Monday, May 10, 2010

y i become a muslim..??

"saye suke org tye saye nak ape kalo diorang kluar wlupun x perlu~=p"

yup itu hakikatnya..
kerana rasa diri ini sentiasa diingati~=)
beritahulah..
tibe teringat status seorang sahabat
x ingt ayatnye mcm mana tapi lebih kurang gini
saya x suka bila beri msg dan org hanya reply kurang dari 3 ayat~
ketawa munirah syakirah..
yup~siapa suka..kita tye panjang2
tibe jawapnya hanya la ciput~
tapi kadang2 tak tau ape yg dibalas kan..?
baik daripada biar kosong x dibalas lgsg..
lagi sakit hati...
munirah syakirah sgt kurang sabar dalam menunggu msg~
guess i have to be a lil bit more patient after this...
bukan semua mcm diri ini~
lebih gemar jika diterangkan mengapa msg lambat..
jd x perlu menunggu sgt~
contohnya "eyh~sori tau kalo lambat msg..ngah wat bla bla b;a"
jika ada keterangan,munirah syakirah akan lebih sabar menunggu msg anda
~btol~
tapi jgn x balas lgsg plak~...huhu
________________________________

setelah tamat exam UNGS 2050..
diri ini dan gya terus ke pejabat madam sa'adah...
lecturer bio 1 kami dulu..
madam ingt kami pun sebab kami rajen tegur dia...
dia dah pesan sebelum kluar dari cfs kena jumpe dia dulu
jadi kami pun datang...
kalo dulu blanje makan dan kueh mueh..
kali ini coklat imprt merci keluarn german menjadi rezeki kami!!
rupenye madam penggemar coklat import~
kemudian keluar pelbagao cerita tentang student uia yg sudah grad..

madam: saye ade kawan dkt hosp kuantan..baru berjinak dengan tudung...dia ckp dr yg posting dari uia lg seksi dari dia..saye pelik lah..kurang didikan lg ke uia ni..??

shake: [tersentak dan memandang gya]huhu..madam..dulu masuk uia ade interview..bkn calang2 buleh masuk sini..membuat rmi yg dah beri high expectation untuk pelajar uia....tapi madam~skrg ni bergantung pada student tuh sama ada nak pilih antara pembelajaran atau didikan...kalo diorang blajar je..diorang study,hafal,exam n lupekan...kalo diorang nak didikan,diorang study,faham, dan applikasikan...lebih2 skrg masuk uia dah terbuka pada semua org...diorang dah menilai ilmu berdasarkan kepentingan duit..bukan sudut spiritual saja..walaupun beribu2 kali lecturer ajak tentang perlunya islamization of knowledge..kehendak rohani dan fizikal kena seimbang~tapi diorang hanya tumpu pada fizikal~

madam: hahhaha!!saye ingt awk ni makin matang dari cara pemakaian je..fikiran awak pun dah matang!

alamak!!skali terkena dengan madam..
tapi setelah difikir...
remaja skrg walaupun diorang menafikan tapi cara mereka sebenarnya denykan perkara ini
mereka takut dengan perkataan M.A.T.A.N.G...
takut untuk serious ckp tentang hidup..
bila kepala masih di set up masih muda untuk berfikir perkara yg serius..
diri x sedar yang kita sudah mah melangkah dunia dewasa!
bila pikir balik zaman remaja kita...
bape byk benda yg berfaedah yg kita penah buat...?

keseronokan macam mana yang kita pilih..??
keseronokan yg kita buat kita lupa pada masalah..??
dan kemudian lepas seronok kita ingt balik masalah kita
dan masalah tuh makin bertimbun dengan masalah lain2...
dan kita berseronok lagi

stiap keseronokan pasti ada tanggungjawap atau...
stiap tanggungjawap pasti ada keseronokan..
anda yg tentukannya~~

bila pulang diri ini tiba2 tergerak hati membuka video y i left islam...
setelah dengar penjelasan rita...
alangkah ruginya dia...
dia claimed yg dulunya dia mmg menepati dirinya sebg islam dan berdakwah...
namun...saya terkejut
"i'm so impressed with jesus.. i never heard about him before.."
huh..??peliknya..apabila ilmu mmg x dikeluarkan dengan begitu baik..
ALLAH telah menutup pintu hatinya...
dia telah lupa apa purpose hidupnya...

diri ini sgt menggalakkan semua menonton video ini <--click
video ini panjang..tapi betapa dia mahu sgt mencari tuhan...

ape purpose kita...??
rasanya semua org tahu...
tapi sudah tercapaikah matlamat tuh..??

1 comment:

max'*bubble said...

kak shake~~~
saya suke pe matang~
hahaha
cume maseh mencari ~:)
lawat la blog saya pulaa <3