Sunday, January 24, 2010

memalukan!!~~~

izan semangat bercerita...telinga menadah segala input dengan penuh khusyuk...(cuba jadi pendengar yg baik)

"dua page citer pasal pompuan tuh!~~~"
telinga masih mendengar sampai menelaah chem lab untuk exam practical esok...

ape citernye..???

berita harian metro mendedahkan kisah seorang isteri jurusan guru dengan seorang suami yg mempunyai kerja yg sama...

aduh~~~kesiannya...

lelaki tuh ada 2 anak ngan pompuan tuh..isteri dia pergh!!~~betuah la dpt suami gitu...

untuk satisfykan isterinya dia sanggup buat ape saje...sanggup buat part time untuk cari nafkah...

sanggup masuk klas menjahit,tp isteri jeles...benti menjahit

pegi bengkel cari keje, isteri x nak..kate bau busuk...

terus blja degree...hanya untuk isteri tersayang...

cerita mula terdengar oleh si suami tentang isterinya main kayu tiga...tp dia masih percaya pada isterinya...

dlm hidup berumah tangga..lelaki tu merasai nikmat berumah tangga pada 6 bulan pertama...tp lepas tu isteri dia terus jadi dingin...haiyee!!~~

isteri kluar dari pukol 2 sampai 1 pg..tinggalkan anak..si suami terpaksa membuka rumah dengan bantuan polis...

si suami sakit tp si isteri buat xtau...tp jiran yg antarkan...

tp si suami masih sayangkan si isteri..

sampai lah satu saat.......

si isteri kena tangkap khalwat dengan lelaki lain....

ya ALLAH...kecewanya lelaki tuh..........
(diri ini x pernah merasa perasaan tuh..tp cuba untuk memahami)

ruginya kamu wahai isteri jika dah dpt isteri jika tidak mengharga1 suami sebaik itu...malu ohh malu...

cuba untuk memahami kehendak isteri itu..adakah dirimu sudah tidak menyayangi suamimu ataupun kehendakmu lebih pada itu..??

bukan nak backing pompuan tuh atau lelaki tuh..tp cuba nak cari sebab bg kedua2 pihak ni

apakah iktibar yg kita dpt dari kisah ini..???

tibe naik tazkirah dekat radio time izan bercerita

tidak akan terima amalan baik seseorg itu hingga hari akhirat:
1- pekerja yg lari dari majikan sehingga dia kembali pada majikannya
2- isteri yang lari pada suaminya hingga dia kembali semua pada suaminya
3- orang yg mabuk sehingga dia kembali sedar....

aduh~~ironi sungguh hidup ini...Allah mmg mengajar kita secara x sedar...

"gila arr...sapa sangka dapat suami baik pun leh curang kan..??"

"hmmm,(berfikir)suami dia x hensem ke..??hehehe"

"ntah arr..biase2 je la kot..tgk blakang je"

"takkan sebab x hensem jadi gitu..nape stuju kawen kalo gitu..hurmm..x leh nak pikir bg pihak isteri tuh skrg..tp kesiannya lelaki tuh..x berani nak salahkan sesape"

(hati befikir..mungkin ada hikmah yg besar untuk laki tuh...ntah2 dpt bidadari dunia yg lebih indah..bagaimana pompuan tuh pulak..???hope ini satu pengajaran n dia akan sedar)

" tuh laa...takutnyee...x nak arr jadi isteri camtuh"

"huhu..sape yg nak jadi gitu..???doa2 lah kita sesama k...isk..betuah dah dpt suami camtuh..jom jadi laki aku nak..??hahahaha..lawak ja naa"

"walaupun x hensem...??(aku tau izan nak menduga)"

"hahahaha...benda luaran izan...huduh leh jadi hensem,lembut leh jadi tough,selekeh leh jadi smart,...semuanya leh ubah kalo niat dah baik...takut gak nak ckp,,kang dpt x hensem aku plak jadi gitu...nauzubillah...harap2 x...doakan yg terbaik...tp dalaman ni,berkaitan dengan hati..gaya boleh ubah..tp perangai susah kan..??..iskk..payah nk ckp..susah nak ubah kalo tuannya x ske gak.."

"hurmm..btol gak tuh...jgn la jadi kat kita..ameen..."

"ameenn..eh..asalkan citer kat aku je..nape x tgu pikah n gya..??"

"sebab aku ske citer benda2 gini ngan kau"

"..???!!~~~sal rumah tangga..??"(jgn la gitu..aku nak dengar isu lain gak!!~~eh..lame x citer politik)

"x..sal nilai hidup..pikah n gya plak ada isu lain plak"

"ohhh gitu plak...pikah ngan gya isu apa..??"

*****************************************************************************

apa pengajaran yg kita leh dpt..??

rmi ckp lelaki ni jahat..ske mainkkan pompuan..tp pompuan pun ade jee..cume jarang nak digembar gemburkan...tp skali tergempar...dahsyat!!~~~itulah impak jika maruah wanita x terjaga...jd jgn generalizekan semua lelaki dan semua pompuan lah...

tidak mahu berpihak pada sesiapa...(nampaknya sudah terbiasa dengan dua dunia di uia..bro n sis..^_^)

sal isu perkahwinan tuh..munirah syakirah tidak mahu mengupas lebih lanjut...pembaca boleh bg komen dan pendpt di ruang comment di bawah ini...

diri ini cuba untuk mencermin diri sendiri...ampunilah diri ini ya ALLAH...harap ini dpt menperbaiki diri ini...

THINK POSITIVE...

4 comments:

bdk flat said...

hahaha...

glak aku bce post nih~

kne story2 ngan org tu ni~

fityatun_syakirah said...

asal nak gelak..??x paham...bukan isu serius ke ni..??heheheh

story ngan org tuh..??kim..??

Hazman Baharom said...

Dahsyat..

Haa kak shake, lama dah x melawat blog ni...

em, yg link kat tepi tu blog lama sy, skrg dh tukar URL.. hehe
http://basilhazmanblog.wordpress.com

fityatun_syakirah said...

huhuh...ya hazman..akak bz lately..so x sempat nak tukar..sori sgt..update blog ni pun sebab nak lepaskan penat..tido cam xbaguz pulak..huhuhuh...cuti ke skrg..??