Tuesday, May 12, 2009

I Lo0k I Se3...short sem review...

dah nak dekat abes dah sem ni...sekejap je 7 minggu berlalu...rase cam baru semalam aje angkut byk kotak ngan pikah utk dtg bilik 112 ac ni...rasa cam baru semalam jumpe madam saadiah tye sal chem 2..tgk2 trus leh dpt rezki masok klas dia walaupun x reg chem 2...then,first time aku gi AMPANG sorang2 (ngan penuh berani takut2...ALLAH aje yg thu) utnuk berjumpa bonda terchenta...baru kejap aje wat besday celebration s n r,pegi kanching (sampai skrg cant stop talking about PERGI KE SUNGAI...sampai ada org yg mendengar jadi bosan..pada yg membaca u noe k!!!hahahah)...first time naik monorel...
mcm2 la terjadi..masalah berganti masalah..kegembiraan dtg bertalu2...halngan dtg x berbau
...semua tuh secara tiba2 aje dtg...tp kita trima ngan penuh tbah...hidup ni umpama roda kdg2 naik kdg2 turun.??boleh trima ke..?aku leh suka ckp idup ni umpama langit penuh ngan bintang..ada bintang yg cantik ada bintang yg suram...semuanya bertanggungjawap mencorakkan malam yg gelap...susunan yg serabut...tp x penah nampak kusut...nampak indah dan damai...
JIKA ANDA BERSEDIH..CARILAH KEGEMBIRAAN DI SEBALIK KESEDIHAN YG DTG..PASTI ANDA AKAN TERSENYUM BILA TERKENANG PENGALAMAN WALAUPUN SEPAHIT MANA HEMPEDU DITELAN
...kegembiraan akan dtg bagai pelangi muncul selepas hujan,bagai pokok yg tumbuh slepas tsunami...mcm2 jadi lately..tp aku x nak terlampau fokus on ape yg jadi...aku hepi...MUSTAHIL X DE JALAN...kalo x de pintu skali pun mesti ada tingkap utk aku melompat..huhuhuh...tp yg penting aku x nak lari dr masalah aku...buat sesuatu yg melupakan masalah bukan la cara yg baik...melupakan masalah tuh dlm jangka masa yg singkat...biar la berthn2 aku sakit..asalkan lepas sakit tuh aku takkan rasa sakit yg sama...hahaha..tp itu semua cite lame...kisah short semku...aku teringatkan buku Tuhan Manusia aku..yg memperkenalkan konsep Ubuddiyah pada aku sendiri..konsep ni ialah konsep pengabdian diri kepada ALLAH apa bila semakin dpt pengertian n kesannya bahawa manusia itu fakir dan sentiasa bergantung pada ALLAH...mnusia bergantung harap kepada ALLAH dan tidak akan terlupus untuk momohon kepada ALLAH...huhuhuh...

