Saturday, May 9, 2009

Cinta Selepas Allah dan Rasul..buku yg menarik

sape x knal ustazah fatimah syarha...lepas novel tautan hati dia yg HIT...aku rasa dia ni boleh selevel ngan faisal tehrani...dari sudut aspek kecintaan terhadap tuhan..faisal tehrani more kepada aspek kehidupan seharian n masa depan....sebelum Tautan hati dapt pujian ramai..aku dah biase bace cerpen dia Seindah Mawar Berduri..time tuh kalo x silap aku tp sebelum aku masok Uia...kawan aku postkan kat blog dia cerpen tuh sikit demi sket...tp aku mmg busan duduk umah time cuti cube desak dia utk postkan cerpen tuh cpt2..huhuhuh...tp dia xnk..ampes punye kwn..huhuhu...pastu aku cari cerpen tuh dlm internet..yeahh..aku berjaya!!hahahaha...so aku bace sampai abes..mmg cerpen tuh memberi aku satu pemikiran lain dari remaja skrg ni nak...n seriusly aku ckp..aku bab2 soal hati ni aku x pikir sgt...yer la.buat ape nak pikir..kalo org tye aku aku akan more kepada masa depan aku...penjagaan family n kehidupan selepas kawen dari sebelum kawen..bukan soal x leh jiwang ke hape..tp nape nak biar diri tuh hanyut x berkayuh..??..kat skool aku mmg x slalu ckp ngan laki...tipu aku kata aku x pernah gurau ngan diorang..tp aku sporting....tp only time work...ade aktiviti...kalo dlm klas jgn harap aku nak ckp...aku hanya akan duduk di klas atau bilik kaunseling untuk study...tp nak suh aku ckp ngan laki sal keje..aku boleh..nohal!!gimme that work...tp nak ckp hal lain trus larii!!~~hahahaa...tergelak plak aku bila ingt balik time sekolah..bila aku selalu gunakan jalan jauh utk ke mana tmpt..x nak bertmbung ngan org ni n org tuh...arghh!!!melalut!!~~masok blk tppoik..tp bila aku baca Seindah Mawar Berduri...baru aku terpikir soal Cinta ni..bukan Cinta pada sape2 k...Cinta pda tuhan..org selalu lupa.
.KDG2 ALLAH MEMBERI PERASAAN RINDU PADA KITA,PERASAAN SAYANG PADA KITA UNTUK KITA COMPAREKAN..ADALAH KITA MENYAYANGI DAN MERINDU ALLAH DAN RASUL KITA MELEBIHI CINTA KITA PADA ORG LAIN...???
kalo ya..baiki la lagi..itu la SALAH SATU sebab ALLAH bg perasaan rindu utk pendpt aku...utk sematkan hati ni ngan perasaan gitu susah bg aku..aku lebih suka menganggap semua org seperti keluarga aku sendiri...spy senang aku bekerja...untuk mengelakkan sebrg perasaan yg dtg menular...aku kadang2 heran..ade jgk kawan aku yg amik mudah tentang cinta...kononnya itu adalah satu permulaan..pengenalan antara satu sama lain..??tp tanpa pengetahuan ibu bapa..?hurmm..kena pertimbangkan semula laa...aku ramah ngan semua org...bukan untuk dpt perhatian...aku akan kenal rmi org..n aku tau macam mana setiap individu yg berlainan..mau ja aku buat perangai time sek aku..tp aku ckp dis won't work kalau aku masih nak bekerja dengan efektif...aku bukan di dunia sekolah yg semua cikgu leh pantau pergerakkan..everything is on our own..esp nak keja org yg pemikiran yg berlainan ngan kita...aku penah hujah ngan kawan aku sal Cinta ni...bg aku...aku x salahkan diorang kalo diorang rasa pasangan diorang tuh mmg jodoh diorang..plus family pun dah tau kan..??tp aku sgt x stuju kalo diorang masih menggunakan perkataan X BERSEDIA UTK BERKAHWEN..bila tya bila..yaa laa..dah kapel..x pikir nak kawen ke..??kawan aku penah..nape nak rushing2 lg nk kawen..ngah study lg kan..??that's y actually...ngah study...korang kapel...kawen time study n kapel time study..org akan ckp kawen time study itu yg berat...x rasa kapel tuh pun berat ke..??..tp kalo rasa x mampu utk kawen time study...lupekan la utk mempunyai pasangan buat sementara..jodoh ada dimana2...kalo dah rasa mampu untuk menjaga...tafadhal...silakanlah...tp yup...masih org mnegatakan kita nak chop org ni la n itu la...tunang aje la kalo gitu..tkt org amik sgt awek kita..tp pertunangan x menghalalkan yg haram...ya!!~~~byk yg aku dpt dari buku sebenarnya...byk yg menjawap apa yg org selalu tya pada aku kalo aku melawan...huhuh...ya!!keluarga aku lsemuanya kawen awa...tp bukan menjadi alasan utk aku untuk mecari pasanga...hal tu akan dtg satu hari nanti...perkahwinan terjadi pun disebabkan mmg dah suke sama suka n keluarga dua2 pihak dah stuju n diorang dah btol READY ngan sebarang halngan nanti time dah berkeluarga...kalo btol dah dpt support family..segerakan la berkahwen...kalo xmampu rasanya..lupkanla jodoh..jodoh takkan lari kemana..sebab itu la kita jgn memberikan sebrang cinta kepada manusia lain melebihan ALLAH dan rasul...manusia boleh lari..tp tidak ALLAH...ALLAH ha ma a'na...yes..aku dah dpt jawapan aku...aku x tumpukan pada bertapa bestnya kehidupan kalo x jumpe lg suami ke hape mcm dlm buku tuh..tp aku akui..benda tu mmg indah..tp x semua dpt rasakan benda tu..kdg2 bila kita tersuka ngan org yg penah kita jumpa dan kenal dah lain plak citernye...tp akummg suka if..KALO DAH RASA SUKA PEGI LA JUMPA IBU BAPA...huhuhuhuh..dari dulu aku pikir gitu..cuma sayang ayah aku suh aku cari sendiri..mauk je aku kata biar ayah aku je carikan...tp susah laa..aku hanya akan curahkan rasa sayang tu pada si suami...sebab kdg2 aku stuju kalo ade org2 laki memanggil kawan diorang ni sayang or etc...biar la panggilan yg intimewa tu hanya diberikan pada isteri korang yg tersayang...ok..??biar la org yg aku boleh berckp lembut hanya pada suami...biar aku simpan rasa apa2 pun buat stakat ni pada suami aku nanti...thanks pada org yg memberi aku pinjam buku ni...menguatkan lagi pendirian aku selama ni...thanks again..aku ckp ni berdasarkan apa yg terbuku di hati...maafkan aku jika apa yg aku tulis akan terguris hati sesiapa...aku xtau bagaiman rasa bercinta ngan manusia ni sebab aku x penah rasa...melainkan cinta pada keluarga...

