Tuesday, February 9, 2010

1001 rasa

rase sayang kalo study group ni berpisah...
kim farmasi...kuliyyah lain..
tp hope lepas ni...ipan,angah n gya bleh wat lg study gp...
tp~~~~kena tmbh sister lain la!(tp x serupa kim..T_T)
ha ha ha ha (gelak gya)..hehehehe

dari croc biru hitam ke kiri...(ipan,kim,aku,gya,n angah)
________________________________________________________


interview untuk merebut tmpt di kuliyyah medicine telah tamat...
secara jujur..
munirah syakirah x rasa apa2 pada mulanya...
nampak kesungguhan gya...
harap dia dpt apa yg mahukan...
rasa mahu sebilik dengan gya lagi nanti...
diri ini mendoakan yg terbaik utk dia..
penceria suasana..
penjaga perasaan org yg sgt baik...
sgt senang ngan gya...
harap boleh stay dengan dia sampai final medic...
gya!!tolong jaga shake..=p
(wah!!ckp cam konfem dpt medic...insya-ALLAH!!doakan munirah syakirah)


along telefon...kakak sulung munirah syakirah
beza umur 11 thn
ucap gudluck...
selalunye mesti byk bercerita dengan dia..
hal2 sekolah..
almaklumlah..kami satu skolah
(along cikgu bio sekolah munirah syakirah...^_^)
kemudian abah telefon pulak...
bace doa...start abah bace doa tuh
baru rase cuak sket..
huhuh..kadang2 rasa cuak boleh buat kita lebih berhati2...
jgn cuak sgt sudah...
gya dah nampak sgt resah..
menunggu di depan ax 101..
munirah syakirah mcm biase...
x tau nak luahkan rase pada siapa...
mereka pun sama2 resah..hurmm
interview bermula..gya org prtama..
org berganti org..semua kluar dengan muke tensi...kena provoke
lepas nampak arif azni kluar dengan muke xdpt didescribekan..
giliran munirah syakirah pulak
___________________________________________________
ditranselatekan dlm ayat yg sempoi

dr1- terangkan tentang diri awk

shake-nama saya munirah syakirah..dulu sekolah sbpikubang pasu,ayah saye lecturer (x nak citer kat interviewer tuh keje btol) mak saye guru (xnak citer detail kat interviewer tuh)..anak bongsu dari 6 adik beradik...

dr1- itu aje..??

shake- ye itu aje..

dr1- citer sal abg awk dan kakak2 awk..
.
shake- (perlukah..???)abg saya dan kaka ketiga saya doktor,2 kakak saya cikgu sains, kakak saya paling muda amik medic di kuantan...

dr1- !!!!!kuantan..??thn berapa..

shake- (ni yg x nak citer ni..)thn ketiga..

dr1- ok..(senyum)...munirah,knape nak amik medik..??

shke- saye amik medik sebab family saya yg influencekan saya...tp bukan kerana mereka saya berada di sini...saya dtg sini dengan semngt...dr sgt kurang...dan saya di sini untuk penuhkan ruang yg ada...saya mahukan pengalaman...melalui kerjaya ni saya boleh jumpa dengan pelbagai jenis org...dari org yg kaya sampai miskin,yg educated sampai yg dari kampung...lain org lain cara berckp..dan itu yg saya mahu blajar

dr1-apa yg interesting sal awak ni yg kami boleh pilih awk..??

shake-..mcm dr tgk saya skrg..saya x leh duduk diam..ade je benda saya buat..saya rase dr nampak saya ulang alik di luar klas td..??=) (dr gelak)...saya takkan duduk saja tanpa buat apa2..kerjaya ini seswai dengan saya...saya dah praktis dengan kepadatan masa saya di sini dengan join mcm2 aktiviti...

dr1- huhuhuhuh..ya ya..nampak2..awak sgt energetic..semngat..haha!boleh beritahu saya apa yg awk bakal hadapi jika awk amik medic..??

