Monday, April 12, 2010

bila cemburu bertukar benci..bahaya!!

hari ni penat sket..
semalam ade athma attack..
tp dun worry..
okeh je~
kalo kena athma tuh terus amik pam~
xpayah pikir pape or susahkan sape2...
kat sini~ nak manje ngan sape kan?haha
lepas kelas hp dimatikan~
rasa tidak mahu diganggu~
ada byk benda mahu difikirkan
dengan WV dan IE sgt juga berat~
byk benda mahu dihayati~

shake: UNGS susah izan~~

izan: knape ckp gitu.??bukan subject agama ke..?

shake: (senyum...bukan subject agama ke yg kita kena amik perhatian lebih..??kena excellent drpd hal lain..?) ini subject agama izan~bukan cam subject FARDHU KIFAYAH LAIN..benda dlm hidup~btol2 apply dalam hidup~bila kita dah tau sumthing dlm agama..TAK ADE ALASAN UTK KITA X IKUT...ini core sgala fardhu kifayah..yg buat kita atau apa yg kita wat dm keja ke hape..dosa atau x..

hurmm..
X DA ALASAN UNTUK KITA X IKUT KALO DAH TAU
kalo xtau x pe..
tp skali ditegur kena ubah
kalo x..berdosa~~takutlah nak wat dosa ye kawan2..
kalo dah tau salah knape ikut..??
simple je konsep dia kan..?
setiap ape yg dr huda ckp td..
buat diri ini rindu mak dan abah~
setiap apa yg dickp..
mmg diri ini tahu sejak dulu~
mak dan abah pulak x bosan ingtkan tiap2 kali
sal aurat,kahwin,pergaulan,cara fikir..
lengkap..
berkongsi cerita dan mendengar cerita kami
ibarat kawan rapat~
memberi nasihat lagaknya diri ini orang dewasa..
diri ini xpenah ditreat seperti budak kecil
abah dah kenalkan konsep tanggungjawap~
support kawen abg kakak...
tp seyes..rezki mak n abah makin besar skrg~
papepun..dr huda buat adik ingtkan mak dan abah..
pendidik yang mantap!!!miss abah n mak so much!!~
tiba makin tambah rasa sayang sebab ilmu yg diorang dah bg

bila diri ini berfikir~diri ini bakal bz satu hari nanti~
bagaimanalah hidup ni
diri ini cuba..
dan diri ini harap suami nanti pun akan faham~
yg penting..kena rpt ngan anak2

isu diskrimnasi wanita menjadi isu tadi..
jgn risaw..munirah syakirah masih memikirkan lelaki lebih berhak menjadi ketua~
itu mmg nature korang~
walaupun status rendah ke hape..
respect perlu ada~
mungkin dr huda beckp melalui pengalaman dia di syria..
di malaysia x da
tips lagi untuk lelaki
cari perempuan yg bijak~
tp masih boleh respek korang

sebab ade je yg nak pijak kepala korang kalo diorang x nak respek
dlm kerja ataupun rumah tangga~
just pendpt~itu ape yg abah ckp.=D

byk diri ini pasif dlm kelas td..
hanya menjawap satu dua jawapan dr..
dan cuba menjawap dlm hati spekulasi kawan2 dlm kelas
tapi tiba bila dr bertanya hak2 lelaki dlm perkahwinan..
ada yg menjawap..
MAN CAN MARRY MORE THAN A WIFE..
diri ini tahu knape dr seperti x suka td
sebab dia mahu ckp.poligami bukan benda yg mudah~
yg nak sronok sgt knape..???
tau seronok tp x pikir susah
huhu..tp dia ckp in polite way~

diri ini terus bepaling muka..
rasa mahu muntah..
bukan sebab orang yg menjawap tuh..
maaf ya!sejak sebulan lepas...
ada yg dtg kepada diri ini..
ibarat menerjah melalui 40 penjuru (wah macam jiran plak)
hanya berckp2 tentang poligami~
bukan diri ini x leh trima
tp cara berckp buat diri ini rasa meluat
rase lemas perut dah bila asyik ckp hal ni~
selalu sgt!
bukan nak jage hati pompuan ni dulu~
kalo nak pun nanti2 la sebut kan..?
pas dah kawen nanti..
ni blum pape dah ckp sal ni
ibarat perempuan yg mintak cerai sebelum kawen..
benda yg nk elak tapi duk sebut2

