Saturday, February 13, 2010

ohh ohhh ohhh~~~

baru sampai sehari di rumah...
diri ini excited mahu berkongsi cerita dengan pembaca semua...
rumah sudah complete...
dengan adik beradik...
bukan senang untuk bersua...
ini kemeriahan yg munirah syakirah tgu sebenarnya
inilah sebab munirah syakirah mahu berjauhan dengan family..
kerana skali berjumpa~~~
bagai nak pecah rumah batu ni...
along(husni) walaupun dekat tp bz dengan title guru cemerlangnya...
angah(khairul) bz ngan masternya
una(husna) walaupun di sp..oncallnya byk
uyun(nurul) yg namanya baru naik di sekolah setiawangsa
jibah(najibah) dengan clinical yearnya
aku(munirah) di cfsnya baru mahu mencipta nama
semuanya bz dengan kerja sendiri...
ohh~~diri ini terlampau rindukan keluarga....
bukan x nak balik...
kalau balik midsem ritu pun..
x de sape kat rumah..
tp ini la saat2 yg ditgu2...
diri ini sgt menerima hakikat...
keluarga ustz rahman sgt2 sebuk
_____________________________________________________
di cfs...
sesi berkongsi rasa dlm bilik...
masing2 bertanya tentang keburukkan diri sendiri
mahu perbaiki...
bg kami...
rakan yg baik adalah rakan yg menyakitkan untuk kebaikan
byk yg diri ini tau drpd korang
tp maafkan diri ini...
hanya sikit yg diri ini dpt sebut..
sebab diri ini mmg jenis adapter...
mmg munirah syakirah cuba adapt..
jika diri ini dpt memahami..
munirah syakirah x jadikn itu masalah...
melainkan munirah syakirah dah x reti nak adapt..
itu munirah syakirah akan sebut...
jika x boleh ubah juga..
munirah syakirah akan menjauhkan diri...
n rumet tau munirah syakirah ni...
jika munirah syakirah diam ada yg dia marah
jika munirah syakirah kasar maknanya ada yg kasar dulu...
sebelum pulang ke kedah~
makan bersama kawan2...
ada yg berckp...
aku xnak suami aku pandai pada aku...
senang nak plan pape...
diri ini tersentak...
teringat sebenarnya...
diam sebenarnya...cari kekuatan untuk berlembut
tp diri ini menjawap...
serendah mana taraf si suami...
sehina mana si suami...
sepandai mana si isteri...
berkaliber mana pun si isteri...
si isteri perlu tunduk dengan keputusan suami...
kepala si isteri yg bijak itu akan tunduk utk cium tangan suaminya menangis memohon ampun~
maaf ayat itu membuatkan bbrapa tersentap~
tp mmg diri ini x suka dengan pendapat itu...
mana pergi respek~~??
mungkin itu sebabnya org tua x suka perempuan keje kot
takut lupa diri...
siapa ketua di rumah...
diri ini sedar...
kadang2,perempuan yg tgi kebolehan akal dan mengurus...
sgt digeruni oleh lelaki2...
x salah pilih mereka ini..
tp antara mereka ada yg boleh respek lelaki...
maka pilihlah wanita sebegitu~
yg boleh menunduk...dan yg boleh bangkit
hanya untuk suami mereka..
lelaki tetap ketua...
itu hakikat~~
ptt diterima oleh wanita..
tp x bermakna suara wanita x boleh didengar...=)
rumet berjumpa dengan uyun...
jumpe anak2 uyun
comel katanya
esp wiyah yg sgt frenly...
huhuhuh...
diri hanya mampu tersenyum...
masih ada 7 anak sedare menanti di kedah..
__________________________________________________________
pejalanan ke kedah agak sesak...
radio pulang byk mengalunkan lagu ve..
skali lagu bila rindu..
aduhh..
masyuk tol..huhuh
bersyukur jugak nina wat hal time tu
x la layan perasaan sgt...
nina kencing sampai basah satu baju..
isk isk isk!~~huhuh
sesak punye sesak..pukol 6 sampai...
sambung tido sampai kol 9.30..
penat~
__________________________________________________________
bgn..urus diri...
kerja menanti...
daun pandan satu plastik menanti..
untuk dibuat bunga rampai...
kak adi n kak fafa (kawan jibah) turut membantu...
jibah hanya melihat pada awalnya...
tkt bentan..=p

shake-kak adi duduk keramat kan..?

kak adi-aah..nape..??

shake-kak adi anak ke brape..??

kak adi- last..

shake-abg kak kak adi ade yg dah kawen..?

kak adi- dah..3 org..nape ni..??

shake-time diorang kawen kak adi kena wat bunge rampai x..??

kak adi-hahahahaha!!! x penah!!!!!!ni first timee!!!sonok...

mak mah (jiran yg selalu tolong jage umah) turut membantu..miya(anak sedare )tolong tgk
kat bahagian depan angah,abg2 ipar duduk berehat setelah angkat segala daging n brg2 utk masak..penat sket keja kampung sebenarnya..tp seronok~~

mak mah-ohh org kl ka..??

kak adi-aah...