shake- saya akan amik medic selama 5 thn...thn pertama bla bla bla bla...sampai housemenship selama 2thn..dan MO selama 2 thn...

dr2-(sengih...)byk btol awk cerita..hehe..nampaknya awk ada life yg sgt baik di sini...result yg sgt baik dan juga awk penuhkan hidup awak dengan aktiviti yg sgt padat...sgt baguz...tp kat sana..mesti kakak awk dah cerita pasal uia..kalo failed,awk kena repeat 1 whole year balik...mampu ke awk..??ye la..dah biase berjaya sgt kan..??kang dpt ade plak yg menanges2 x nak teruskan...

shake- nape nak kena pikir negatif sgt..??diri sendiri la kena bertanggungjawap naik semula..jalan kita dah kat sini...kalau saya failed saya ada jalan lain ke nak pegi..?/x de kan..??juz proceed sudah lah...kenapa perlu pikir negatif..ade je org yg repeat 8 thn medic lagi perpengalaman time housemen dari yg x penah repeat...btol x statement saya tuh dr..??(jgn provoke aku..aku provoke korang balik..org dingin ngan aku aku dingin balik..melainkan tu salah aku..hehe..dah jadi perangai...u punch me i punch u back...huhuh..habit kot)..kita nak cari yg berkualiti..kalo fail tuh boleh tingkatkan kualiti seseorang...ada baiknya jugak...tq biasiswa kena pikir dua kali lah..=) (doktor tuh gelak)

dr 2- awk rase boleh ke..??doktor ni padat ngan masa...gaji pun cam x padan je...skadar nama je gah...

shake - hehe..kalo saya buat untuk duet..saye x pilih medic..saye pilih jadi architect ngan accountant..lebih kaya...saye suke math sebenarnye...tp saya nak guna math saya untuk jadi anesthetist..kalo saya pilih nama..saya pilih jadi artist ataupun ahli politik...menyanyi dan berpolitik mmg kegemaran saya..=)..cuma saya x nyanyi dpean lelakilah..(doktor gelak lagi)..pointnya..saya x pilih kerana duet dan nama...aim saya..treat ppl..dan azam saya..saya akan serve kerajaan..bukan swasta...kalau mahu hantar saya jauh..saya sanggup...(mmg aku mahu duduk jauh pun..bukan x sayang family...cuma nak bg kadar survval tgi.mcm mak aku...duduk jauh dengan family..n berjaya)..nama dr x gah...tp nama tuh penuh ngan tanggungjawap...siapa kata nama ini penuh dengan gah..??walaupun saya minat..saya akui nama ini sangat akan buat saya penat..tp enjoy..=)

dr2- (dari seyes dah sengih)..so,awk ni bace suratkhabar x..??

shake - (teringat klas arab dulu plak..sengih sorang)...maaf,sejak dua menjak ni saya x baca sgt..melainkan isu gejala sosial...

dr2- exlpain dekat saya pasal H1N1

shake- !!!!(sebelum ni diorg x tye sal scinetific term pun!!!)huhuhuh...apa yg saya tau...ada dua influenza..ILI n H1N1...

dr1 - ILI tuh name penuh dia hape (senyum sengih)

shake - (pandang atas untuk mengingat) Light..Ilness....Infulenza...haaa!!Infuenza Liight......

dr 1-hehehehehe...Influenza Light Illness..huhuh..so,x tau sgt la sal H1N1..??x suke amik tau..??

shake - (nak terkam aku nampak!!!huhuhuhuhu..teringat bro syarum penah nak psycho aku..tp aku pssycho balik)...ehhehe...sorilah..dulu under event yg saya handle..ada talk pasal H1N1..tp secara jujurnya saya x pergi...

dr 2 - haa!!knape x pegi..??

shake - sebab saya mangsa ILI ketika itu..hehe

dr 1 n dr 2 - hahahahahahahahahahahahhaahah!!!~~so awk mangsa la ni..??

shake - hehe..ya..!