7 comments:

anneh said...

ehem.... macam tau2 jaa yg pggilan sayang tuh.. huk2~:p

ku pon pnah trpkir nk ckap cm tuh kt mak ngn abah ku.. "abah, psal jdoh nih.. abah yg pilih" aceh..

tpi cam parents ku cam sroh cri sndri.. n mak ku dah pesan.. klo nk cri laki jgan cri org kelantan.. wahahahahah..tgok2 skali dpat org klantan. :p huk3~

kawan KITA pnah cta psal kisah cinta kakak dia. (nma dirhsiakn sbb nih public :p) wow.. so suwit.. cam dlam novel :p

cita dia.. dat guy mnat kakak dia dri skolah men.. tpi malu nk gtau.. kakak dia x tahu laa.. then.. laki tuh masuk alam.. belayar laa beliau slma bbrpa taun.. haha~~ dlam plyran tuh.. ada laa sum1 suka dia.. tpi laki tuh still x leh lupa kakak tuh tdi.. then.. dia trdtik hti nk contact kakak tuh blek.. alamat ada lgi.. no fon ada lgi.. mula2 dia send kad raya dri singapore kt kakak tuh.. then.. msg2.. kakak tuh smyg istikharah.. n dia nmpk laki tuh.. laki tuh sroh wat len.. n yg 2nd istikharah pon still nmpk laki tuh.. maka x lma lgi trbina laa sebuah masjid.. aceeh~~
sekian. :)


p/s : nih ku guna lappy yana.

fhii said...

salam, maaf ya, sayakan read lagi disini ya, entri yg bagus ya, saya hanya percayakan cinta after marriage..blog kamu saya bacakan mendapat dari org org yang lain kepunyaan blognya.maaf ya.tidak lagi mungkin.

fityatun_syakirah said...

