Tuesday, May 18, 2010

saye dah muak~

ini adalah post sambungan bartarikh 19/5/2010 waktu 7 pg..

semalam time sembang dengan seorang senior..dia tertarik dengan ayat di shout out Ym diri ini:

“Kenapa ada orang tak dapat menerima pasangan yang baik dan soleh/ solehah? Malah mereka lebih sudi menerima yang kurang baik akhlaknya, ilmu pengetahuan dan agamanya. Sungguh kiamat sudah dekat!”

Terus teruja untuk dibaca..terkalot sebentar…itu bukan tajuk sebenar blog..tapi itu persoalan dalam benak kepala ini~

Mengapa jadi begitu..??kita sebenarnya rasa takut atau gerun ngan kaki surau time mude2 ni kan..??kebiasaan yg diri ini dengar pada teman2

“aku nak cari suami yang warak yg agama..tapi yg poyo2 sempoi~yg nakal2 n pandai ngusik jugak..ngee!~” “aku nak cari isteri yang solehah tapi yg cun2 lah~heheh”

x salah..carilah yg cantik..carilah yg hensem..cari la yg kuat ngusik..tapi sampai mana tahan..??
Warak maksudnya menjaga~kalau nakal pandai usik pompuan 2 warak ke..? cam mane wanita solehah yg cun?bukan wanita solehah takkan biar dirinya dipandang melalui kecantikan ke..?

Bila ditanya..mengapa tidak mahu yang mmg dah terjaga..?yg mmg dah tau batas2 pergaulan~yg agamanya sudah mantap…

“hish!!takutlah ngan org gitu!keja nak suruh buat baik~strict je selalu..bosan la hidup gitu”
akut atau hormat..?strict atau takut untuk dinasihati..?bosan atau takut untuk hilang keseronokan..?*renungan untuk diri*

Kita bukan x suka..tapi kita terlampau gerun dan hormat pada golongan ini..tapi mengapa kita treat(atau secara x sedar treat) mereka seperti golong x layak dikahwini..??walhal mereka mampu memilih kita walaupun kurang agama kita ni untuk dibimbing…*peringat..saya bukan hanya manusia biasa..bukan yg layak digelr warak atau solehah..cuma diri ini melihat sekeliling*

Saya tidak takut org katakana saya ckp x serupa bikin tapi sekurang2 bila ckp begini~saya ingtkan diri saya~manusia yg mudah lupa ini~
Byk perkara yg udah ditukar di zaman dikatakan modern ni..ungkapan freedom, cantik, kolot, dan macam2 lg telah bertukar menjadi lebih materialistic dan bersifat sementara~percayalah anda akan jemu~anda x jemu.??.saya dah jelik dengan benda2 ckp2 kecantikan luaran semata2..adakah kerana saya sudah tua..?umur saya blum 20 lg

Contohnya jika kita seronok..bila kita lakukan keseronokan tu atau berckp pasal seronok tuh.tanpa ada unsur penghayatan hati~dia akan jadi cepat busan dan muak~percayalah..kemudian kita mula mencari keseronokan yg lain tapi masih sementara..kalo benda tu seronok..kita takkan cari yg lain~ Susah untuk kita trima kebenaran kerana ia pahit dan sakit..walhal pahit itu sifatnya ubat.dan sakit adalah satu peringatan tatkala senang..kebenaran adalah ubat jiwa yg kosong~daripada kita penuhkan jiwa yang kosong yang meronta untuk mendengar apa yg tenang,melihat apa yg cantik dan menyentuh apa yg indah…

tapi kita penuhkan dengan music2 yg lagha,memandang gadis/jejaka cute/hensem, dan berpgg tangan sesame ajnabi~keseronokan yg hanya sementara~kemudian kita cari yang lain~hurmm..atau kita cuba dengar musik yg penghayatan yg menenangkan bukan memenatkan,melihat pemandangan dan kecantikan akhlak manusia, dan menyentuh ilmu dengan hati~

saye muak ckp sal kahwin..
saya muak ckp sal poligami..
saya muak ckp sal kapel yg x de sudah matlamatnye
x kesah nak ckp..tapi menyeluruhlah..jgn fokus satu benda je..sebab bila org ckp..semuanya dengan seronok je~walhal scopenye (ruang lingkup bak kate ustaz nasiruddin) sgt besar~dan penuh dengan keindahan dan beserta tanggungjawap~benda ni jadi muak kalo kita ckp ngan x de unsur kematangan,hanya keseronokan~main2 dengan isu yg serius..terfikir jugak org bukan islam pikir ek kalo dia lihat kita ckp2 sal hal sernok je..??
ckp siang pandang2 ckp malam dengar..??hehe..

