Tuesday, March 23, 2010

Minggu pertama UNGS~


seperti yg diketahui
munirah syakirah bersama najibah kazmin dan naazira
pergi ke book fair~
diminta oleh ummu najibah untuk masak ikan keli berlada
atau dlm bahasa kedahnye
sambal ikan keli~
time tuh tertya2 juga...

shake dlm hati "eyh~~ummi jibah nak test aku ke..??jibah ade abg ke.??huhu"

jibah dlm hati"haish,nak kate aku ade abg x juga mak aku ni nak test2"

tp ummu najibah sgt la sempoi..
perasaan ingin tahu terhadap negeri org buat mcm2 topik perbualan yg boleh dibuat~
masih teringat saat berada di rumah najibah kazmin sebenarnye~=)
*kembang jibah kazmin!*
_______________________________________

diri ini baru dipertemukan dengan 3 org lecturers
dr abdl kabir (UNGS 2030,islamic worldview)
dr huda(UNGS 2050, Islamic ethics in everyday life)
dr ali (UNGS 2040, islamic civilization)

setakat ni munirah syakirah sgt tertarik dengan dr Abdul Kabir..
subjek islamic worldview mengajak kita berfikir...
berfikir untuk menentukan sesuatu melalui kehendak agama...
sungguh!!~~
munirah syakirah sgt meminati subjek ini!
perkataan dia agak simple sebenarnya...
cuma kita kena berfikir mengikut kehendak agama..
bukan kehendak kita!
i like!!~~~
ini akan membantu diri ini untuk buat keputusan
segala apa yg kita lakukan di dunia ni...
adalah kebebasan kita
tp hendaklah mengikut landasan agama...
kita ibarat kereta api..landasan kereta api itu ibarat islam..
kita jalan mengikut landasan itulah!
insya-ALLAH..masih awal pembelajaran lg..

seorg sahabat menghantar sms sejurus klas ustaz kabir tamat

A: kau mesti ske klas td kan..??
shake: sgt sgt suka!!!huhuh..macam mana tau..??
A: kau kan ske pikir2 n analisis...bla3..

klas dr huda pula juga x kurang hebatnya...
masih perlu menangkap apa yg dickp..
sebab klas sebelum punyai masalah pendengaran~
dr huda sgt peramah~
dan diri ini sgt hepi bila dpt assignment
diri ini dan groupmate (gya n nabilah) memilih euthanasia!!
topik eap sem lepas..=)
sgt seronok

sehingga diri ini x sedar dpt 2 sms

sms 1st S: skenye dia ek..?? (merujuk topik yg munirah syakirah dpt)

sms 2nd F : jgn amik euthanasia!!! (=.=')

alhamdulillah nota UNGS mendpt warisan jibah...
_____________________________________
hari ni kelas UNGS 2040 batal...
munirah syakirah masuk kelas diiringi dengan pandangan pelik dari 2 org sahabat
x lepas pandang sambil berbisik
aduh~ x selesa begitu...
sampailah saat ingin meninggalkan klas...

Z: shake kau lain la skrg...( A ni adalah bro)
shake:ape plak yg lain (dah rmi bro ckp diri ini lain sejak UNGS bermula)
F (seorang sahabat yg dari dulu mmg suka berterus terang):kau x lilit tudung hari ni knape..??
K: aah!!macam mak cik..tuh yg kami pandanItalicg2 tadi..tp ok lah dari dulu kami nampak kau pakai tudung straight..lagi slekeh~~
shake: =.='..ampes la korang..ritu aku pakai tudung gitu nak main..takkan nak lilit kot nak main?haishh..x de sape nak pandang aku pown..haha!

zul dan kerry mengajak diri ini dan gya
untuk ke a cafe untuk berbincang tentang aktiviti picnic..
tmbh lg dengan perbincangn bersama farisham dan farabbi
tgh berbincang jumpe plak madam nurul..
bro syahrum dan rmi lg..huhuh
teringat zaman aktif dlm medcy..=)

F : shake..kau pakai krim pencerah ke..?
shake: menggeleng...[diam sahaja..amboii~..amik tol perhatian kat diri ni]

memberi sms kepada F
shake: nape tye gitu..??
F: x de..kau makin putih..
shake: haha!!sister seme ckp gitu..pakai la tia amelia..ok itu je tye..salam

dlm ym:

I: buzz!
shake:yaya...ngapain sih..?
I: xde..kau nampak lain skrg
shake: tolong jgn ckp muke aku lain..
I:haha!nape ckp gitu?~
shake: x de la..ade org ckp muke aku cerah
I:hahahaha!!btol2,kau cerah skrg..tp bukan itu yg aku maksodkan..kau nampak cam x de semngat
shake:adeh..huhu~x de la..ok je..maybe aku jarang nak expose ngan kau lately..sebab tu kau ckp gitu..[since ahad kot gini..huhu]..bukan x de smngt..tp kurang menonjol..haha!
I:nape..?
shake:haha..x de la..saje je..bla3..ok la..gerak dulu lah..salam~

mcm2 la kawan diri ini skrg...

Izan:shake!!kau kau cerah lg..kau leh jadi cam kak jibah
shake:hishh~x nak ar aku..kak jibah berbadan besar..haha!
___________________________________

jalan2 di pasar malam bersama gya..
otw balik ke uia..
diri ini memaut kuat tangan gya~
jenuh kena marah ngan gya sepanjang melintas ke jaya one

gya: shake!!kau percaya aku sgt!!x pandang kereta lgsg..tgk kereta tuh!![gya marah lembut~]
shake:T_T..[manje laplak ngan gya]

sambil memaut tgn gya..
tibe terdengar

bro uia:woi budak pompuan!!tgu!!
sis uia rmi2 terpana~ di depan kumpulan bro2 uia...
kereta mercedez betul di depan kumpulan sister tu...
sambil melintas jalan

salah sorang bro uia: haa!!kang x pgl susah plak..ade yg kena langgar nanti kang~bukan saje nak pgl gitu~..pandang x tgk kiri kanan...

terpana terdengar bro tuh memanggil..
lelaki membebel!!
huhu..tp bebelan yg lain...
secara jujurnya (skrg munirah syakirah ske terus terang..sgt pelik)
munirah syakirah x tahan dengar lelaki membebel tanpa henti
tp tadi munirah syakirah bebelan yg tenang
slow2 sahaja..
tp nada tegas..
dengar suara prihatin walaupun kasar dari bro tuh..
bukan bebel tuh..ckp2 yg marah tp lembut..
ntah~~
xknal bro tuh..
x nak pandang..cuma dengar je..
caring ye dak uia ni antara ahlinye..?
huhuh..ukhuwah fillah
baguz..jagalah kami sister2 ni ya..??=)
kami ni selalu 'lost'..huhuhu

sem akhir di sini~akan ku rindu cfs...
akan ku rindu ahlinya jua...
pastiku akan merinduimu~

2 comments:

sham moduLLus said...

hahahahahha.
nak beli jugakla aku tia amelia.
biar putih~~

kau testemoni yg berjaya

fityatun_syakirah said...

hahahah!!pakai lah