satu lg mendeaku ade dgr time short sem sal adat...ade jugak yg ckp diorang x suke adat..sebab adat ni menyusahkan...bukan sorang aku dengar...rmi..bila dengar ni aku x bg pendpt terus..aku kena pikir dlm dulu2...hey!!aku bukan robot yg trima aje apa yg org ckp..semua benda kena dipikir secara halus...huhuhuh...kdg2 org gunakan adat sampai apa yg wajib n sunat x terlaksana..kdg2 benda haram pun ada...AKU STUJU!!!tp rmi yg wat keputusan gitu utk satu aspk aje..esp dlm perkahwinan dan pergaulan...knapa perlu ada majlis sambut menantu yg grand2..??sampai berdentum satu kampung ngan bunyi2an yg membingitkan terlinga..salah satu contoh la..contoh lain kalo nak tmbh leh tmbh dlm komen...mcm mana pula ngan benda lain..???kalo org bukan melayu lalu depan org yg lebih tua..diorang tunduk kepala x tanda hormat n nak lalu??...x kan..??tp dlm islam x ckp pown sal benda ni..tp kita pikir bila wat gitu dia akan nampak sopan..tp x pown pada org lain...mcm mana plak ngan panggilan sama ada kakak,abg,adik ataupun pakcik n etc...kalo org putih slumber je u n i ngan semua org...ngan prents pown..tp kita nampak benda tuh x sopan...jd konklusinya...
bukan semua adat itu menyusahkan tp semua itu mmg lambang diri kita dan untuk additional adab yg boleh dikategorikan harus untuk dikerjakan
..jadi sapa yg nak buat buat la..tp jgn la sampai kata benda tu wajib buat..dan sapa yg x nak wat...x payah la buat tp jgn la kutuk adat sediri...
agama adalah seni yg diindahkan dengan budaya dan dihalusi dengan adat
...segala adat yg x bertentangan dengan hadis dan al quran maka kita boleh la guna...Andai Kota itu peradaban,rumah itu budaya maka Tiang seri itulah agama
...peradaban yg dikatakan ni ialah segala teknologi ataupun perkara2 yg kita boleh import..idea2 ataupun ilmu yg boleh digunakan...tp kena ingt..rumah2 yg manjadi basic sebuah kota ialah budaya kita sendiri...setinggi mana pown peradaban dpt dari luar..tp jgn la budaya kita digoyahkan...bahkan budaya kita ni diasaskan oleh agama yg mantap...

fuh!!cukup dulu sal adat..ape lagik yg aku dengar time short sem ni...??nanti la dulu aku sambung..skrg dah kol 2 pg..baik aku tido skrg...sronok jaga anak2 sedare aku td..ilang sgala rindu...kena kumpul rindu balik ni..ahaks!!..yg bestnye td akak ipar call...

kak ipar - adik,adik cuti x 21 hb ni...?
aku - aah,cuti..nape..??
kak ipar - adik ade kat uia x.??akak nak antar amira (anak sedare aku) kat adik kat uia..akak ade taklimat jap kat kl
aku - hah..??antar kat uia..??(membayangkan pikah,izan n gya tolong jaga amira)
kak ipar - aah,kejap ajee...
aku - hehehehe..adik cuti 18 hb sampai 1 hb 6 la...balik jitra...
kak ipar - ala...akak x nak nyusahkan mak n abah...sebab tuh nak bawak mira skali
aku - adik kan ade kat umah...tgl la kat umah...adik ade nak jaga...
kak ipar - btol ni..??x pe2 nanti akak bincang ngan angah!!(suara hepi)
aku - heheh okies!!!~~~

huhuh..teringat kat mira...MAMA!!NAK ISI AYAQ BETHAQ2!!(mama!!nak isi ar besar2..pelatnye!!!)..pelika je nape nak air besar2..??rupnye nak isi air byk2..adohaii...x cukup ayat lg dia blajar..x pe la..baru nak masok 4 thn..cari la ayat tuh byk2...huhuhuh...MAMA!!X BICING PUN...rupenye dia nak ckp MAMA!!X KUAT PUN VOLUME TV NI...hahahahaha...adoihhh!~~~mira...x pe la..biar la aku isi cuti aku ngan jaga anak2 sedare..lama x jumpa...rindu gila rasa...mcm ni la gaya org yg x da adik...nak pujuk sapa lg kalo x anak2 sedare sendiri...tp aku bersyukur jadi anak bongsu...(buat ape nak pikir best jd anak sulung or tgh kalo dah jd anak yg bongsu??pikir yg best jd anak bongsu sudeyh...kan..??)
byk benda yg aku dpt...bukan barang2 k..tp byk pengalaman sendiri TGK dari akak2 n abg aku...benda ni yg ajar aku senang amaik pengajaran dari setiap apa yg aku nampak..i want to be a gud observer...x salah kan..??
that's y post kali ni aku tulis i look i see....

2 comments:

'Izzatulfadilah said...

Ohohooo..Boley jadi baby sitter akakni. Muahahaha ^_^

fityatun_syakirah said...

hah...????hahhahahaha...hadoih!!!~~~