Monday, May 24, 2010

Curiga

selepas ini M Syakirah akan lebih menggunakan bahasa yang lebih teratur dan universal..terima kasih kepada nasihat seorang sahabat,Hanis Hafizah..jangan menganggap teguranmu itu satu yg menyedhkan hati..bagi diri ini teguran sahabat itu umpama madu sebenarnya..tegurlah dengan cara yang baik..insya-ALLAH diri ini akan menerima dengan baik...terima kasih...=)

jika anda melihat gambar di atas..apakah pandangan anda???

mungkin anda mmg sudah mengenali kami...
"ohh..shake n bilah...mmg gini~~x terkejut pun tgk gambar ni"

mungkin anda yg tidak mengenali akan husnuzhan (bersangka baik)
"ohh~~diorang ni mcm adik beradik kot~same kecik je~..kawan baik.."

mungkin juga yg tidak mengenali akan suuzhan (sangka buruk)
"hoiii...lesbian ke ni???takkan pakai tudung labuh lesbian kot??hishh..zaman skrg bukan leh caye sgt tudung labuh xtudung labuh ni..haishh dunia2"

kadang2 kita hanya cuma mahu bermuhasabah diri..tapi secara tidak sedar..kita telah menimbulkan satu prasangka buruk terhadap orang lain...mahu salahkan mereka yang berprasangka buruk itu??ya!mereka x patut!!!

mereka sepatutnya selidik dahulu..tidak boleh sebarang terjah...cuba kenal dulu baru beritahu apa yang kami buat ini salah ataupun tidak...tidak kenal maka tidak cinta ya saudara...'don't jugde a book by it's cover' kata penjajah...kalau ini sudah kitakan melebih..banyak lagi yang sudah melampaui batas..kes pengkid,seks luar tabii..kami hanya berpegangan tangan..itu sahaja...sekarang beginilah!biarlah nak buat ape pun...jgn jage tepi kain orang...yang penting kami x buat salah undang2 dan kami x buat salah segi moral...

hurm~betul bukan?mengapa perlu prasangka buruk terhadap orang lain kan??tapi mengapa perlu marah mereka yang tidak tahu berprasangka baik ini?kalau mereka tidak mampu..mana pergi usaha kita?hmm??

bagaimana kalo mereka dah selidik..tapi cara kita masih menunjukkan kita salah..bagaimana?nak biarkan kita terus rasa betul tanpa fikir sejenak?selalunya orang yang mehu mengenali adalah orang yg mahu mencintai...jadi jika mereka kenal,mereka mungkin akan terjerumus dengan budaya yg MUNGKIN ELOK ATAU MUNGKIN TIDAK INI..don't judge a book but it's cover namun kita harus sedar yang hati yang baik akan dikeluarkan melalui penampilan yang baik (anda tahu yang saya maksudkan bagaimana)...

penampilan baik x semestinya baik di dlm..tapi penampilan baik menjamin kebaikan di dalam..

memang ada kes yang lebih teruk.tapi datangnya kes yang teruk adalah dimulakan dengan kes yang kecil2.memang belum tentu akan menjadi besar..jadi yg kecil perlu dibanteras dulu bukan?.kenal dulu sesuatu perkara baru kita tahu baik atau tidak?jika kita sudah kenal kita akan cinta,dan susah untuk kitakan perkara yg kita cintai itu salah.

jadi jangan letakkan salah pada mereka atau tidak menghiraukan apa yang dikatakan oleh orang luar.Kita marah jika suara kita tidak didengari,jadi cubalah dengar apa yg mahu disampaikan kepada kita.mengapa mahu lakukan pada orang lain perkara yang kita tidak senang jika berlaku pada diri kita?jaga tepi kain orang mmg ada dalam islam.ADA CARA YANG BETUL...

kesimpulannya,jangan menyalahkan orang yang bersangka buruk pada kita 100%.letakkan juga salah pada kita.tapi juga tidak 100%.prlu ada usaha untuk kita ubah kelakukan untuk supaya nampak lebih baik dan terus meresap di dalam hati (habit) kebaikan itu.jangan sangka itu hipokrit.kerana hipokrit ada la munafik.terma tersebut tidak sesuai untuk proses menjadi baik.jgn POST MODERNISM~cuba untuk mengubah rakan dengan mengubah diri jua~

trima kasih kepada Mohd Sharafuddin Bin Mohammed Shahdan kerana berjaya mengambil gambar 'candid' kami sedang ber'mesra' tatkala pembentangan kelas UNGS bermula (salah ambil tmpt untuk mesra).gambar ini tidaklah sekontroversi mana sebenarnya.anda boleh lihat lebih teruk.kerana jika anda mahu tahu,gambar ini pun sudah mengundang kontroversi sebenarnya

KONTROVERSI= FITNAH
lain perkataan sama konsepnya..

anda suka mencipta kontroversi?anda gemar kontroversi?

along masuk ke bilik...
Along:adik wat pe??

Adik:heheh..x wat ape2 pun

Along: huh??wallpaper ape adik pakai ni?gambar sape ni??!!!

Adik: haha..gamabr adik ngan nabilah..candid ni..cun ak?

Along:fuh!!skali pandang boleh curiga tau~~mencurigakan~~huhuhuh

Adik:hahahaha[tersedar..gambar gini pun org leh curiga ke??gambar yang lebih teruk bagaimana ye??]

janganlah sekadar sedar..kesedaran harus seiring dengan 'action'...lakukan sesuatu untuk berubah...

saya mungkin 20 tahun...tapi itu tidak halang saya untuk meninjau dunia 20 tahun ke hadapan...

2 comments:

war_niey said...

ok la 1st aku tgk xcuriga pa pun la..tp gaya mcm org tgh ngantuk ada la kot..

fityatun_syakirah said...

hahahahahaa...kan aku ckp..mmg x curiga pun..tapi org tgk ada gak yg curiga..macam benda sikit pun org still nak pandang2..itu maksud aku