Tuesday, April 21, 2009

Ape KAte Hati..???


my family..

Angah n kakti..tgh berjuang di hosp kangar


Along..Cikgu husni..cikgu bio or sains

me n jibah...still fight to be a doctor at UIA..
pray for us!!!


jibah n Una...Doktor una..berjuang kat hosp sg petani
huhu...

haa...tadik aku baru bace komen akak aku...hahahaha...alahai una...takkana idk nak berfoya..??huhuhuh...u noe me rite...??lain sket ngan adik2mu yg lain..adik ni boleh bergaul dgn lelaki tp nak mendekati..sori la..so jgn risaw..adik takkan berfoya2..hahahahaha!!~~~so congratulation to my sis!!dah nak abes pantang ek..??leh la sambung battle kat hospital...ganbatte!!~~~loqman n aya mesti sokong mummynye dari blakang kan..??hihihi..termaosk la adikmu sorang ni..yg masih berperang di depan kertas ujian...hahahaha...haa!!~~una x puas hati x de gambar una ekk.??hehehehe..biar la!!~~~ske gambar tuh tau..time ni una x balik lg...sedeyh2...kami tangkap la gambar poyo kami...hihi..uyun,along pown malas nak join..ahaks..biar la x de gambar pun x pe..but wut i want to say is...I'm proud to have a family who have such a great spirit in everything u wanna be...seriously i'm proud of u...wish i'm gonna be one of u some day...

aku baru bace post akak aku Una tadik..pasal ade blog sumone sal being a medical officer...yeah..susah jd doktor...x leh makan..x leh tido..keje 36 jam..x de masa ngan hubby n anak...n mcm2 lg..boleh lawat blognye k...yup..aku stuju..x de masa ngan hubby...tp bukan selamanya...kerajaan x kejam sampai x kasi cuti...ade je cuti...x la seteruk yg org ckp...kalo dulu maybe ya..sebab doktor x cukup...skrg dah makin rmi org amik profession ni...??knapa perlu samakan ngan zaman dulu...jgn pandang blakang...tgk yg depan je...pandang balkang utk diperbetulkan apa yg ade dihadapan...

aku stuju ngan apa yg akak aku Una ckp...setiap profession ada susahnye yg tersendiri...knapa tgk susah doktor aje..??semua keje penting...cikgu nak ajar budak...bukan senang nak bg anak2 paham ilmu...kursus lg ape lg...cuti kdg kena gi kursus n seminar..wat soklan kdg2...mcm2 kan..??nurse kena keje shift...berkomunikasi ngan patient..mcm mana nak tolerate...ingt senang ke..??seyesly aku nak tekankan sekali lg dari post aku yg sebelum ni...JGN PANDANG DOKTOR NI HEBAT SGT..semua org hebat kalo dia buat btol2 n dia faham apa yg dia buat...cikgu akan jadi hebat kalo dia dia pandai ngajar budak..doktor akan jadi hebat..kalo dia pandai rawat pesakit...ahli politik akan jadi hebat kalo dia PANDAI MENTADBIR dan MEREALISASIKAN dlm misi n visinya...jadik..??mengapa perlu compare antara dua profession yg berbeza..???semua keje sama..walaupun jagi x serupa..??tp knapa perlu tgk gaji...semuanya bergantung pada HATI...bukan semua abolity yg mnusia ada tuh serupa...fahamilah diri dulu n fahamilah hati dulu...jgn pandang keje lg..then cari la keje yg seswai ngan jiwa...knapa perlu kutuk profession lain..??semua tuh bergantung anatra satu sama lain kan..??sehebat mana pown doktor...tp kalo cikgu x de nak ajar anak2 dia..dia mampu ke ajar..??x kan..??we work as a team..as 1...selain melengkapi antara satu sama lain...jadi x perlu la nak ckp cikgu tuh hebat atau pun doktor hebat..atau nurse tuh hebat...cukup la skdr ckp...semua keje melengkapi antara satu sama lain...yg penting kita keje ngan sepenuh hati kita..keje untuk ALLAH...kalo kita btol2 ikhlas nak keje...xdenye nak komplen2...kita wat keje kita..n org lain wat keje org lain...melainkan org yg wat keje di tuh x wat keje dia sampai keje kita pun terganggu..ha!!!yg tuh kena titikberat la..ahaks!!~~~aku sgt kagum org yg keje dgn penuh semangat..x kira dia tuh askar,cikgu,nurse,doktor atau pun engineer...

aku penah tye anak sedare aku...

"KAKAK...besar2 nak jadi ape..??"

babah n mama dia tgk aje dia...huhuh...dia pun tgk babah n mama dia...

"kakak nak jadik cikgu!!!"

babah n mama dia senyum aje...senyum bangga...anak diorang dah ade impian sendiri...walaupun babah n mamanye doktor..doesn't mean anak diorang kena ikut diorang kan..??she could be a very gud teacher...a GREAT teacher...huhuh...hebat ape..org yghebat adalah org yg mampu mencapai apa yg dia nak..bukan keje yg hebat atau apa...hebat itu terlampau subjektive sebenarnye...semua org hebat..tibe2 teringt citer TEAM MEDICAL DRAGON..huhuh...surgeon,anesthatiologist (betoi ke aku eja..?),clinician,nurse, semua keja dlm satu team...adakah surgeon tuh leh wt sorang2 kalo x de nurse,clinician segala..??tye la hati...

tuh la...aku nak ckp..doktor tumpu la pada patient,cikgu tumpu la pada student,askar tumpu la pada keamanan..pilitician tumpu la pada petadbiran..perniaga tumpu la pada perniagaan...keja la kerana ALLAH..dan ALLAH akan bantu kita semua...bersihkanla HATI...semua ada tumpuan masing2 (plus family laa..tu x leh lari)...so knapa perlu tumpu benrda di luar tumpuan kita..percayakan org lain..dan percayakan diri sendiri...kitaleh keje dlm harmoni..insya-ALLAH

7 comments:

vAn_dE_sChuMee said...

adik,mcm sumi knal je pic una n jibah 2...
kalo sumi xslap,2 time knduri kt kuantan....
una xkawin lg....

memory sumi kuat...
huhu.....

fityatun_syakirah said...

haik..??sumi ade ke...???aah...una x kawen lg..tp uyun dah kaween...tp ni muke adik ade masalah gak...x masok gambar..hohih

vAn_dE_sChuMee said...

haha...
jibah la y anta pic 2 ke sumi.....
time 2 muka diaorg tgh buhsan tnggu nk blik umah maksu

adik blik kdah bla?

cuti final bla???

fityatun_syakirah said...

hahahah..adik yg amik gamaq ni...time ni x tau lg rasanya jibah ngan sumi...hurm..18 hb may adik balik...nape..??nak antar ke..??time kaseh je la ek..hihihih

mud said...

anak sedara hng memang terbaek,
dr kecik nk jadi cegu,
nnt bila dia besaq,
aku nk hntaq anak aku ngaji ngn dia (jauh gyla pkiaq)

"semua org hebat kalo dia buat btol2 n dia faham apa yg dia buat"

fityatun_syakirah said...

hoh..??hahahaha..
ang x rasa ka kalo ang ada anak pown...tima anak ang ske ren..anak sedara aku sek menengah baru..???hahahah..atau ang nak kawen lewat..hihihi...sian kat awek ang nanti..huhuhuh

awat ngan ayat tuh..???

sChuMee said...

adik,jbah br nk strt pro 18mei tau...

sumi jus nk ckp,blog sumi da siap design....

tnggu 1st post neh...