Friday, February 27, 2009

WuT To SaY

dari smj hingga sbpi,
hamba jelajah menuntut ilmu,
kini ke UIA hamba sampai,
mengutip pengalaman satu per satu,

di smj berkurung di bilik,
di sbpi ke bilik kaunseling,
di UIA masih menilik,
rupanya di LY seswai untuk revising.

di rumah sbg adik,
di smj sebg munirah
telah ditkar nama oleh ahli sebilik,
sbg shake si budak peramah.

di smj dikatakan minat sejarah,
di sbpi org kata minat chem la plak,
adakah di UIA telah beralih arah?,
namun hati masih kepada chem jugak.

di sksat join koir sekolah,
di smj hanya menyorok untuk kerja,
namun di sbpi segala talent sudah pecah,
dari conductor hingga ke fasi segala.

jika di rumah pukol 10 30.
di sbpi pukol 11 la pula,
namun di UIA tradisi terpaksa pecah,
tido lewat hingga ke pagi buta.

di smj- munirah budak pendiam,
di sbpi - shake budak yg serius,
di UIA - adakah masih terpendam?,
perangai ceria berterus2...

dulu prinsip pernah tercipta,
'no love in school' perkataan terbina,
adakah masih layak untuk diguna,
ataupun hati boleh dibuka untuk cinta?

mengikut waktu peredaran masa,
wajah dan perangai akan berubah,
walaupun merantau sejauh mana,
diri tetap insan bernama syakirah...

18 comments:

.::annemishi::. said...

wah2.... pndai pantun...ha3..

fityatun_syakirah said...

ahahahah...ingt lagik dak pntn time drama kita dulu..???

FaNiS said...

still lagi makan safari x? hehe~

fityatun_syakirah said...

ya ALLAH..kat kiosk ZC jual sebijik 9 kupang weyh...!!!!ahahahahha...kat sbpi jual 7 kupang jaa..ingat dadih ustaz..ahahahahah...staz blanja makan roti pizza...ahaha...ingt bilik kaunseling..???huhuh

FaNiS said...

wuhuhu..
kat sini lagi mahal.. singgit weh..
dadih kat sini x boleh lawan dengan dadih khod..
roti pon x sama macam roti ustaz..
bilik kaunseling mustila ingat..
yang x boleh lupa time ummi mai tengok kita study dalam bilik tuh..
nasib baik la time tuh kita pasang lagu nasyid.. hehe~

fityatun_syakirah said...

haa!!ummi datang..kita penah pasang algu ka..??ahahahha...wahh..singgit..aku syukur masih mampu beli safari..ahahaha...tp ummi cam syok ja tgk kita study kat situ..cuma pttnye prep semo kat kelas..pedulik hape..klas bising nak mampus..nak diskus pown x dak mood..ahahah...aku rindu plak arr sekolah..nak blikk niii!!!ahhahahahaha...rindu...seb bek komp cikgu ropizah x dak lagu klassik..kalo ada akud ah pasang..ahaks!!!wlast year depa pakai kain klas kita agik..ahaks!!cikgu dalina pindah masok dlm sekolah..duk umah akak aku..akak aku dah pindah umah laen..ehehe...tiba2 ingt foyer..ehehehe

FaNiS said...

haha.. macam2 kita buat dalam bilik kaunseling tuh.. ingat x ari tuh kita escape kokurikulum.. giler ar dok dalam bilik air con tuh..hehe.. lepak kat foyer dengan cikgu pompuan semua.. haha.. abis semua gosip keluar time tuh..
patotla aku x nampak dah cikgu dalina kat rumah dia.. rumah dia kan dekat dengan rumah aku..

Liyana said...

heeeeee...
best2....
ske bace~
XD

fityatun_syakirah said...

to fanis...
hahahha..tuh umah tetap dia kat sp..la ni duk sbpi lagik kan...ahahah..skip koko...mmg dah x larat gila arr time tuh..ahahah...x sangka aku skip weihh...mmg gila cuak...tp cikgu ropizah galakkan lagik..ahahhaa...dia pi sua kita dia punya bilik air cond..tido!!!ahhahahahaa...sal foyer..perghh!!tmpt lepak kita ngan cikgu chem...rindu gilaaaaa...

fityatun_syakirah said...

to liyana..
huhuhu...ska baca..??ahhaa..baca la byk2 naa..ehehehhe...part mana yg ska/..??

mud said...

empunya blog namanya Shake,
dulu kecik, sekrang dewasa,
ayatnya sedap iramanya asyik,
xsangka anda pandai berprosa.

^^

fityatun_syakirah said...

trima kasih atas pujian,
prosa dtg hanya spontan,
aspirasi dari dari blog tuan,
anda harus dpt penghargaan...

^^

.::annemishi::. said...

hahaha.... best2... ku sangat suka deyh~~~~~


=)

pntun time drama???

bila ntah?? pntun ngarut2 ada aar.. =P

fityatun_syakirah said...

ahaha..dulu kan time pom 4 ada drama..adakah kau lupa..??huhuhuh...pastu kita punya kad jemputan ada pantun...ahaks...suka ka..??aku suka ang suka..eheheh

nazunazu said...

Salam, eh sy punye blog kat kategori kwn2 uia ke? har3

fityatun_syakirah said...

eheheh..sebab2 saye knal kawan2 awk kat UIA..kire uia la..ahaks

-KingSyahmi- said...

ewah2 shake....

gile byk pantun??

ape rahsia?

fityatun_syakirah said...

hohohoho!!~~~gimana kau leh cari aku sampai ke sini..??huhuhu...well baru dpt ilham..ahaks!!