Wednesday, April 7, 2010

UNGS 2050- Family Ethics

well,minta maaf atas post yg sebelum ni yg sgt2 x best
kadang2 munirah syakirah x mampu mengawal perasaan malu dan marah...
malu la bila pompuan buat gitu...
kerana kita juga perempuan...
"org yg melihat kemungkaran tapi tidak mencegah ataupun malu atas perbuatan itu makahatinya telah tertutup daripada melihat kemungkaran"(dr huda,translated by munirah syakirah)

hari ni (rabu) diri ini memulakan hari yg ngantuk...
tido kol 4pg...tapi diri ini tetap tidak mahu tido dlm kelas dr kabir~
tergelak melihat ada sebilngan kecil rakan2 lelaki yg memakai baju melayu..
sempena kelas dr huda selepas itu..

well,kelas dr huda mmg menarik semua students
tajuknya family ethics..
sape yg x suke kan..??lelaki penuh smngt...
perempuan terkedu seribu bahasa..
sejak dari dulu munirah syakirah suka dengan klas dr huda...
dari dulu dia jawap dengan mudah soalan yg diberi
biaselah bila remaja bila dah wat mesti nak pertahankan apa yg selalu dibuat..
tanpa consider salah atau x..
bukan family ethics ini saja...

family ethics kali ini sama seperti kursus kawen (saya x de calon pun..hanya meneman kakak) yg diri ini pergi...
sama seperti pelajaran pendidikan islam tingkatan 5...
saya rasa sama seperti quran dan sunnah yg blajar oleh pelajar sains agama..
penah buat reseach...^_^
cuma kali ini diulang tayang dalam bahasa inggeris bersama rakan2 uia...
pasal mahram (yg sebenarnya dibhagikan kepada 3; persemendaan,keturunan dan susuan)
soal ibu bapa mertua ialah mahram selama-lama

"sumi...lepas ni sumi n mak mahram selama2..x kan batai air smyang lgsg..mak boleh bukak tudung depan sumi..tp adik n kakak2 lain x leh" kata mak kepada sumi~

mak agak menjaga hal2 ni semua~
soal khitbah mmg juga common dlm hidup diri ini
mmg susah nak jaga aurat dengan abg2 ipar..
tp itulah nasib diri ini..dan diri ini tau..
lebih baik begitu

mak:am..am btol ke nak kat una..??
am:nak makcik~~tp tunggu dulu saya balik dari jepun..habes blajar
mak: x paa..blajar elok2..ni kita tunang x rasmi dulu na~~kalo sapa2 mintak una..mak kata una dah tunang..dengan AM..am dah cop una la kan ni..??
am: haha..yaya..

masih lg teringat cara mak dan abg ipar berbincang~

munirah syakirah pernah berckp dengan kawan isu antara laki dan perempuan
tp kadang2 munirah syakirah susah nak menjawap soalan mereka..
benda dah biasa la...
x rasa apa2 la
salah ke kluar ngan kawan lah...
munirah syakirah tau bukan salah mereka..
cuma mereka masih kabur tentang hal ini~
tp dr huda ckp hanya simple..
"juz bare in mind that satan will be the third party..he is strong to manipulate our mind..that the wrong is right~no matter who is the person..all person that u can get married with..u shud learn to avoid it"

huhuh~nape de mahar mislu dan musammaa diterangkan sekali..?aahaks..
things r getting very interesting tau~~
byk perkara yg diri ini perlu perbtulkan..
bila kita tau ada kesilapan kita buat...
mmg baguz kalo kita btulkan...

cuma mahu promo kepada kawan..
kepada sesiapa yg mmg sudah sayang kepada seserang..
berkhitbah lah anda!!!x salah punyai perasaan..
tp cara pembawa perasaan itu yg bleh buat salah atau btol..
khitbah itu perjanjian antara lelaki dan perempuan..
ikatan perjanjian pertunangn secara x rasmi..
nampak berat kan..??
nak sronok bercinta tp x nak bertanggungjawap...gitu..??*pedih x ayat.??=p*
benda ini blajar kita untuk jadi lebih bertanggungjawap dengan sesuatu perkara...
n bljar utk pertahankan hubungan
antara anda dengan ur miss/mr right
*hurmm..rasenye benda ni dah penah tulis dlm blog waktu dulu*
yg penting pilihlah dengan bijak!~
bila anda sayang..anda akan berani~~tanpa sedar anda akan berubah~ke arah kebaikan insya-ALLAH
jgn pilih yg artifical!!~~=p
x penting kecantikan..yg penting di hati mereka..=)

"love has no reason...then u find that u love somone without any reason..it is because the spirit in u that bond with the spirit of ur partner"(dr huda,2010)
_________________________________________

hp berbunyi menandakan ada msg msk...
"kan best kalo kita blajar family ethics je"

munirah syakirah hanya tersenyum...
"kan best kalo semua org blajar setiap pelajaran seperti blajar family ethics untuk perbaiki kehidupan" hanya sekadar lahir di hati~

be brave t change
be brave to express ur feeling in the right way~~~^_^