to anneh:

hahahaha...pagillan tuh dari dulu aku x suka kan..?ang tau aku camna anneh kat sek...mana penah tima pujian ataupun pglan pelik2...aku mmg dah ckp dahkat parents aku..tp aku paham..parents aku mesti nak yg terbaek utk aku...tipu kalo aku kata aku x kesah camna bakal suami aku nanti..MESTI AKU NAK YG TERBAEK GAK..hahaha...ada hikmahnya..tgk la camna..camna jumpa atau pun dak..kalo x jumpak pown aku masih ada DIA...

xmau org klantan..??pergh!!~~rmi org klantan yg tau post aku ni...ahaks!!~~~abeh ar ang...ahaks!!awat x mau..??semanagt kenegerian..??aku...ntah ar weih..abg aku pun kata x nak isteri org klantan..dpt org klantan...hahaha...tp ok ja..aku x kesah ar negeri mana pun..yg pnting aku x duk umah mentua n umah parents sendiri..biaq la kita rasa camna payah idup ngan suami sendiri...n biaq la rasa rindu pada parents n mentua tu ada..bila jumpa wujud satu kasih sayang yg luar biasa...bukan ka itu satu yg indah..??huhu...so,aku amik konklusi..negeri mana pun xpa la..pandai2 la mesyawarah ngan suami...

cam besa dengaq ja KAWAN KITA tuh..??huhuhuh..penah tgk cita yadein..??hutrik roshan ngan karina tuh.??hahaha..dia kata kita x leh jatuh cinta ngan laki tuh ja..kita kena jatuh cinta ngan family si dia gak..??huhuh...walaupun ciat dia jiwang..input dia aku amik...btol pa..family tuh penting...laki tuh leh tgu pa..kita rpt ngan family dia sudeyh...jumpa family dia time si dia x dak..apa jadi..??huhuhuh...biasakan diri..yg tuh akak ipaq aku selalu mai umaha ku dulu...huhuh..maybe sebab tuh kami rpt...

so family penting dlm memilih pasangan...sebab tuh kalo tgk bakal isteri kita kena tgk keturunan...heh...wah..cam bicara hapa ntah..

fityatun_syakirah said...

to fhii:

salam perkenalan..maaf..saya x paham ayat tidak lagi mungkin..eheh...sila lah baca..kalo sebarang kritikan atau pujian dlm pengalaman saya boleh dijana pemikiran saudara...oh..kawan..??siapa ya..??andri kah..??saya berkenalan dengan dia ketika bulan puasa tahun lepas...kedatangan saudara dialu-alukan di sini...tentang cinta after marriage...???huhu...perkahwinan itu erti cinta sebenar...sebelum perkahwinan hanyala perasaan suka..yg membawa perasaan ingin tahu dan seterusnye ke gerbang cinta yakni kepada perkahwinan...jika tiada laki lain dlm hati ini..mmg senangla kita menerima lelaki yg bertanggungjawap untuk menjaga hati ini...huhuhuh...maaf jika ayat saya berbelit...sebab itu kalo istikarah saya beranggapan istikarah hanya boleh dilakukan jika ketika kita dlm keadaan suka...bukan cinta...kerana bila cinta yg sudah gila petunjuk bagaimana pun ALLAH berikan..tp bila nafsu cinta sudah mengawal kita x dpt menerima dengan hati yg tenang...sebab tu perlu ada Akal yg waras...tapi maaflah saya yg kurang dari sudut pengalman dan praktikal tentang hal ini..kerana hati ini x penah lagi dibuka dan x penah diminta untuk diberikan kepada sesiapa..sama ada daripada wakil ataupun lelaki mana2^_^..maafkan saya

nourelain badaruddin said...

huih sakit mato eden baco post nih. hm interesting! insaf gak ar aku kejap. huhuhu.

ps. x sabo nak makan nasik minyak kat rumah ko! opsss~~

kim said...

wah~~~! shake..! luahan rase??
(act saje nak post 1st comment huhu~~)

fityatun_syakirah said...

noureil ain:

hahahahaha...sakit mata..??asal..?x sabar..??wowowowowowo...x de keje tol la kau ni...x pe la..sapa2 yg dulu..jgn lupe jemput sape2..okies..??

kim:
wahhhhhh!!~~~akhirnye.,..spt jua aku tgk komen dari kau...ahaks!!!!bukan luahan hati arr...luahan pendpt..ahaks