:adik pun....(pandang abah penuh makna)
ABAH:ikut la..tp konfem2 x cukup kueh ni..angah saja 2 balang dia makan..
MAK:dah la..nak buat,buat sendiri
ABAH:haa..dah kate biar diorang wat...
AKU:ok!!mak gi rehat..adik buat...abah gi tgk tv na..sian abah penat beli ayam dgging td..huhuh (klakar tgk mak n abah sembang..tau depan aku je diorang gini..bukan main spakat je kalo anak2 x de kat umah...anak2 dah besar untuk bezakan lawak dengan gaduh,kan mak..?hehe)
ABAH:jom mak..
MAK : hmm ye la

klakar tol mak ayah aku ni...

Notes (post mortterm)
*kdg2 kita perlu tunjukkan hasil baru org mau ikut kita..pasni kita tunjuk event2 snr byk2..bg org nak masok snr..hehehe
*jgn bawak kluar semua cup yg ada - habes adli n asyrafi main..kalo budak tuh budak jgk...
*selalu2 la buat kueh time lapang..haha
*prihatin dengan isteri anda..hahaha..abah prihatin woo ngan mak..ahaks!!sweet aje tgk..=p
*make anak2 clear tentang sesuatu..walaupun budak kecik...suapaya anak rasa dia penting dlm sesuatu hal..huhuh..tuh abah ckp..(x tertera dlm dialog)

okies..lepas abes bakar..kemas2..pastu aku gi bilik..nak study..tp tertido..penat!sampai tgh hari..family angah n uyun dah sampai!!!!huhuhuhuh..skenye aku..ahaks!!~~walaupun semua dah berkumpul..tp aku masih x rasa bahang hari raya lg..maybe sebab aku dah besar..dah x rasa bahang hari raya tuh..tp aku tetap happy tgk anak2 sedare aku...saat2 kegembiraan mereka baru nak bermula...kehidupan yg baru bermula..mmg sronok...aku..??sama je..

so dah nak dekat raye ni..aku nak ucapkan selamat hari raya kepada semua..harap2 hepi di hari raya...mintak maaf kenapa semua..nak listkan mmg byk..start dari pengasuh aku,cikgu n kawan kat tabika kemas,sksat,sbpig,smj,sbpikp,n uia...hope semua hepi...kepada insan tersayang(family n kwn2 yg rpt)...tq for everything...halalkan ape yg ade..maaf jika ada salah dan silap...

p/s: cerita ni mmg terjadi tp x da kena mengena ngan hidup org lain..hanya hidup keluarga aku sahaja...jadi..ini la jadinye kalo selalu sgt wat event.buat keja mesti ade..master n action plan..tu yg sebaiknye..JGN LUPE POST MORTERM!!!^_^...berbincang itu satu benda yg penting..bukan sesi menyalahkan sesiape..

SELAMAT HARI RAYA!!~~~~~~~


6 comments:

Akmal Hayat said...

shake!!
jangan bunuh diri!!

fityatun_syakirah said...

awat nak bunuh diri...????sejak bila pgl aku shake ni..??hahahahha

miss raihan said...

hehe..
aku dlu bt biskut lpe ltk esen vanilla gak..fuh,nseb bek jd gak..haha

fityatun_syakirah said...

heheheheheheheh untuk pewangi je tuh

Anonymous said...

Awknye biskut tu cm sdaaap jek! Share2 la recipe~! x)

fityatun_syakirah said...

huh..??hehehhe..yek..??boleh