dr 1 - x pe2..nanti kita blajar sal ni..huhuh..baguz dpt ckp ngan awk..tq

shake - (diorang ni keje gelakkan aku je..huhuh.x pe la..enjoy2)..ok,tq..assalamualaikum
____________________________________________
study gp..
citer sal interview...
bincang chem 3 compilation...rehat:
buat kuiz kat fb...pasangan anda berasal dari negeri mana...???
result
ipan - pahang darul makmur (tahniah!!)
kim - selangor daru ehsan!!(tahniah juga)
gya - sabah begeri di bawah bayu (semoga dapat!!)
zaim - kelantan!!!!!
aku...???????????-sebenarnya aku buat 3 kali kuiz ini...
awalnya aku dpt selangor,pastu sabah n kemudian sabah...=)..sabah..????!!!huhuhuhuh

gya-wahh!sabah shake!!baguz la...boleh aku cari sorang untuk kau..family kau x de wakil borneo lg...

imbas kembali:

adik- mak...mak x kesahkan kalo dpt org borneo..???
mak- (diam kejap)...x pe...kalo dah jodoh nak wat cane...senang mak nak shopping...=p..
adik- =.='...
_____________________________________________________
lepas study gp....
telefon berdering

adik -assalamualaikum abah!!~~^_^

abah- wslmm...camne interview..??ok..??

adik- hahaha!!~~ok je..enjoy je wat...tp kena provoke byk...tp ok je..bla bla bla bla bla bla bla bla bla...huhuh..camtu la citer dia...

abah-hohoh!!~~awat x cita sal family background..??

adik- x nak depa pilih adik atas dasar nama family background...adik tau..ngan nama family adik leh dpt

abah - huhuh..pendpt kita lain dik..abah pikir kalo adik cita..tuh dpt y akinkan depa

adik - x pe bah..adik nak cuba ngan nama adik sendiri...^_^..bukan x nak guna...tp takut gak ngan family adik jadi riyak..padahal itu bukan hasil adik..tp usaha abah n kakak n abg lain...bila adik usaha sendiri..adik akan ingt ni keja susah...n x nak bangga2 sgt sbb tau susah nak capai ke satu tahap ni tanpa usaha...hope abah paham

abah- abah paham..abah ckp pendpt kita lain ja..tu bukan masalah pun kan..??abah trima...ok..??

shake- ok..abah...abah ckp la kat adik blajar elok2..blajar rajen2...doala byk2 kat adik..jgn jadi malas..bg study elok2..

abah - ehh!!apa ni..??tiap2 hari abah doa...awat ni..??

shake-hehe!!~saje..tibe2 ilang fokus sejak dua menjak ni..n x dak semnagt n mlas...

abah - sindrom nak habes blajar..mcm tuh la!!~~huhuhu..baca alamnashrah byk2..baca quran byk2...malas n x semngt tuh,masalah sendiri..bukan masalah doa abah...kan..?dah..jgn pikir sg hal lain lagi...blajaq ja dulu..abah tau adik boleh cari solusi sendiri..

adik - gulp~hehehe...baik abah..(penuh makna tol)

positif dak abah saye..??^_^

5 comments:

mar said...

huhuhu...jwpan shake meyakinkan..insyaAllah..mar ykin shake bley dpt...H1N1...da blaja..sal virus...huhuhu..microbio...

Anonymous said...

sindrom nak habis belajar??
serius aku rase malas sgt.
hadoiii
-lesungpipit.com-

fityatun_syakirah said...

to mar -

huhuhuhu...insya-ALLAH...doakan shake

lesung pipit.com aka farishm..huhuh-
mmg kalo kita nak habes blajar..mmg kita akan rase malasssssssssssss sgt~~~

sahel akmal said...

salam ziarah.

junior dr CFS..

bleh dak kalu nk kongsi link 1001rasa utk rujukan student2 MEDCY yg nak p interview x lame lg

nk kongsi link ni kat FB MEDCY page.

M Syakirah said...

silakan...=)