"how can we treat you like a man/woman if u act n think like a child..??"cikgu aku rasenye ckp ni~

manusia ada beberapa jenis..

tahu kebenaran,menerima dengan hati,berusaha mengubah~

tahu kebenaran,menerima dengan hati..tapi tidak mahu berubah..org begini keliru…kerana kehendak hati tidak seiringan dengan perbuatan..mendustai diri sendiri

tahu kebenaran,tidak mahu menerima dan mengutuk pulak~ruginya~

tidak tahu kebenaran dan anggap apa yg dilakukannya btul tanpa diselidiki~ini kesian~

diri ini mahu ingati diri ini juga~kerana diri ini byk lakukan dosa~harap ALLAH ampunkan segala~wafu’anna,waghfirlana warhamna~

hayati segalanya yg ada disekeliling anda

ilmu yang anda ada...

adakah kebenaran atau kemungkaran..??

dah hayati mathurat..???

baru bace denyut kasih medik...lambat kan..=)..sape kate buku tuh busan..?alahai~~indah ilmu~indahnya keberkatan~jgn bace separuh2~habiskan~yg penting ilmunye~

*nampak menusuk post ini..?maaf~iri ini sedang meluahkan apa yg diri ini tertye2 dan nampak..hanyalah manusia yg cuba melihat dunia~dan mempersoalkan dirinya dengan melihat ciptaan penciptanya..diri ini masih lemah~ingtlah diri ini tatakala lupa*

13 comments:

SuTeRa MaYa said...

hoho..saya muak jugak. bila orang kata..

kena kawen ng suami ensem nt anak x comei..(sapa kata? bayi sume comeilah, bersih dari noda.. muka x comei better lg dr akhlak x comei, 2 yg takut 2..)

semoga kita semua matang dalam membicarakan segenap hal..

kita semua mahu yang baik, itu fitrah, kita semua pun mahu jadi baik, itu fitrah juga. tapi yang kedua 2 perlu untuk dapat yang pertama.. :)

best post ni! hehe..

fityatun_syakirah said...

=)..time kaseh aimi~

matang itu perlu~walaupun kita x suka~ini keperluan bukan kehendak atau hiasan diri semata2...

stuju dengan fitrah tuh!^_^

Farhanee said...

sy setuju ada sesetengah org mahu yg alim , ilmu tggi tp dlm masa yg sama gila2 dan tau mengusik la dan sebagainya..
tp apa2 pun pendapat sy , pentingkan yg apa yg penting (mcm kak shake pernah pesan je ni =P)
sbb kalau dah ada yg penting tu , alahai bnda kecik2 cm pandai mengusik , gila2 tu boleh develop kemudian , yg ilmu , iman dan amal tu yg kna developkan dr skrg.

sy suka post ini. terima kasih kerana menulis , kakakku!

fityatun_syakirah said...

huhu...actually~pompuan yg tutup ni bukan x reti..tapi diorang cover dulu~..nanti ngan suami baru mengade sket..=p..

if org tuh tau amal yg btol..dia boleh gurau.romantis yg mmg islam galakkan kan..?huhuhu..secara halal lagi tuh...

welcem hani~~akak pun ngah pikir pasal dunia akak ni sebenarnye..bagaimana sebenarnya..hurmm..inilah jadi kalo suka observe..=p

aku bukan aku said...

salam alaik wbt..

sgt2 ''jujur'' post ini..
pasti byk y terasa pedas..

=)

percaya atau tidak..stiap tindakan manusia seiring dgn niat..
itu rata-rata kita tahu..

niat utk kepentingn diri?
*nak ngade2 gurau2, kacak comel n so on..

dan wara` alim tahu segalamacam hukum..

juga utk diri sendiri..
x kiralah..

samada kehendak itu di pupuk masyarakat (abi ummi) yakni merujuk kepada adat..

atau pun gesaan ugama..
*kita memilih si Dia kerana agamanya..

semuanya berbalik kepada diri sndiri..
kenapa?

*sesungguhnya Allah maha Mengetahui segala isi hati..

kerana hati adalah punca..
elok hati..elok lah organisasi kan?

moga segala apa kita pilih adalah ibadah..
tidakkah kita diciptakan melainkan ibadah..kan3..

=)

nice post btw..

*salam ziarah cuma..

bdk flat said...

walaupun ning ku bace bnda ni~
( x bace abes pun, pening sgt!!!)

tp aku paham~~

trimas shake~

fityatun_syakirah said...

Syed danial..??=)

x tau ada blog..

pedas..??emm~~diri ini pun ada yang termakan cili tuh~=)..

yup~semuanya datang daripada ibu bapa juga..x boleh salahkan guru2 sahaja..sebab pelajaran adab,sopan, semuanya dari rumah bukan di sekolah...

apa yg kita niat akan tersinar dengan perbuatan~tapi ada yg memilih perkahwinan satu jalan dakwah...jodoh kita mmg dah tetap~sama dpt dlm jalan yg hina atau yg mulia~

niat pun agak bergantung pada kematangann...

fityatun_syakirah said...

to syed danial:=)...

stiap amal boleh memperlihatkan apa yg kita niat~

to irfan:pening...??nape pening..?ada yg aku kena betulkan penulisan aku untuk mudahkan kau bace ke pan..??

fityatun_syakirah said...

syed danial:=)

irfan..?pening..??

aku bukan aku said...

eh..

nampak Syed Danial?
kalau danial..ni blog die..
http://syedanial.blogspot.com/

*saje je pakai gmbar ni..berlindung watak utama..

=)

oh..parents tu hanya salah satu cth msyarakat..
yep..cigu juga termasuk..
apa-apa y sekelilinglah..

fityatun_syakirah said...

oh!siapa ni..?=)..trima kaseh sebab berkongsi..=)

haway mutasawwil said...

kerana lidah itu tidak bertulang=)

fityatun_syakirah said...

tapi bisa memancung manusia dengan kata2..berhati2 dengan lidah~