dulu2 ok lg nak layan~
rase tergugat sket2 as perempuan..
ala2 cemburu~
tapi akhirnya...jeles bertukar menjadi muak~
jgn sampai jadi benci~ dan buat aku mls nak bg respon pasal hal ni dah
cemburu selalu boleh bawa kasih sayang
tp yg berlebihan~~
fuh!!~~padah..boleh lari pompuan tu tglkan lelaki~~
ntah la..
diri ini lebih suka kalo elak hal2 yg boleh buat pasangan(macam ade je) cemburu
kadang2 boleh..tp jgn selalu~~
semua orang ada limit

tp memndangkan rmi yang mengusik
sampai buat diri ini cuba fikir
diri ini cubalah fikir...
ini masih lg sblum ada klas dr huda~~
agak basah bantal dengan air mata
cuba untuk membuat keputusan yg rasional
tp wanita masih beremosi
cuba bayangkan diri ini berada di tempat dimadukan
ini jawapan sayang

jika diri ini ingin dimadukan...mungkin saya x mampu untuk melayani kehendak suami sendiri (memandang nanti bz sgt kan..?)..jd silalah~~tapi dengan syarat...waktu nak dimadukan saya mahu ada anak sekurang2nya seorang..kalo suami x da anak boleh jadi peneman..saya cuba kasi 3-4 tahun untuk cuba hidup bermadu..tp jika perasaan x dapat dibendung~saya pohon cerai untuk mengelakkan nusyuz..dan waktu itu..ikutlah si suami mahu buat apa..saya cuba bahagia dengan anak2 yg ada.~

wah!tatkala keputusan ini dibuat..
ntah mengapa
mencurah menitis air mata
padahal bukan berlaku pada diri sendiri
hal cemburu jgn diambil mudah
boleh sampai cerai
boleh rasa seronok bila pasangan kita cemburu~
tapi ingt...
terlmpau buat pasangan cemburu boleh buat rasa benci
rasa doubt akan tiba~sayangkah dia dengan aku..??
kalo sayang knapa dia leh je layan org lain SEPERTI dia layan aku..malah lebih pada tu pun ada~
kerana itu islam kata elakan bergaul dengan org yg jantina berbeza jika dah ada pasangan sendiri~
malah kalo x de pasangan pun x boleh..
ni slumber kluar senang2 ngan laki..
isu mahram ke hape dah tolak ke tepi..
guna tiket sepupu,kawan baik,angkat terangkat sbgnya
konsepnya mudah

SELAGI JIKA SAYA MENYENTUHNYA AIR WUDUK SAYA BOLEH TERBATAL..MAKA BATAS AURAT SAYA DENGANYYA PERLULAH PENUH..BERMAKNA SAYA ADA HAK UNTUK BERKAHWIN DENGAN DIA..

secara jujur..
m syakirah dengan sepupu jarang berckp
lepas bertemu usia akil baligh...
mak dan abah cuba menjaga~
act abah n mak dah ingtkn walaupun diri ini masih budak waktu tu
kena jaga hati pasangan sendiri k~=.='

ape2 pun bg lelaki luar sana~
ap yg dr ckp pasal hadiah tadi..
btol..
perempuan bukan pikir duet
aslkan korang boleh bg dia sayang dengan cukup
dia dah x kesah..
here's a tip...
perempuan x tgk betapa besar hadiah yg korang bg..
tp bape byk korang bg dia hadiah..
x hadiah tuh bukan erti kena beli
maybe surat,origami,lukisan,key chain,even post kat blog pasal di dia pun ok,benda murah2 je..sms khabar tunjuk care pun kira hadiah yg baik utk perempuan~
jgn assume kami mahu harta je..
kami boleh keje sendiri...=)

5 comments:

DR MOHAMAD SHAZWAN said...

aku nak promote blog aku skit.. hahaha.. add ar aku.. im means followw

DR MOHAMAD SHAZWAN said...

http://akuwanblur90.blogspot.com

fityatun_syakirah said...

ohhh..insya-ALLAH

rozailiaswan said...

serius...
assalamualaikum.. mmg sejak kebelakangan ini, post2 munirah syakirah mmg telah menunjukkan munirah syakirah ini sgt matang..

Kdg2 rasa mcm, dlu satu batch, sama umur.. skrg.. x kn da berbeza umur..
tp kalau nk buat majlis nnti , jgn lpa jemput tuk mkn nasi minyak..

btw..
i respect ur stand..

fityatun_syakirah said...

=.='..

=)...x tau nak ckp pe..time kaseh atas pandangan