mak mah- ohhh~~~dulu kat sini..semua bendang..sini ada pokok kelapa..mak mah dulu bla bla bla bla bla..(diri ini selalu dengar citer...dah hal sebenarnya citer tuh..=p)

kak adi-ohh~~heheheh

abg am- adik..dulu kami kawen sumi mai tolong...jibah kawen x dak sapa2 ka..??

jibah - adik still single n available..hehehehe

shake..hahah..btol2(syukur mak n abah pun x tye lebih2)

makmah- x dak ka..?nuh..ustazah ada menantu dari semua jenih negeghi..cari kl plak...

shake-hohoho!!~~~sabah srawak pun x dak lg makmah..jgn kl ja..

makmah - dah ada boipren..??
semua family- whooooooaaaaaaaaaaaaaaaaa!!~~~hahahahahahahhahah...(x sangka makmah nak pakai perkataan boipren=p)

miya- atik nok kawen nge orghe sano (klantan)

shake-hahahahahahah!!!~~angah!!~~~anak angah nak kawen ngan org sana...!!!

angah-hah..??!!!atik nak kawen ngan org sane..??ngan sape..??ngan mani..??(ade l tuh angah usik dia sape2)

miya senyum2...
duniamu masih kecil sayang~~begitu juga duniaku..=)

angah-jibah!!~~kita x kong xi fat chay ni..awat ada tanglung..??(angah dah stat perli hiasan tmpt makan pengantin...)

jibah mula dah melawan backing tunang dia..huhuh
abg2 ipar dah stat mintak upah berjaga malam ni
bising satu family..
suma pakat kumpul kat situ..
haihh!~~ini baru keluara induk~~blum luar lg ni
bila nak study physic ni..??!!!
______________________________________________________
study2 kejap utk physic...
tertido..
una kejut~~
jom kluar beli tudung!!!!
mmg kena beli tudung or baju kalau tudung x de...
nak x nak..kena ikut...
cari tudung x de...
so beli baju...
hurm~~~munirah syakirah mmg sgt memilih~~
x tahan abg am
tp yg bguz abg am tolong cari butik jugak..
walaupun ada perli sket..
huhuh..laki mane tahan..
so munirah syakirah mmg kena tahan la..
cuma munirah syakirah x slesa kalo lelaki tgk diri ini shopping
melainkan dia cuba utk participate dlm memilih...
ini lawa ini x lawa..huhuhuh
kalo x suka pilih..duduk jauh2..huhuh..
dah lebih 9 butik dikunjungi...
masih bkum berkenan di hati...
itu masalah munirah syakirah..
sgt memilih~~~aduhh
tiba2 hati di suka pada satu baju

shake- makcik!!ni beghapa ni..??
makcik-ni harga dia 4 ghatuih ringgit dik...
shake- erk!!~~~
munirah syakirah dari dulu...
mmg terpaksa adapt dengan kerelaan hati sebab x dpt apa yg diimpikan
sebab mahal sgt!!!huhuh
susah nak pilih atau tgk satu benda as benda yg menarik...
tp kalo skali dah pilih
munirah syakirah akan syg sgt...
gambar baju tuh munirah syakirah simpan dlm hp..huhuhuh
masalah2~~huhuh...
hati ohh hati~~~
______________________________________________________
malam menjelma...
esok majlis stat ngan khatam quran...
baru dpt tau mak dah pasang wireless streamyx..huhuh
lagi sronoklah lepas ni!!!
bju..??
mana yg una pilih..itulah yg diri ini amik...
cuba trima pilihan kakak...huhuh
_______________________________________________________
bila dengar ada yg menarik ayat pada anak-
"sabar la...mak ada satu badan je...x leh wat keja byk2 satu masa"
aku termangu seketika...
satiu hari nanti aku akan menjadi mereka...
bahkan..diriku bukan sahaja milik suami dan anak2...
tp juga milik masyarakat jika diri ini menjadi doktor...
di kala itu...
aku x boleh merungut...
n diriku harus terima..
ketika itu... diriku bukan lagi milik aku...
diriku harus taat pada suami,memenuhi kehendak anak2...
di situ aku perlukan suami yg x byk kerenah..huhuh
merawat masyarakat yg ada...
masihkan ada waktu untuk diriku..???
dulu pernah aku pikir akuperlukan suami yg memahami kerjaya aku..
dan pada masa yg sama bukan kerjaya yg sama dgn aku..
tp skrg...
ALLAH noes better...noes the best for me...
aku hanya pasrah...
keliru jika memikirkan soal hati...
tp aku tidak takut utk menghadapi masa depan...
di kala aku sudah berkawen n menjadi doktor
ketika itu aku x boleh pentingkan diri aku...
susah untuk cari masa untuk diri aku...
mampukah aku..???

2 comments:

Ahmad Al-Farabi said...

slm...a vy nice post you got there and selamat pengantin baru to your sis, najibah for her wedding(sorry lmbt) and kamu pulak bila? lapaq nasi minyak jitra nih hehe kk gud luck in finals k slm....

fityatun_syakirah said...

ohhh~~salam...
nanti akan disampaikan
saya...???
seperti yg tertera...
lambat gi..huhuhuh
gud luck 2 u 2